Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Programajánló Szvorák Katalin - A Teremtés dicsérete - ismételt lemezbemutató hangverseny
Bekezdések

Szvorák Katalin - A Teremtés dicsérete - ismételt lemezbemutató hangverseny

— Felvéve: ,

A görög katolikus, római katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek egymást követve-erősítve és kiegészítve szólalnak meg saját jellegzetes dallamvilágukkal, éreztetve, hogy milyen parányi az ember az őt körülvevő természethez képest.

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2011. 03. 03.
mikortól: 17:30 meddig: 18:55
Helyszín: Budapest
Név Szvorák Katalin
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Ismét bemutatják A Teremtés dicséretét

- Szvorák Katalin lemezbemutató hangversenye -

 

  http://asztali.lutheran.hu/megjelent-cikkek-rendezvenyeinkrol/szvorak-katalin-lemezbemutato-hangversenye/images/teremtes2.jpg?isImage=1

 

A Budavári Evangélikus Templomban múlt év decemberében teltház mellett csendültek fel hét egyház teremtést dicsérő énekei Szvorák Katalin legújabb lemezéről. „ Szvorák Katalin művészete, a népzene dallamkincse, évszázadokkal köt össze minket: őseinkkel és múltunkkal – és fölfelé is köt: az egyházi népénekek révén az élet fensőbb értelméhez” – fogalmazta a lemez ajánlójában Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke.

A görög katolikus, római katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista és zsidó énekek egymást követve-erősítve és kiegészítve szólalnak meg saját jellegzetes dallamvilágukkal, éreztetve, hogy milyen parányi az ember az őt körülvevő természethez képest.

 

Az esten közreműködik: Andrejszki Judit , Kórodi Júlia és Pejtsik Péter.

Az est háziasszonya: Kudlik Júlia.

 

A lemezbemutató hangversenyre március 3-án, este fél hatkor kerül sor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán az Együtt az úton című ökumenikus előadássorozat keretén belül.

 

A belépés díjtalan.

 

A koncert után lemezdedikálás.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk az előadásra!

 

 

MŰSOR

I. Mindeneknek Teremtője - Görög katolikus énekek

Ki mint Isten az eget *Áldjad én lelkem az Urat *Dicsérjétek az Urat a mennyekben

 

II. Testvérünk a nap - Római katolikus énekek

Jelenti magát Jézus *Dicsérjétek muzsikával az Urat *Mérhetetlen Úr * Íme, tündöklik hajnali nap fénye

 

III. Ég, föld, tenger és a szél - baptista ének

 

IV. Dicsőült helyeken - evangélikus, református, unitárius énekek

Dicsőült helyeken I. (evangélikus) *Áldjad, lelkem, az Urat ( református)

*Dicséret, dicsőség (unitárius) *Dicsőült helyeken II.(református) 

 

V. Világosság lőn - református énekek

Atya Úr Isten, rólad vallást tészek *Meghódol lelkem tenéked

 

VI. Világoknak atyja - zsidó énekek

Vájchullu *Já ribon *Joh riboin olam

 

 

VII. Csillagoknak Teremtője - evangélikus énekek

Amilyen magasan van az ég *Föld, virulj ki, hadd fakadjon

*Ó, felséges Úr, mi kegyes Istenünk *Csillagoknak Teremtője 

 

VIII. Ím, készen áll az alkotás - baptista ének

 

 

Lásd. bővebben: www.szvorakkatalin.hu

 

 

Kudlik Júlia köszöntője

 

„Eleink - hét egyházban - a Teremtést dicsérő énekeikben Istent magasztalják, aki kezdetkor az ég és a föld után a természetet, majd az embert teremtette meg a maga képére és hasonlatosságára. Azután az Édenkertben mindezt ránk bízta, hogy műveljük, őrizzük! Tisztességgel, becsülettel! - hogy utódaink is dalolhassák:" Mindeneknek Teremtője, üdvözítsd a téged éneklőket!"

 

 

Fabiny Tamás evangélikus püspök köszöntője

( Budavári Evangélikus Templom, 2010 december 17.) 

   

Kezdetben teremté az Isten a mennyet és a földet. Különválasztá a magas és a mély hangokat, így megalkotá a muzsikát. És látá Isten, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel: első nap. 

Majd megteremté Isten a különféle hangszereket, hogy dicsérjék őt kürtzengéssel és hárfán, dicsérjék nagyságát dobbal és zengő citerával. És látá Isten, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel: második nap. 

És mondá Isten: válasszuk külön a kórus- és a szólóéneklést. Zengedezzék megannyi mennyei és földi kar, énekeljék hatalmas erővel az Aida Szabadság-kórusát és a János-passió zárókorálját, de énekeljenek nem kevésbé hatalmas erővel az egyetlen hangon. És látá Isten, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel: harmadik nap. 

Majd megteremté Isten a pentaton dallamot, ahol az hangoknak közei kizárólag egész hangok és kistercek. És látá – főképpen pedig hallá – Isten, hogy mindez jó. És lőn este és lőn reggel: negyedik nap. 

Majd ezt mondá az Isten: „Szela”! Ezzel pedig megteremté a szünetjelet, hogy legyen csendesség és katarzis a hangok elhalásakor. És látá Isten, hogy ez jó. Lőn este és lőn reggel: ötödik nap.

Azután ezt mondta Isten: teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra, hogy uralkodjék a magas és a mély hangokon Így megalkotá a zeneszerzőket: Pretoriust és Wolfgang Amadeust, Pendereckit és Szörényi Leventét. Velük együtt megalkotá az énekeseket, hogy hajtsák uralmuk alá a szinkópákat és a hajlításokat, majd megalkotá az ő teremtésének koronáit, a népdalénekeseket. És látá Isten, hogy mindez igen jó. És lőn este és lőn reggel: hatodik nap.  

Mikor pedig elvégezé Isten az ő munkáját, amelyet alkotott vala, megpihene az ő minden munkájától. És megáldá Isten a hetedik napot, hátradőle az ő trónusán, hogy meghallgassa az ő szívéhez oly közel álló Szvorák Katalin előadását. Ebben felhangzék ez a  kedves dallam és szerfölött szívből fakadó szöveg: „Csillagoknak teremtője, / Vigyázz minden kicsi kőre, / Fűre, fára, szőlőtőre, / S minden téged éneklőre”. Mindezt meghallván az Úristen felemelé az ő hangját, és így szóla: Hát hogy ne vigyáznék én rájok, hogyne vigyáznék az én kedves éneklőmre. És lőn este és lőn reggel: hetedik nap.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?