Vancsó Zoltán fotókiállítása

— Felvéve: , ,

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2010. február 04., 17:00 meddig:
2010. március 28., 18:00
Helyszín: Budapest
Név Vancsó Zoltán
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Vancsó Zoltán - Szándéktalan fény

2010. március 28-ig.

Helyszín: Mai Manó Ház /Bp. Nagymező u. 20.)

 

 

 

   

Vancsó Zoltán legújabb képanyagában képzeletbeli utazásra invitálja nézőit. A sorozat a leszállással kezdődik, a felszállással ér véget, azonban az első képek láttán világossá válhat számunkra: nem egy konkrét utazásról van szó, hiszen a fotók a világ különböző tájain készültek. Nem a helyszín és nem is egy konkrét, bemutatni szándékozott társadalmi vagy kulturális jelenség, megfigyelt sajátosság az, ami egybefűzi a felvételeket, hanem az a már-már fogalommá vált „vancsós” tekintet, amely a látható valóságot újrateremti, új összefüggésekben láttatja.
A képkészítési szituáció a fotográfia legtradicionálisabb alaphelyzete, a pillanatfelvétel. A fotós a megrendezetlen valóságot rögzíti apparátusával, vagyis ha úgy tetszik, dokumentál. Mivel a téma látszólag a lába előtt hever, nincs más dolga, minthogy szelektáljon, vagyis kiválassza a valóságból azokat az elemeket, amire a néző tekintetét fel kívánja hívni. Ez az a mozzanat, ami a dokumentarista kép szempontjából alapvető fontosságú: a téma és az azon keresztül közvetített mondanivaló pontos meghatározása. Vancsó fotóin viszont maga a téma elveszti jelentőségét, feloldódik a kompozíció egészében. Az összes motívum a kép rendszerének egy elemévé lesz, azt látszik szolgálni. A különböző dolgok – a természeti jelenségek, a tárgyak, emberek – olyan valószínűtlenül pontosan állnak össze egy képpé, mintha egy képzeletbeli színi előadás díszletei lennének.
Vancsó Zoltán nagy mágiája, hogy a környező valóság szubjektum szempontjából befolyásolhatatlan, „kérlelhetetlen” erőit is saját szolgálatába tudja állítani. Ha nem is sokáig, a másodperc egy töredékére, egy felvétel erejéig legalábbis biztosan. Saját tekintetével rendszert teremt a világ amúgy kevéssé rendezett szövetében, amelyet a néző a saját tapasztalataival szükségszerűen kiegészíti. Így válik világossá a képek üzenete, a határozott szembenállás a fogódzók nélküli „embertelen” léttel szemben.

Böröczfy Virág, művészettörténész

Vancsó Zoltán rendszeresen kiállító művész, munkái a fotográfia klasszikus irányához kötődnek, képei töprengésre sarkallnak, a valóság ártatlan és jelentés nélküli helyzeteit különös, misztikus dimenziókba emelik. Fiatalkora ellenére, 2003-ban a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökségi tagjává választotta. Számos szakmai elismerés birtokosa, többek között Balogh Rudolf-díj, André Kertész ösztöndíj. A Young Photographers United (YPU) a magyar fotográfusok közül másodmagával választotta tagjai sorába. Vancsó Zoltán 2004-ben William Kleinnel közösen állított ki a MEO-ban, és Kuba sorozatával elnyerte a Sajtófotó pályázat különdíját. 2006 novemberében mutatták be Sóhajtenger című fotófilmjét a hazai mozik Wim Wenders kísérőfilmjeként. 2008-ban nagyszabású retrospektív kiállításával párhuzamosan jelent meg eddigi munkásságát összefoglaló albuma Állófilmek címmel.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Kísérőprogramok

2010. február 5. FotóPéntek

16.00-17.00 Tárlatvezetés Vancsó Zoltán közreműködésével

17.00-18.00 Virtuális könyvbemutató és slide show

A Szándéktalan fény c. album virtuálisan létezik mindaddig, amíg valaki meg nem rendel belőle egy (vagy akárhány) példányt. A könyvbemutató alkalmával a látogatók kézbe vehetik a tárgyiasult fotóalbumot, miközben a 6 perces zenés vetítésen a kiállítás képeinek új értelmezési dimenziói nyílnak meg.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?