Orientale Lumen – Ortodox Húsvét

— Felvéve: ,

Dés László és a Szent Efrém Férfikar koncertje

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2018. 04. 14.
mikortól: 19:00 meddig: 21:55
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Orientale Lumen – Ortodox Húsvét

Dés László és a Szent Efrém Férfikar koncertje

Budapest, április 14.

A
Szent Efrém Férfikar április 14-én, szombaton 19.30-kor az Ortodox Húsvét alkalmából Dés Lászlóval ad koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban. Az Orientale Lumen 2018 sorozat második koncertjén Dés László szaxofon improvizációi reflektálnak a férfikar által előadott ősi és kortárs dallamokra, amiket a Nagyböjti és a Húsvéti időszak keleti és nyugati egyházzenéjéből válogattak. A Húsvéti hang-áhítaton grúz, görög és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista, illetve egy fiatal olasz zeneszerző, Alberto Schiavo egy-egy műve, valamint Dukay Barnabás ...a mélységbetekintő... című kompozíciójának ősbemutatója is elhangzik a hang-áhítaton.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/D%C3%A9s_L%C3%A1szl%C3%B3.jpg 
Míg a nyugati egyházban a hangszerek is meghatározó szerepet kaptak az Isten dicséretében, addig Keleten a mai napig csakis az emberi hang, a vox humana az egyetlen megengedett instrumentum az istentiszteleteken. Sokan mondják azonban, hogy van egy hangszer, amely csaknem tökéletesen képes visszaadni az énekhang lélegzését és rezgését: a szaxofon.
 
A Szent Efrém Férfikar az Orientale Lumen 2018 sorozat második koncertjén egy hangszeres szólistát lát vendégül a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban: Dés László szaxofon improvizációi reflektálnak a férfikar által előadott ősi és kortárs dallamokra, amiket a Nagyböjti és a Húsvéti időszak keleti és nyugati egyházzenéjéből válogattak. A Húsvéti hang-áhítaton görög, szír-maronita és arámi énekek mellett megszólal Leszja Dicsko kortárs ukrán komponista műve, amelyet a hegyi beszéd szövegére komponált, egy fiatal olasz zeneszerző, Alberto Schiavo Szent Kereszt himnusza is elhangzik, Dukay Barnabás három női szólóhangra komponált húsvéti tematikájú művét  pedig most először hallhatja a közönség. Természetesen most sem maradhat el az Orientale Lumen sorozaton már hagyománnyá vált közös éneklés.

http://szentefrem.hu/wp-content/themes/saintephraim_seventeen/img/header_img.jpg

 A Szent Efrém Férfikar hivatalos Facebook oldalán a koncert élőben követhető.


Az első koncert itt visszanézhető:
Első rész
Második rész
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek