Orientale Lumen - Moszkvai Patriarkátus Kórusa

A Szent Efrém Férfikar koncertje

Orientale Lumen - Moszkvai Patriarkátus Kórusa

Szent Efrém Férfikar

Esemény megnevezése:
Időpont: 2013. 12. 21.
mikortól: 20:00 meddig: 21:30
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Orientale Lumen - Moszkvai Patriarkátus Kórusa

2013. december 21. 20:00

Bp, Szent István bazilika

 

Az Orientale lumen 2013/14 sorozat első koncertje, amin a világhírű Moszkvai Patriarkátus Ortodox Kórusával énekel a Szent Efrém Férfikar a szláv egyházzene remekműveiből.


A jegymester.hu oldalon már kaphatók jegyek és bérletek a sorozat mind a négy előadására, november 30-ig kedvezményes áron!

Szent Efrém Férfikar

Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.

A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel vette kezdetét: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) megnyerte a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.

Bár a Szent Efrém Férfikar rendszeresen fellép Európa legfontosabb zenei központjaiban és fesztiváljain is, tevékenységének alapját magas színvonalú és rendkívül népszerű magyarországi koncertjei jelentik: 2011 óta rendezője az Orientale Lumen – Kelet világossága hangversenysorozatnak a budapesti Szent István Bazilikában, rendszeres fellépője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a Budapesti Fesztiválzenekar által szervezett Maratonnak, a pannonhalmi Arcus Temporum Fesztiválnak és a Zempléni Fesztiválnak. Változatos művészeti programjával gyakran mutatkozik be Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben és egyéb városokban. A kórus a Magyar Görögkatolikus Egyházzal szoros kapcsolatot ápol, rendszeresen közreműködik istentiszteletein, egyházzenei hangversenyein. Ugyancsak állandó fellépője a magyarországi ruszin nemzetiség ünnepeinek, de más – a bizánci kereszténységhez kötődő – nemzetiségek (bolgár, görög, ukrán) is gyakran kérik fel koncertre. 2012-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat kapott a ruszin nemzetiségi kultúra ápolásáért.

A 2006-os lengyelországi fesztiválgyőzelem utat nyitott a nemzetközi koncertéletben való hangsúlyos megjelenéshez is. Az elmúlt öt évben a Szent Efrém Férfikar koncertezett Berlin, Bécs, Brüsszel, Buenos Aires, Ljubljana, Montevideo, Moszkva, Párizs, Pozsony, Róma, Szentpétervár és Varsó jelentős hangversenytermeiben és templomaiban. Nagyhírű fesztiválok kérték fel vendégszereplésre: Schleswig-Holstein Musik Festival, Donaufest-Ulm, MusikFestspiele Saar, Festival de Royaumont, Festival d’Auvers sur Oise, Ravenna Festival, Janacek May Festival, Dvorák Festival, Sakralnej Festival Gdynia, Liszt Festival, Raiding/Doborján, Gdanski Tavaszi Fesztivál, Mikolówskie Dni Muzyki, Liszt Fesztivál-Pozsony, Concentus Moraviae Festival, St.Petersburg Spring Festival.

Az együttesnek nyolc CD-felvétele jelent meg, amelyek közül a Byzantine mosaics c. albumot 2010-ben Supersonic-díjjal jutalmazták Luxembourgban.

Több kiváló magyar kortárs komponista írt műveket a férfikar számára, így pl. Dukay Barnabás, Philipp György, Sáry László és Zombola Péter.

A Szent Efrém Férfikar rendszeresen lép fel más együttesekkel, zenekarokkal, szólistákkal, úgy mint: Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Vonósok, Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, Morva Filharmónikus Zenekar – Zlín, Amadinda Ütőegyüttes, Schola Cantorum Budapestiensis, Barilli Nőikar, Fischer Iván, Tito Ceccherini, Riccardo M.Sahiti, Eduard Kutrowatz, Fassang László, Joseph Kelemen, Király Csaba, Paolo Crivellaro, Stanislav Surin, Mandel Róbert, Evgeny Nesterenko, Anatolij Fokanov, Nektaria Karantzi, Dragoslav Pavle Aksentijevic, Kocsis Fülöp püspök, Sebestyén Márta, Szabóki Tünde, Rajk Judit, Palya Bea, Presser Gábor.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?