Világok között – Vajda Lajos élete és művészete

— Felvéve: ,

Több mint két évnyi szakmai előkészítést követően 2018 novemberében megnyílik Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban a Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című nagyszabású kiállítás.

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2018. november 11., 13:25 meddig:
2019. március 31., 13:25
Helyszín: Szentendre
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Világok között – Vajda Lajos élete és művészete

Szentendre, Ferenczy Múzeum
2018. 11. 11 – 2019. 03. 31.

 

Vajda Lajos: Szentendrei házak feszülettel (1937)

 

Az 1908–1941 között élt Vajda – a hazai művészettörténészek konszenzusos megítélése szerint – a modern magyar képzőművészet meghatározó, sokak szerint a legfontosabb képviselője, aki szorosan kötődött Szentendréhez. Eddigi legteljesebb – túlzás nélkül: nemzetközi jelentőségű – tárlatán mintegy százötven alkotását láthatja a közönség (köztük több művet első alkalommal). A tárlat előkészítését egy 2016 márciusában megalakult munkacsoport végezte, Passuth Krisztina professzor asszony vezetésével. A kiállítás vezető kurátora Szabó Noémi, a Ferenczy Múzeumi Centrum Művészeti és Muzeológiai Főosztályának vezetője.

Fájl:Vajda Friends 1937.jpg

Vajda Lajos: Barátok (1937)

A kiállításhoz szervesen kapcsolódik Vajda Lajos felesége, a szintén jelentős festőművész Vajda Júlia(1913–1982) tárlata a Szentendrei Képtárban„Mégis legyen kiállítás…” – Vajda Júlia élete és művészetecímmel. Erre az alkalomra jelenteti meg a szentendrei múzeum Petőcz György nagymonográfiáját a művészről.

Fájl:Vajda Self-portrait with Hold-up Icon 1936.jpg
Vajda Lajos: Felmutató ikonos önarckép (1936)

Vajda Lajos tárlatához a Ferenczy Múzeumi Centrum egy közel háromszáz oldalas, reprezentatív katalógust ad ki prominens művészettörténészek közreműködésével. A múzeum a kiállítás megnyitásának napján egy online életmű-katalógust is publikál, amellyel célja – Magyarországon mindeddig egyedülálló vállalkozásként – a teljes œuvre bemutatása és a reprodukciók szabad hozzáférésének biztosítása.

Fájl:Vajda Self-portrait with Icon 1936.jpg
Vajda Lajos: Ikonos önarckép (1936)

 

Kurátorok: Szabó Noémi, Petőcz György

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek