Szabad tér - Barabás Márton kiállítása

— Felvéve: ,

A kiállítás csütörtökön 18:30-kor nyílik. Kísérő esemény: Mai Magyar Képzőművészet 11. BARABÁS Márton könyvbemutató.

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2011. 01. 06.
mikortól: 18:30 meddig: 19:30
Helyszín: Budapest
Név Faur Zsófi - Ráday Galéria
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Szabad tér - Barabás Márton kiállítása

2011. 1. 6.2011. 1. 30.
Ráday Galéria


BARABÁS MÁRTON Szabad tér

Megnyitó és könyvbemutató

2010-12-20

A FAUR ZSÓFI – RÁDAY GALÉRIA
örömmel hívja meg

BARABÁS MÁRTON Szabad tér című kiállításának megnyitójára
2011. január 6- án 18. 30-kor.
A kiállítás egyben a Mai Magyar Képzőművészet című sorozat újabb darabjának bemutatója is.
A megnyitón közreműködik Barabás Lőrinc trombitán.


Billentyűk bűvöletében

A 2011-es évet megújult helyszínén Barabás Márton nagyszabású kiállításával nyitja meg a Faur Zsófi – Ráday Galéria. Az immár harminc esztendős pályafutással rendelkező művész kiállítása egyben a róla készült, a galéria kiadásában és gondozásában megjelent Mai magyar képzőművészet sorozat újabb darabjának bemutatója is.
A festő szakon végzett Barabás januárban nyíló tárlata az elmúlt évtizedek jól körvonalazható, karakterisztikusan elkülönülő, mégis szervesen egymásba fonódó korszakait kívánja bemutatni. Korántsem egyszerű festmények egymásutánja látható a falakon. Barabás Márton ugyanis a művészeti ágak és technikák mindenki másnál egyedibb ötvözetét valósítja meg munkáin, legyen szó akár a hagyományos olajfestményről, melyeken a zongora legapróbb mozgatórugói, alkatrészei rapszódikus dallamvonalak mentén kerülnek a vászonra vagy azokról az objektekről, installációkról és könyvszobrokról, melyek kivétel nélkül zene és képzőművészet finom határmezsgyéin egyesülnek érzékeny harmóniává.
A Barabás Márton munkáin „skálázó” tárlat méltó felütése a galériának és a kiadónak, amely a következő években is fontos feladatának tekinti a sorozat újabb köteteinek létrehozását, hogy a kortárs művészettörténet- írás tárházát gazdagíthassa.
Megnyitó: 2011 január 6. (csütörtök) 18:30 óra
Kísérő esemény: Mai Magyar Képzőművészet 11. BARABÁS Márton könyvbemutató
Közreműködik: Barabás Lőrinc trombitán


Helyszín: Faur Zsófi - Ráday Galéria H-1114 BUDAPEST, BARTÓK BÉLA ÚT 25.
Megtekinthető: 2011 január 6. - január 30.


Nyitva tartás:
H-Cs 12-18
P 12-16
Sz 10-13

Részletek az új kötetből:

Wehner Tibor, Szabad tér


"...jóllehet e művész festőként végzett a főiskolán, és noha első kiállításain táblaképekkel jelentkezett, s egy-egy alkotói periódusában ma is fontos képegyüttesek születnek műtermében – napjainkban kisméretű, tradicionális eszközhasználattal megalkotott olaj/vászon kompozíciók –, de három és fél évtizedes munkássága során mindvégig vonzotta a tér is, illetve a síkból kilépő kompozíciók megalkotásának lehetősége. "

"Barabás Márton táblaképeinek különös rendjében is pontosan nyomon követhető a képépítés megszokottól eltérő szisztémája, a tér-illúzió-teremtés konvencióktól elrugaszkodó metódusa. "

"Ennek a kutató szellemnek az igézetében, a plasztikai szabályszerűségek, a szobrászati konvenciók elvetésének iskolapéldáiként születtek meg a fából, rétegelt lemezből alakított, festett, hangsúlyosan a múlt század nyolcvanas éveiben akantuszleveleket, csiga- és farkasfogmotívumokat idéző térelemek, valamint a zongoraalkatrész-konstrukciók is – a „talált és kitalált zongorák” –, amelyek a kezdetektől napjainkig kísérik alkotómunkáját. "

"A tér-munkák mellett, a festett illuzionizmusok, a „síkban megjelenített tárgyegyüttesek” világában különös, az organikusság érzetét is hordozó konstruktív, egymásba kapcsolódó, vagy önállóan feltünedező, szabályos és szabálytalan geometrikus elemeket és testeket megjelenítő képeket alkot Barabás Márton. "

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?