Szent Efrém Férfikar és Jevgenij Nesterenko koncertje

— Felvéve: ,

A tíz éves fennállását ünneplő Szent Efrém Férfikarnak a Szent István bazilikában Orientale lumen, azaz kelet világossága koncertsorozat pünkösdi, befejező alkalma.

Szent Efrém Férfikar és Jevgenij Nesterenko koncertje

Szent Efrém Férfikar

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2012. 06. 03.
mikortól: 20:00 meddig: 21:15
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

A Szent Efrém Férfikar ünnepi, bizánci rítusú egyházzenei koncertsorozata a Szent István Bazilikában

Művészeti vezető: Bubnó Tamás
Közreműködő vendég: Jevgenij Nesterenko operaénekes 

A bizánci egyház pünkösdi örömét, a Vígasztaló Szentlélek kiáradását megjelenítő liturgikus énekkincset bemutató kompozíciók adják a mai hangverseny műsorát. A világhírű orosz basszus első ízben énekel Magyarországon szláv liturgikus zenét. Mint az előző hangversenyeken, a himnuszok között harangokra írt imákat is hallhatnak az est folyamán. Tekintettel az egyórás műsor tartalmi és formai egységére és megkomponáltságára, kérjük, hogy a tapssal kifejezett tetszésnyilvánítást a koncert végéig mellőzzék. A hangverseny menetét és tartalmát az itt leírtak szerint kísérhetik figyelemmel.

 Műsor:

1./ Harang-ima 1

2./ Mennyei király – görögkatolikus himnusz. A bizánci egyházak istentiszteleteit kezdő ima, a Szentlélek segítségül hívása, amely ma a hazánkban szokásos dallamon csendül föl.

3./ J. Koukouzelis: Polyeleios (Dícsérjétek az Úr nevét). A 134. zsoltár a reggeli istentisztelet, az utrenye ujjongó belső örömet hirdető éneke. A 14. század egyik legfontosabb, új stílust teremtő bizánci szerzőjének a műve, akit már kortársai az „angyalhangú” jelzővel illettek.

4./ Harang-ima 2

5./ M. Glinka: Izhe cheruvimi (Kerub ének). A nagy orosz mester egyetlen liturgikus műve. Hatszólamú, csodálatosan finom szövésű zene, amely mintául szolgált a későbbi romantikus szláv mesterek egyházi műveihez.

6./ P. Csajkovszkij: Szvjatij Bozhe (Szent Isten). A Szentháromságot dicsőítő őskeresztény akklamáció Aranyszájú Szent János Liturgiájából, orosz romantikus köntösben.

7./ Harang-ima 3

8./ A. Gretchaninov: Vjeruju (Hiszek egy Istenben). Jevgenij Nesterenko szólójával a Credo szavait hallhatjuk, ős-erő és személyes hit árad a szuggesztív kompozícióból.

9./ D. Christov: Hvalíte ímja Gospodne (Dícsérjétek az Úr nevét).  Koukouzelis mester Polyeleios-át már hallhattuk ma este: most egy 500 évvel később született nagy bolgár  egyházzenész megfogalmazásában csendülnek föl a 134. zsoltár szavai, amelyek a szólista és a kórus közt concertáló formában jelennek meg.

10./ Harang-ima 4

11./ P. Dinev: Blagoslovi dushe moja Gospoda (Áldjad én lelkem az Urat). Szintén bolgár mester tollából csendül föl a liturgia kezdő antifonája, Philipp György férfikari átiratában.

12./ K. Stankovic: Puti v vodjaschago (Himnusz Szent Száva tiszteletére). Budán született és ott is halt meg a 19. századi szerb egyházzene kiváló képvselője, akinek reformja ötvözte a bizánci hagyományt a szerb népi dallamvilággal.

13-14./ Zombola P.: Otche nash (Miatyánk) és Bubnó T.: Izaiás, örvendj! A Szent Efrém Férfikarnak ajánlott két kortárs magyar kompozíció az Úr imáját, illetve a bizánci rítusú esküvői szertartás egyik legszebb énekét dolgozza föl.

15./ Harang-ima 5

16-17./ P. Tchesnokov: Zhertva vechernaja (Esti áldozat) és D. Christov: Ninye otpushchajeshi (Most bocsátod el, Uram).A koncertet záró kompozíciók a szláv liturgikus zene legnépszerűbb alkotásai közül valók. A hangverseny nagyhírű vendég-szólistája, Jevgenij Nesterenko és a Szent Efrém Férfikar ezekkel a művekkel fejezi be a Pünkösd megünneplését, s egyben az Orientale lumen sorozatot.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?