PIM Nyári Fesztivál 2014

— Felvéve: ,

A Petőfi Irodalmi Múzeum szabadtéri rendezvénysorozata június 23-tól július 14-ig

PIM Nyári Fesztivál 2014

PIM Nyári Fesztivál 2014

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2014. június 23., 14:30 meddig:
2014. július 14., 20:30
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

PIM Nyári Fesztivál 2014

A PIM szabadtéri rendezvénysorozata június 23-tól július 14-ig

 

null A PIM Nyári Fesztivál programjainak középpontjában idén is az irodalom áll. Prózát, lírát, drámát újszerűen, más művészeti ágak bevonásával színpadra állító minőségi produkciókat vonultatunk fel.

 

 

A szabadtéri nagy színpad programja: 

 
2014. június 23. hétfő, 20.00 óra / esőnap: június 24.
Kiscsillag zenekar és vendégei – zene, irodalom, színház
Idáig tudom a történetet
A vendégek: Császári Gergely, Németh Juci, Vedres Csaba
Az irodalom, a színház és a stand-up comedy műfaji sajátosságaira épülő koncert. Az előadást egy novella részletei foglalják keretbe, amit Lovasi András írt.
Jegyár: 2200 Ft
 
2014. június 26. csütörtök, 20.00 óra / esőnap: július 9.
Rájátszás – Popikonok sztárköltőkkel /nagykoncert/
A Rájátszás játék a szavakkal és a zenével.
Az este fellép: Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Szálinger Balázs és Beck Zoltán, Egyedi Péter, Kollár-Klemencz László, Szűcs Krisztián, Sárközy Zoltán, Jancsovics Máté
Jegyár: 1800 Ft
 
2014. június 30. hétfő, 20.00 / esőnap: július 1.
Ének a határtalanról
Kaláka és Sebő Zenekarok koncertje – Weöres Sándor énekelt életművéből 
A Sebő és a Kaláka együttes a a hatvanas évek vége óta "muzsikálja" Weöres Sándor verseit. A költő születésének 100 évfordulójára megzenésített Weöres Sándor-verseket tartalmazó ikerlemezt készítettek. A Kaláka 17 dalt, a Sebő együttes 29 dalt választott a két lemezre, amelyekkel egyfajta keresztmetszetet adnak Weöres Sándor énekelt életművéből. A dalok között vannak hosszabb-rövidebb versek, műfordítások is, például Szergej Jeszenyin A kék tűzeső vagy Robert Burns Ha mennél hideg szélben című alkotása, valamint először hallható az Összekevert újságcikkek című próza, amelyet a költő a Rádiókabaré számára írt újságcikkek alapján, a Kaláka pedig megzenésítette. A Kaláka lemeze Az éjszaka csodái című verssel zárul.
Jegyár: 2200 Ft
 
2014. július 6. vasárnap, 20.00 / esőnap: július 7.
"És éjfélkor legszebb a lány, mikor egy vékony, áttetsző férfit visel magán."
Rutkai Bori dalai, versei és festménymozija
Zene: Rutkai Bori és a Specko Jedno
Kedves vendég: Háy János író
Rutkai Borit a legtöbben énekesként ismerik. A tavaly megjelent Festménymesék és dalversek című könyvében azonban egy másik oldalát is megmutatja, megismerhetjük a képzőművész és író Borit is. Festményei gyakran igen hosszú, már-már verssorként funkcionáló, talányos, humoros címet viselnek, képei pedig festmény-szerű dalszövegeiben köszönnek vissza.
A koncerten elhangzó dalok között vetített tárlatvezetésen vehetnek részt a nézők-hallgatók. Bori mesél a képekről, keletkezésük titkairól. Háy János pedig saját írásaival reagál, konstellál a képes-zenés témákra, s ráadásként közös produkcióra is lehet számítani."
Jegyár: 1800 Ft
 
2014. július 10. 20.00 / esőnap július 14.
W.H. meets Akkezdet
A magyar zenei élet népszerű szereplői helyezik aktuális zenei környezetbe William Shakespeare szonettjeit és egyéb munkáit. A megzenésített szonettekben keveredik a kortárs improvizatív zene, a zenetörténeti utalások, a klangfarbe musik, a free jazz, az abstract hip-hop és a spoken word. A PIM koncertjén különleges vendégek is lesznek: Akkezdet Phiai.

Tagok:
Dagadu Veronika Sena - ének, szöveg
Márkos Albert - cselló
Gryllus Samu - basszusgitár
G. Szabó Hunor – ütőhangszerek, basszusgitár
Vajna Balázs aka VJ Lee Unflyable – vetítés, videotechnika
Akkezedet Phiai: Saiid (Süveg Márk), Újonc (Závada Péter)
Jegyár: 2000 Ft
 

KAPUALJ ESTEK

 
Ebben az évben a Fesztivál a kertben lévő szabadtéri nagy színpad mellett egy új fedett helyszínnel, a Károlyi-palota árkádos kapualjában felállított játszó hellyel is bővül. Az így létrejövő intim térben kamaraszínházi esteket tartunk, a PIM saját előadásaként színpadra állított Karinthy kabarét és a Katona József Színház két darabját láthatja a közönség.
 
2014. június 29. vasárnap, 20.30
Pianínó - Szacsvay László Szép Ernő-estje
Előadja         Szacsvay László
Látvány        Dévényi Rita m.v.
Fény, hang    Balázs Krisztián
Rendezőasszisztens  Gerlóczi Judit
Az összeállítást készítette és az előadás rendezője        Benedek Miklós
Egy ezeréves barátság megpecsételése. A gyönyörű írásokon keresztül nem csak Szép Ernő élete bontakozik ki előttünk, hanem általa beszél Benedek Miklós és Szacsvay László, fiatalságról, öregségről, szerelemről, háborúról, elmúlásról – színházról.
“Voltam a színházban. Mennyit voltam. Láttam. Itt ülnek az emberek körülfalazva és leborítva. Kik ezek? Kik ezek itt mind? Hogy hívják őket? Mit csináltak ma? Micsoda gondolatok és gondok vonaglanak fejükben. Együtt vannak s hallgatnak. Egy helyre figyelnek [...] Ha egy tündér lefosztaná mind erről a népségről a ruhát és a kigyulladó világosságban meztelen találnák magukat. Vagy ha itt hirtelen valamelyik ember felhördülne és beleharapna a másik nyakába. Vagy ha valaki elharsogná magát: hah! Hogy hallgatnak! Ha valaki felugrana itt, nincs pénzem! Ha valaki nyöszörögni kezdene: megöregedtem! Ha valaki felordítana: megőrülök! Itt vagyok az emberekkel.” (Szép Ernő)
Az előadás hossza: 80 perc, szünet nélkül.
Jegyár: 2000 Ft
 
2014. július 2. kedd, 3. szerda, 4. csütörtök, 20.00
Karinthy Kabaré - Egy „cseppecske dráma” csupán /színház/ 3 előadás
Karinthy írásaiból összeállította: Fráter Zoltán
Játsszák: Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Fesztbaum Béla
Rendező: Seres Tamás
Karinthy szerint a kabaréjelenet különleges kis műfajocska, amely örökérvényűen fejezi ki az életet. Egy „cseppecske dráma” csupán, de dráma, mert bármennyire mulatságos, sőt röhögtető, komolyan kell venni. S ha komolyan vesszük, nem is kell okvetlenül kapcsolatban lennie a napi eseményekkel. Az ő jelenetei, humoreszkjei, kupléi éppen ezért mindmáig aktuálisak. Amit a szerelemről, a házastársi kapcsolatról, a dilettánsokról és a sznobokról, a nagyképűségről, a pénzről, a politikáról és a hatalom természetéről csaknem száz éve írt, ma is időszerű.
Jegyár: 2000 Ft
 
2014. július 11. péntek, 20.30
Bagatell - gondolatok egy pincében
A verseket válogatta és elmondja: Bezerédi Zoltán
Összeállítás Ady Endre, Babits Mihály, Esterházy Péter, Háy János, József Attila, Petri György, Marin Sorescu, Spiró György, Szabó Lőrinc, Térey János és Vörösmarty Mihály műveiből.
bagatell: ’apróság, semmiség, csekélység, potomság’; ’könnyűzenei darab’: Beethoven bagatelljei
bagatelle 1 - a rokokó és barokk idején, főleg francia, német, angol és orosz területeken elterjedt építészeti divat, a nagyobb kastélyok parkjában felépült kisebb csarnokok, mulató pavilonok, kellemes időtöltésül szolgáló kiskastélyok közös elnevezése. Magyarországon az Esterházy kastélyban látható.
bagatelle 2 - XVIII. századi francia eredetű könnyed asztali játék, a biliárd egyik módosított formája.
Az előadás hossza: 60 perc, szünet nélkül
Jegyár: 2000 Ft
 
Jegyek vásárolhatók 2014. május 22-től a Múzeum jegypénztárában (kedd-vasárnap 10.00-18.00; +36 1 317 3611/203), valamint interneten a Jegymester (www.jegymester.hu) oldalon.
 

A PIM udvarán lévő színpadon az előadások szabadtéren zajlanak, rossz idő esetén a koncertek esőnapon kerülnek megrendezésre. Jegyeket abban az esetben váltunk vissza, ha az időjárás miatt az előadást az esőnapon sem tudjuk megtartani.
A Kapualj estek zárt térben kerülnek megrendezésre.

null

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?