Ámos Imrére emlékeznek Szentendrén

Az MTI híradása az Ámos Imre és a XX. század című kiállításról

Ámos Imrére emlékeznek Szentendrén

Ámos Imre és a XX. század - kortárs összművészeti kiállítás

Ámos Imrére emlékeznek Szentendrén

MTI

Születésének 105. évfordulója alkalmából Ámos Imre festőművész és a 20. század kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik vasárnap Szentendrén, a Régi Művésztelepi Galériában a Magyarországi Evangélikus Egyház keresztény-zsidó párbeszédének részeként – mondta el az MTI-nek Galambos Ádám teológus, a kiállítás kurátora.

Mint kiemelte, a kiállítás a törvény és törvénytelenség, a megtört idő, a remény és áldás, illetve az apokalipszis gondolatkörében dolgozza fel a századot úgy, hogy az a reménységre és a szeretetre épülve megmutassa: "történtek mulasztások, vétkek a múltban, mai helyzetünk, emberségünk azonban nem engedheti meg, hogy a gyűlölet, az indulatkeltés legyen a kiindulási pont, s létezik olyan norma, amely képes felülírni az indulatot a szeretet útján".     

A kurátor megjegyezte: Ámos Imre neve ma ritkábban kerül szóba, "mintha a tragikus életút túlzottan rányomta volna a bélyegét művészetére". A szentendrei kiállításon közel húsz alkotása látható külön egységben, és itt található az a szögesdrótból készített Ószövetségi idézet is, amely Káin és Ábel történetére utal: "Hol van a te testvéred?".      

"Az egyház megkeresésére 43 művész csatlakozott, írók, költők, képzőművészek, zeneszerzők ajánlották fel alkotásukat, melyek többsége erre az alkalomra készült" – mutatott rá a kurátor. A tárlat alkotói között található Aknay János, Deim Pál, Haraszty István, a nemrégiben elhunyt Lugossy Mária és Pauer Gyula, valamint Darvasi László, Esterházy Péter, Takács Zsuzsa, Kertész Imre és Lator László, aki zsoltárparafrázisának kéziratával szerepel. Zenéjével és előadásával lesz jelen a kiállítás ideje alatt Dés László, Fassang László, aki három orgonaművel készült erre az alkalomra, a zsoltárt harangjátékkal ötvöző Szent Efrém Férfikar, s a megnyitón tartják Vukán György egy új művének ősbemutatóját.
    
A Magyarországi Evangélikus Egyház mellett az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) által szervezett kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, a kiállítás fővédnöke, Fabiny Tamás evangélikus püspök, a kiállítás védnöke, valamint Juhász Ferenc költő és Vukán György zeneszerző. A kiállítás védnökei között van Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is.
    
Az Ámos Imre és a 20. század című tárlat január 15-ig látható a szentendrei Régi Művésztelepi Galériában.
    
Ámos Imre 1907. december 7-én született Nagykállón. 1927-1929-ben a budapesti Műszaki Egyetemen, 1929 és 1935 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Rudnay Gyula tanítványa volt. Korai munkái a Nabis párizsi művészcsoport törekvéseivel mutattak rokonságot. A posztimpresszionizmus képviselője, későbbi alkotásain Marc Chagall hatására szürrealista jegyek is megjelentek. 

A II. világháború alatt megrázó látomásokban számolt be tragikus élményeiről. 1937-től a Képzőművészek Új Társaságának (KÚT) tagja, 1940-től haláláig kisebb megszakításokkal munkaszolgálatos volt. 1944 nyarán Németországban, feltehetően egy szászországi táborban halt meg.

Ámos Imre és a XX. század címmel kortárs összművészeti kiállítás 

2012. december 7 - 2013. január 15.
Szentendre, Régi Művésztelepi Galéria


A kiállítás fővédnöke: 
Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.

A kiállítás védnökei:
Fabiny Tamás evangélikus püspök és 
Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

Kiállító művészek: 

 

IRODALOM


Darvasi László, Esterházy Péter, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsusa, Tolnai Ottó, Závada Pál

KÉPZŐMŰVÉSZET


Aknay János, Ámos Imre, Anna Mark, Benczúr Emese, Bohus Zoltán, Böröcz András, Deim Pál, Ézsiás István, Fehér László, Haász István, Haraszty István, Hollán Sándor, Kalmár János, Konok Tamás, Kovács-Gombos Gábor, Lugossy Mária, Matzon Ákos, Megyik János, Nádler István, Pauer Gyula, Szüts Miklós, Tölg-Molnár Zoltán, Váli Dezső, Vojnich Erzsébet

ZENE


Dés László, Fassang László, Vukán György, Szent Efrém Férfikar


 

 KIÁLTVÁNY - Ámos Imre és a XX. század  Kiáltvány

Schweitzer József  Schweitzer József köszöntője

Fabiny Tamás megnyitóbeszéde Fabiny Tamás: Ámos Imre és a XX. század - nyitóbeszéd

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?