Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

— Felvéve:

A koncert bevételét a Szabad Tér Színház immár tradicionálisan jótékonysági célokra ajánlja fel! Belépő: 1000 Ft.

Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

Vásáry Tamás

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2012. 07. 25.
mikortól: 20:00 meddig: 21:50
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Vásáry Tamás és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

jótékonysági hangversenye

2012. július 25. (szerda) 20:00

Városmajori Szabadtéri Színpad

Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar és Vásáry Tamás zongoraművész, karmester évek óta visszatérő vendége a Városmajori Szabadtéri Színpadnak.

A világ minden tájáról a debreceni Nyári Akadémiára jelentkező ifjú tehetségek mesterkurzusaik mellett részt vehetnek a zenekar munkájában, amelynek eredményeként Vásáry Tamás vezetésével kiemelkedő értékű koncertprogrammal gyönyörködtetik hallgatóságukat, itthon és külföldön egyaránt.

A Brahms-, Verdi- és Liszt-művekből összeállított idei programmal a Nyári Akadémiát lezáró debreceni hangversenyt követően érkeznek Budapestre, ahonnan tovább utaznak Milánóba, a nemzetközi hangversenykörút első állomására.

A koncert bevételét a Szabad Tér Színház immár tradicionálisan jótékonysági célokra ajánlja fel!

Műsor:

Giuseppe Verdi: Nabucco – nyitány
Liszt Ferenc: Magyar fantázia – zongorán közreműködik: ifj. Balázs János
Johannes Brahms: II. szimfónia

Betanító karmester: Hámori Máté

Vezényel: Vásáry Tamás

GALÉRIA

  • Click to open image!
  • Click to open image!
  •  

 

Vásáry Tamás

Debrecenben született. Ötéves kora óta vonzódik a zenéhez. Bejárta az egész világot, a nemzetközi zenei élet legrangosabb együtteseivel lépett fel. Példaképe Kodály Zoltán, akinek az asszisztenseként dolgozhatott. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Dohnányi Ernő és Hernádi Lajos növendékeként. 1948-ban megnyerte a budapesti Liszt-versenyt, 1955-ben díjat nyert a párizsi Marguarite Long versenyen és a varsói Chopin versenyen is.

Zongoristának és karmesternek egyszerre tartja saját magát. 1956-ban emigrált, Londonban és New Yorkban folytatta karrierjét. 1979-től a BBC Northern Symphony Orchestra zeneigazgatója lett. A rendszerváltás után hazatért, 1993-tól 2004-ig a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának vezető karmestere, a Magyar Rádió főzeneigazgatója lett. 2004-től ugyanitt örökös tiszteletbeli főzeneigazgató. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával készített CD-felvételei sikert arattak a közönség körében, és elismerték a kritikusok is.

Zongoraművészként vendége volt a legfontosabb nemzetközi fesztiváloknak (Salzburg, Edinburgh, Berlin), mint szólista a világ összes jelentős nagyzenekarával fellépett. Lemezei jelentek meg Brahms zongora és kamarazene műveivel. A Berlini Filharmonikusokkal játszotta lemezre Mozart zongoraversenyeit, amelyet a zongora mellől vezényelt. Karmesterként is nagy népszerűségnek örvend: a Bournemouth-i Szimfonikus Zenekar első karmestereként rendszeresen fellép Nagy-Britannia hangversenytermeiben és külföldi turnékon. Vendégkarmesterként a Londoni Filharmonikusokkal és a Royal Philharmonic Orchestrával koncertezett.

Kitüntetései: Bach és Paderevszki érmek (medals) London, a londoni Royal College of Music, valamint a Royal Academy of Music tiszteletbeli tagja. Művészetek Érdemrendjének Tiszti fokozata (Chevalier des arts et lettres ) Franciaország. Magyarországon a Magyar Érdemrend Középkeresztje, Kossuth díj, Millenáris Kölcsey díj, 2 Köztársasági Elnöki Arany Érem, Magyar Örökség díj, a Magyar Kultúra Követe, Debrecen város díszpolgára, a Debreceni Egyetem díszdoktora.

Videóajánlók:

http://www.youtube.com/watch?v=aJu0tz2ja2A&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=wSKCIYZ5mIU
http://www.youtube.com/watch?v=5qm57qVE2d0
http://www.youtube.com/watch?v=UccOlCBcIs8

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?