Bródy János, Spiró György és Ungvári Tamás estje

— Felvéve:

Hadik Irodalmi Szalon vol. 20 - Három tanú - vallomások a megmaradásról

Bródy János, Spiró György és Ungvári Tamás estje

Bródy János, Spiró György és Ungvári Tamás estje

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2012. 09. 12.
mikortól: 19:00 meddig: 21:05
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal
Hadik Irodalmi Szalon vol. 20

Három tanú - vallomások a megmaradásról

Bródy János, Spiró György és Ungvári Tamás estje

 

2012. szeptember 12. szerda, 19.00

Hadik Kávéház

 

A nyári szünet után, a szezont egy igen különleges esttel indítja a Hadik Irodalmi Szalon: fennállásának 20. irodalmi, művészeti rendezvényére kerül sor, s ezt az alkalmat a magyar szellemi, kulturális élet három kiemelkedő, meghatározó alkotójával, gondolkodójával ünnepli meg.

A 2010-es indulásunk óta ez a tizenkilenc este számunkra meghatározó volt, élet-megváltoztató. Hónapról hónapra izgulva készültünk estjeinkkel, a versek, felolvasások, vetítések, ének és zene, a képzőművészet összekapcsolásával, a jóízű, emberközeli, meghitt beszélgetések által az irodalom, a művészeti ágak együttállását igyekeztünk bemutatni. Megtisztelő, hogy estjeinken mindig teltház előtt beszélgethettek a magyar művészeti élet meghatározó alkotói: írók, festők, zenészek, fotóművészek, színművészek, költők, történészek - barátok, ismerősök, kortársak, alkotótársak.

 

Huszadik estünk, melyre szeptember 12-én kerül sor, sok tekintetben különleges lesz. Három olyan kivételes alkotó lesz vendégem, akik közt habár életkori, s műfajbeli különbségek vannak, de a teremtő indulatban hasonlítanak egymásra, s más-más módszerrel valósítják meg a világhoz való erkölcsi és gyakorlati viszonyukat. Itthon és külföldön, irodalomban, költészetben, műfordításban, irodalomtörténetben, zenében egyaránt utat mutattak, mutatnak, a történelmi, társadalmi viszonyokra, problémákra érzékenyen reagálnak, ezt saját műfajukban tárják, tárták fel és osztották meg az emberekkel.

 

Ungvári Tamás író, műfordító, irodalomtörténész több évtizede gyakorló kritikusa és esztétája az újságírásnak és szépírásnak, talán a legélvezetesebben anekdotázik akár saját megélt élethelyzeteiről, az irodalmi és szellemi élet belső helyzeteiről, kisebb titkairól, akár korábbi, történelmi korok szereplőiről, eseményeiről. Köteteiben, történelmi egyperceseiben az irodalomtudomány titkait, anekdotáit, történeteit tárja fel.

 "Kortársaim egész sorára és az ő halandóságukra immár fakeresztek, sírkövek emlékeztetnek. El kell mondanom, amit a meszesedő emlékezet még megőrzött róluk."

Spiró György a legtöbb reményt és bizalmat nyújtó alkotó, aki nagy műveket hozott létre. Regényei, drámái, novellái mellett (ő Az ikszek, a CsirkefejA jégmadár, a Fogság vagy épp a Messiások alkotója) a horvát irodalom kiváló ismerője, kiemelkedő Miroslav Krleža-ról írt monográfiája. A Kossuth-díjas író, irodalomtörténész, műfordító, dramaturg idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat is átvehette. "Élők és holtak közt a társalgást nem lehet megakadályozni, erre való az irodalom." - állítja Spiró.

 

Bródy János énekes, gitároszeneszerző, szövegíró annak a meghatározó nemzedéknek a tagja, akik a maguk módján, a zene által válaszolnak és válaszoltak a valóság és a történetiség kérdéseire. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró az Illés, majd a Fonográf együttes gitárosaként és szövegírójaként (emellett számos színpadi műnek írta szövegét) sokat tett az őszinte "kimondásért", vállalva ezzel saját és sokak gondolatait, érzelmeit.

 

Szeptember 9-én, a Magyar Dal Napján, a magyar dal iránti tiszteletből jelenteti meg a tavalyi, "Az Illés szekerén" című, a szólókarriert átfogó koncert sikere után (mára már a belőle készült album platinalemez lett) az EMI Kiadó azt a válogatás-albumot, mely az említett koncert dalai mellett a szólópálya legfontosabb állomásainak dalait tartalmazza.

 

 

Ők hárman nem elefántcsonttoronyban, bezárkózva élnek-alkotnak, hanem műveiken keresztül kérdéseket és problémákat vetnek fel, megmutatnak és mesélnek, s erre válaszokat is várnak - tőlünk, hallgatóktól, figyelőktől. Az ő megoldásaikkal, világ-látásukkal, műveikkel találkozhatunk szeptember 12-én a 20. Hadik Irodalmi Szalonban, ahol maguk mesélnek arról, ők hogy élték meg az elmúlt évtizedeket, mik voltak számukra a meghatározó pillanatok, művek, találkozások, élmények.

 

A helyszínen a szerzők köteteit (Scolar Kiadó, Magvető Kiadó) és Bródy János albumát megvásárolhatják!

Háziasszony: Juhász Anna

A belépés ingyenes!

 

 

Ha ülőhelyet foglalna, szándékát az anna_juhasz@hotmail.com címen jelezheti.

Mindenkit szeretettel várunk!

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?