Szvorák Katalin: VARIÁCIÓK ÉNEKHANGRA

— Felvéve:

Andrejszki Judit Csembalózik, orgonál, énekel, Pejtsik Péter csellózik, hegedül és megszólal a Szvorák Vokál is, azaz énekelnek a Zeneakadémia népdaltagozatos növendékei. Bevezeti: Kudlik Júlia

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2010. 07. 31.
mikortól: 19:00 meddig: 21:00
Helyszín: Szentendre
Név Szvorák Katalin
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Szvorák Katalin: VARIÁCIÓK ÉNEKHANGRA

 

http://www.szvorakkatalin.hu/images/sajtokep/portre05.jpg

Egy újszerű megszólalásra készül Szvorák Katalin  szentendrei koncertjén a Barcsay udvarban, 2010. július 31-én, szombaton, 19 órakor.

 

A különleges koncert egy alternatív kísérlet a népdalok társítására, összecsengésére, improvizálására a régizene és a kortárs zene világával. A szereplők a népénektől a népdalig szárnyaló műsor első felében a Teremtőt és a Teremtést dicsérik különböző felekezetek énekeivel.

A Nemzetközi Barokk Énekverseny fődíjasa, Andrejszki Judit csembalózik, orgonál, énekel. Az a capella hangzsonglőrködés megszólaltatója a Szvorák Vokál, azaz énekelnek Szvorák Katalin  zeneakademista  növendékei: Égető Emese, Orbán Johanna ,  Paár Julianna, Soós Réka és Tímár Sára. Az improvizatív opusokat Ákos zeneszerzője, az After Crying frontembere, Pejtsik Péter vezényli és kíséri csellón.

 

A hangverseny előtt köszöntőt mond Kudlik Júlia.

 

Andrejszki Judit Csembalózik, orgonál, énekel, Pejtsik Péter csellózik, hegedül és megszólal a Szvorák Vokál is, azaz énekelnek a Zeneakadémia népdaltagozatos növendékei.

Bevezeti: Kudlik Júlia

Műsor

 

A nap megszentelése ( A Teremtő dicsérete)

Áldjad én lelkem az Urat (A Teremtés dicsérete )

Tüzit megrakáljuk (Szentivánéji tűzugrók)

Ez ki háza (Villőzés és erdőjárózás)

Segélj el Uram (Zoborvidéki lakodalmasok)

Isten megáldjon (régizenei-népzenei áthallások a volta-dallamokban)

Elesett a lúd a jégen (Felföldi dudanóták)

Kodály: Esti dal

A fényes nap immár elnyugodott (Esti ima)

 

Szvorák Katalin  népdalénekes, Losonc szülöttje,  a Népművészet Ifjú Mestere (1980), Fülek díszpolgára (1997), Liszt-díjas (2000), Hungaroton-díjas (2001), Kodály-díjas (2002), Pinc falu díszpolgára (2006), Bartók Béla emlékdíjas (2007). 2009-ben Szentendre Közművelődéséért és a Béres Ferenc – díjat kapja meg. 2010-ben Alternatív Kossuth-díjban részesül. 1995-től a szentendrei zeneiskola népdal tanára. 2010- től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének vendégtanára. Az elmúlt 30 év alatt több mint 3000 koncertet adott 3 kontinens, 33 országában. 27. tematikus albumán az Isten és a természet kapcsolata jelenik meg a történelmi egyházak énekeiben. „ A Teremtő dicsérete” ez év őszén jelenik meg.

 

 Andrejszki Judit orgona szakon végzett, barokk éneket Lengyelországban tanult Marcin Bornus Sczhisczinsky contra-tenornál. A Magyarországon megrendezett nemzetközi barokk énekverseny különdíjasa. Csembalistája és énekese a Musica Profana régizene együttesnek akikkel bejárták Európa fesztiváljait és számos cd-t jelentettek meg. Tagja a Corvina Consort énekegyüttesnek is. Szólólemezein kívül 25 CD-n működik közre.

 

Pejtsik Péter számos stílusban otthonos, a klasszikus irányzatoktól a legkülönbözőbb könnyűzenei műfajokig. Szerzőként zenekari műveket, színházi és filmzenéket jegyez. Az utóbbi időben gyakran komponál vagy hangszerel olyan nemzetközi megrendelők számára, mint a BBC, az Eurodisney, vagy a Peter Gabriel által vezetett Real World Records, ahol az utóbbi években számos album és filmzene elkészítésében vett részt. Előadóként is rendszeresen színpadra lép: hangszerei a cselló, a basszusgitár és a hegedű.
Az After Crying zenekar alapító tagja.
Magyarországon a legkeresettebb hangszerelők egyike; szimfonikus munkái hallhatók többek között Ákos, a Crystal, Kasza Tibor, Balázs Fecó, Havasi és a Bon-Bon albumain.

 

( Jegyár: 2000 Ft.)


( Szentendre, Barcsay udvar, július 31, szombat, 19 óra)

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?