SCHMAL Károly kiállítása

— Felvéve: , ,

Schmal Károly festő, grafikus alkotásaiból nyílik tárlat a budapesti Fészek Galériában.

SCHMAL Károly kiállítása

Schmal Károly festő, grafikus alkotásaiból nyílik tárlat 2016. október 11-én-én 18.00 órakor a budapesti Fészek Galériában.

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2016. október 11., 18:00 meddig:
2016. október 30., 19:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

SCHMAL Károly kiállítása

2016. október 11-30.
(Nyitva: hétköznapokon 14.00-19.00 óra között.)
Fészek Galéria (Budapest, Kertész u. 36.)

 

Schmal Károly festő, grafikus alkotásaiból nyílik tárlat 2016. október 11-én-én 18.00 órakor a budapesti FÉSZEK Galériában. A kiállítást Somogyi Gábor nyitja meg.

Schmal Károly 1966-ban fejezte be tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mesterei: Reményi Gyula, Basilides Sándor, Kmetty János, Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Kádár György, Konecsni György voltak. Képgrafikával és alkalmazott grafikával egyaránt foglalkozik. Bár elsősorban grafikus (plakátokat és fotókat egyaránt készít), grafikái festőiek, „rajzfestményei” pedig többnyire papírra készült grafikák. Átlók, hajtogatottnak tűnő tengelyek mentén (vagy épp azokra) jönnek létre képei. Munkáinak fő alkotóelemei a háromszögek, átlók. Geometrikus elemeken keresztül a sík és tér kapcsolatát, a tükröződést, a rész-egész viszonyát vizsgálja. Rajzai, festményei színük, technikájuk alapján is inkább a grafika műfajához közelítenek: kevés színt (fehér, fekete, törtfehér), annál több finom átmenetet használ szénnel, temperával, pasztellel, krétával készített képein, kollázsain. Az 1980-as években a tér és a sík közti átmenetet a tömegek, hasábok és hengerek árnyékain keresztül vizsgálta. Ezután közeledett a konstruktív képszerkezethez. Az 1990-es évek elejétől összegyűrt, sokszorosan összehajtott papírra és papírral dolgozott. Ezekben az években hosszabb időt tölthetett Olaszországban, ennek hatását tükrözi 1997-ben a Vigadó Galériában kiállított Kapu; Róma és a LaVerna (a toszkániai hegy neve, ahol Assisi Szent Ferenc megkapta a stigmáit) c. sorozatai, amelyekben színhasználata ismét a feketére és a fehérre redukálódik. A „megsebzett” papíron a hajtogatás következtében nyílások, hasadékok (sebek), külső és belső terek, kapuk, dobozok és fiókok képződnek, azaz különböző mélységű rétegek között átjárhatóság jön létre. Munkái a minimalizmushoz, posztkonceptualizmushoz állnak közel. (forrás: Atrportal.hu)

 

 SCHMAL Károly kiállítása

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek