Várnai Gyula: Peace on Earth!

— Felvéve: , ,

Az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása a Ludwig Múzeumban.

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2017. december 09., 10:10 meddig:
2018. január 14., 18:00
Helyszín: Budapest, LUMU
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Várnai Gyula: Peace on Earth!

Az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása a Ludwig Múzeumban

2017. december 9 - 2018. január 14.
Budapest, Ludwig Múzeum
 

http://static1.architectforum.hu/files2012/cache/n35852-lead-lead-velencei-biennale-varnai-gyula-8642w.jpg

Az idei Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában a Ludwig Múzeum nagy sikerrel mutatta be Várnai Gyula kiállítását, mely a Biennále végeztével a Ludwig Múzeumban a hazai közönség számára is megtekinthető lesz.

Kurátor: Petrányi Zsolt

 

Peace on Earth!


"Mindannyiunkat foglalkoztat, hogy milyen világ vár ránk a jövőben. Bármennyire is hiszünk a nyugati világ tradicionális értékeiben, a jelenkori történések megkérdőjelezni látszanak olyan alapokat, amelyeket nemrég még biztosnak hittünk. Konfliktusokkal terhes világunkban a világbéke egyre utópisztikusabbnak és elérhetetlenebbnek látszik, pedig világtörténelmi távlatból nézve valójában az emberiség legbékésebb időszakában élünk.

Várnai Gyula Békét a világnak! című projektje a jövőbe vetett hit relatív voltát veszi alapul, abból indul ki, hogy a jelenben látható, időben előre mutató irányokat a ma használt eszközök, tudások és ideológiák határozzák meg. De, mint ahogy a hidegháború idején a szocialista világrendszer által használt szlogen kiüresedése is mutatja, ezek érvényessége idővel változik.

http://artnews.hu/wp-content/uploads/2017/04/bb1c62a9-e9ea-4663-8962-28a90df93bff.jpg
Várnai kiállítása több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit, és szembesíti azokat a jelen kihívásaival. Forrásai talált tárgyi és képi elemek, amelyeket új összefüggésekbe helyez, hogy rávilágítson arra, hogy a jövőkép minden gazdasági és hatalmi diskurzus alapja – kortól függetlenül. Munkái kapcsán felvetődik az a kérdés is, hogy vajon mi a szerepe az emlékezésnek és a nosztalgiának az elkövetkező korok világképének alakításában. A múlt tanulságai, képi szimbólumai meghatározzák az eljövendőt, a jövő forrása a múlt, a változások iránya mégis kiszámíthatatlan. A tudomány, a művészet, a futurológia mind a lehetséges változatok felvázolásán fáradozik, a jelen megélésének mégis az lehet a kulcsa, ha megértjük az elképzelés, a vágy, az érdek és a realitás közötti különbségeket.

http://ludwigmuseum.hu/file/egyeb/velencei_biennale_2017_002.jpg
Várnai úgy utal a múltra és az abban elképzelt jövőre, hogy rájöjjünk, a változások mozgása kiszámíthatatlanul felbukkanó törvényszerűségeken múlik. Bár a 21. század paradigmatikus változásokat, technológiai és történelmi fordulatokat hozhat, mégis úgy tűnik, hogy a múlt vízióiban megfogalmazott vágyképek újabb és újabb reinkarnációkban térnek vissza."

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek