Vita – Mit jelent ma az identitás?

— Felvéve:

A prágai és bécsi és budapesti Francia Intézet közös szervezésében.

Vita – Mit jelent ma az identitás?

Vita – Mit jelent ma az identitás?

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2016. 03. 31.
mikortól: 18:00 meddig: 20:30
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Vita – Mit jelent ma az identitás?

Budapest, Francia Intézet
2016. március 31. 18:00

 

Catherine Wihtol de Wenden politológus, szociológus, a CNRS kutatásvezetője, a párizsi SciencesPo oktatója és a Bevándorlástörténeti múzeum szakmai tanácsadója, Melegh Attila szociológus, a budapesti Corvinus Egyetem tanára, valamint Marketa Blazejovska, a Prágai Károly Egyetem Társadalomtudományi Karának szociológia szakos PhD hallgatója és az European Values kutatoközpont elemzője vitatják meg, hogyan ágyazódik be az identitás és a migráció fogalma, illetve jelensége a nemzetpolitikai elképzelésekbe és az európai kontextusba.

Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással.

A prágai és bécsi Francia Intézettel közösen szervezett „A mobilitás formái, határok és identitások Közép-Euroópában” című programsorozat keretében.

„A dunai térség mint mobilitási terület egyben kézzelfoghatóvá teszi a határ fogalmát. Közvetlenül az első világháború előtt az Osztrák-Magyar Monarchiában kiéleződött a nemzetek közti feszültség, aminek következményeként a határok meghúzásának kérdése az 1918-as vereség után még sarkosabban vetődött fel. A korábban politikai és vallási alapon kijelölt államhatárok ezúttal nyelvi és kulturális szempontok mentén rajzolódtak újra. Minekutána a náci terjeszkedés gyakorlatilag értelmetlenítette, a hidegháború időszaka pedig jegelte a határ, a mobilitás és az identitás fogalmait, azok csak most, harminc évvel a schengeni térség kialakítása (1985) után kerültek ismét a politikai gondolkodás és állásfoglalás középpontjába.”

 

 http://asztali.lutheran.hu/programajanlo/vita-2013-mit-jelent-ma-az-identitas/leadImage

 

A témához kapcsolódó további programok:

A határok meghúzása (2016 október)

A második panelülés azt vizsgálja, minek alapján vonták meg annak idején Közép-Európa jelenlegi határait, majd arra a kérdésre keresi a választ, manapság hogyan értelmezhetők újra az európai határok.

Meghívott vendég: Georges Prévélakis geopolitika professzor, Panthéon Sorbonne.

 

A határok elgondolása és reprezentációja (2016 november)

Minden határ mesterséges képződmény, politikai, szemantikai, szimbolikus, nyelvi vagy földrajzi konstrukció. Meghúzni a határt annyit jelent, hogy lehatárolunk, keretek közé zárunk valamit, bizonyos dolgokat bevonunk, másokat pedig kirekesztünk. Ez alkalommal közös gondolkodásra hívjuk a közönséget: a művészet, a filozófia és az irodalom felől közelítünk, hogy kimozdítsuk a határ fogalmának értelmezését a megszokott keretek közül.

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek