Száműzött művészet

— Felvéve: , ,

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2010. április 17., 16:50 meddig:
2010. május 24., 06:50
Helyszín: Budapest
Név Holokauszt Emlékközpont
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Késői hazatérés

2010. április 17 - 2010. augusztus 15.
Holokauszt Emlékközpont - Budapest, IX. Páva u. 39.

 
 

„Az egyetlen enciklopédia, amelyen a teljesség nem számon kérhető, a feledés enciklopédiája. Ami kimaradt belőle, azt elfeledtük. Ha egykoron nyoma volt is, mára befútta a feledés homokja.”                   Ungvári Tamás


A SZÁMŰZÖTT MŰVÉSZET SOROZAT KONCEPCIÓJA

A XX. századi magyar tudomány és művészet jelentős képviselői alkottak határainkon kívül. Közülük sokan személyes döntésből folytatták pályájukat külföldön, voltak azonban - nem is kevesen -, akik a század húszas-harmincas éveitől kezdve származásuk miatt nem maradhattak Magyarországon. Évtizedek múltán néhányan a magyar kultúra és közgondolkodás részeivé váltak, jelentős és különleges alkotói pályák és művek azonban még mindig ismeretlenek, felfedezésre várnak. A Holokauszt Emlékközpont arra a feladatra vállalkozik, hogy Száműzött művészet című sorozatában ezen művészeket megismerteti a hazai érdeklődőkkel, árnyalva a holokausztról kialakult sematikus képet, személyessé téve a vészkorszakot megelőző időszakról szerzett ismereteinket.
 

KÉSŐI HAZATÉRÉS
Válogatás Bán Kiss Edit, Mészöly Munkás Béla, Wittmann Zsigmond alkotásaiból

A kiállítás megnyitója: 2010. április 16. 15 óra

A Száműzött művészet sorozat első programja a Késői hazatérés című képzőművészeti kiállítás, melyen bemutatásra kerülnek Bán Kiss Edit, Mészöly Munkás Béla és Wittmann Zsigmond festményei, grafikái és szobrai. Nem meglepő, ha a nagyközönség, sőt a szűk szakma sem ismeri ezeket a neveket, hisz alkotásaik alig fellelhetők itthon, pedig három, rendkívül magas színvonalon dolgozó zsidó származású művészről van szó. Száműzöttek, mert el kellett hagyni hazájukat, mert vagy elfelejtettük őket vagy sohasem ismertük, láthattuk munkáikat. A kiállítás célja annak elősegítése, hogy e művészek elfoglalhassák megérdemelt helyüket a magyar művészettörténetben, alkotásaik és sorsuk elgondolkodtassa a mai kor emberét. E cél elérése érdekében 7o műalkotás és kordokumentum kerül bemutatásra. A kiállitási anyagot francia, német és magyar múzeumok és gyűjtők bocsátják rendelkezésünkre. A kiállítás ideje alatt tematikus tárlatvezetések, múzeumpedagógiai programok segítik az alkotások, alkotóik és a kor sokrétű megismerését.


A MŰVÉSZEKRŐL

Bán Kiss Edit (1905- 1966)

Budapesten született, Düsseldorfban tanult szobrászatot. 1944-ben deportálták Ravensbrückbe, ahol megpróbált öngyilkosságot elkövetni. 1944 decemberétől a Daimler - Benz Művekben dolgoztatták. 1945 áprilisában sikerült megszöknie, pár hónappal később már kiállítás nyílt a lágerről készült rajzaiból Budapesten. Később Marokkóban, Franciaországban és Angliában élt, 1966-ban önkezűleg vetett véget életének. A holokausztra emlékező reliefje az Újpesti zsinagóga falán látható. Alkotásait a Magyar Nemzeti Galéria és Helmuth Bauer német gyűjtő - aki 1992-ben fedezte fel Kiss Edit munkáit a Daimler - Benz gyárban végzett kutatásai során - bocsátja a kiállítás rendelkezésére.

 

Mészöly Munkás Béla: Öreg 
kapuMészöly Munkás Béla (1889-1942)

Mészöly Munkás Bélát 1918-ban, a Szabadiskola tagjaként, még Nagybányán találjuk, de 1920 tavaszától kezdve, szinte állandóan úton volt. Európai körutazást tett, végül Párizsban telepedett le, a Nemzeti Szalonnak azonban egészen 1938-ig tagja maradt. 1942. október 3-án vesztette életét az auschwitzi haláltáborban. Az alkotásokat franciaországi gyűjtők, a Nagyházi Galéria és aukciósház és a budapesti Zsidó Múzeum nyújtotta kiállításunk rendelkezésére.

 

Wittmann Zsigmond: Három breton nőWittmann Zsigmond (1909-1944)

Wittmann Zsigmond 1929-ben beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára, de a rákövetkező évben már Berlinben folytatta tanulmányait. Hitler hatalomra kerülése ellen tiltakozva saját maga által készített antifasiszta plakátokat terjesztett, majd 1933-ban elhagyta Németországot és Párizsba menekült. Rövid időn belül bekerült a „montparnok” színes társaságába, majd önkéntesnek jelentkezett a francia hadseregbe. 1944-ben belehalt a harcok során szerzett sebesülésébe. Kevés munkája maradt fenn, a franciaországi magángyűjtőktől kölcsönzött alkotások mellett, a kiállításra érkezik két, a párizsi Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme tulajdonában lévő festmény is.
Photo © Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme

 

Szubjektív tárlatvezetések

Szubjektív tárlatvezetéseinken neves személyiségek mutatják be Bán Kiss Edit, Mészöly Munkás Béla és Wittmann Zsigmond alkotásait.

2010. április 18. (vasárnap) 11 óra: Cserba Júlia műkritikus, független kurátor és Csongovai Anna
2010. április 29. (csütörtök) 18 óra: Kőrösi Zoltán író
2010. május 4. (kedd) 17 óra: Szüts Miklós festőművész
2010. május 20. (csütörtök) 17 óra: Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója
2010. június 3. (csütörtök) 17 óra: Fitz Péter művészettörténész
2010. június 12. (szombat) 11 óra: Csorba László történész
2010. június 22. (kedd) 18 óra: Várszegi Asztrik főapát, Pannonhalmi Bencés Főapátság
 

A kiállítás létrehozói:

Rendezte: Cserba Júlia, Török Marianna

Kurátor: Cserba Júlia

Munkatárs: Farkas Zsófia

A kiállítás szervezője: Török Marianna

Történész, muzeológus szakértők: dr. Molnár Judit történész főtanácsadó, dr. Helmuth Bauer történész és Vizi Éva

Sajtó és közönségkapcsolat: Török Zsuzsanna

Technikai kivitelező: Steffanits István, ACCESS Bt.

A kiállítás katalógusát szerkesztette: Cserba Júlia

Fotójogok / Crédits photographiques: ©Cserba Aurél (Wittmann Zsigmond), ©Esterházy Marcell (Mészöly Munkás Béla), ©Nicolas Feuillie, Musée d’Art et d’Histoire du Judaïsme (Wittmann Zsigmond: Három breton nő / Trois bretonnes), ©Turchányi Géza (Újpesti Zsinagóga), ©Dr. Helmuth Bauer (Bán Kiss Edit)

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?