Röhrig Géza felolvasó estje

— Felvéve: ,

Röhrig Géza felolvasó estje • Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit. A szerzővel Csáki Judit beszélget.

Röhrig Géza felolvasó estje

Röhrig Géza felolvasó estje • Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2016. 06. 07.
mikortól: 19:00 meddig: 20:30
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Röhrig Géza felolvasó estje • Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit

Budapest, Mazel Tov
2016. június 7. 19:00


Röhrig Géza - Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit

Röhrig Géza a Saul fia című Oscar-díjas film főszereplőjeként vált ismertté, s lett egyik napról a másikra világhírű. Pedig régebben költő, mint filmszínész.

A Magvető Kiadó által most megjelentetett kötetéről és még sok egyébről beszélget a kivételes tehetségű alkotóval, a sokoldalú emberrel Csáki Judit kritikus.


Röhrig Géza felolvasó estje

Röhrig Géz: Az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit

Röhrig Géza verseskötete egyszerre brutális és érzékeny, letaglózó és közvetlen. Fő témája az identitás törékeny mivolta. Erre utal a cím is: az ember otthonosságát miképpen és hol találhatja meg, elsősorban saját magán belül? Úgy hogy ezek a gyökerek ne akadályozzák, ne botoljon meg a lépteiben. Egyéni és családi tragédiák rengetegébe vezet be minket Röhrig, de közben fogja a kezünk, halljuk a hangját. Gyilkosság, árvaság, árulás. Sebek és sérülések. Kitaszítottság. Ezek a versek közelről mutatják meg az áldozat összetettségét, azt hogy az áldozatban is ott van a rossz, a bestiális, az akarat; ott van benne - ha fogyóban is - az ember. A helyzetek, helyszínek és figurák jellegzetesen magyarok, de közben történetei - a bibliai képek révén - egyetemesen is érthetők. Mintha a szociológia és a teológia kapcsolódna össze. Röhrig a Saul fia című Golden Globe-díjas film főszereplőjeként nem eljátssza, hanem megjeleníti az auschwitzi sonderkommandóst, aki a túlélésért (vagy valami másért) tényleg mindenre képes. Röhrig Géza költőként is lemegy a mélybe, a sötétbe, ahol talán csak a nyelv és a hit világít, oda ahol az eredet és a vég, a gyökér és a sír nem egymás mellett van, hanem voltaképpen ugyanaz.

Jegyinformáció ITT

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek