Orientale Lumen 2012/2013

— Felvéve:

A Szent Efrém Férfikar bizánci egyházzenei bérlete a Szent István Bazilikában.

Orientale Lumen 2012/2013

Szent Efrém Férfikar: Orientale Lumen II.

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2012. december 19., 18:00 meddig:
2013. június 23., 21:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Orientale Lumen 2012/2013

 

A Szent Efrém Férfikar bizánci egyházzenei bérlete a Szent István Bazilikában.

null

 

Május 5 - Húsvét

Közreműködik: 
Dragoslav Pavel Alekszejevics - ének ( Szerbia ), Barilla Nőikar (Szerbia) - karnagy: Tasic Katalin

 

Június 23 - Pünkösd

Közreműködik: 
Szabóki Tünde - ének (a Magyar Állami Operaház énekese) és Kocsis Fülöp - ének (hajdúdorogi megyéspüspök)

 

Aki már volt bizánci rítusú liturgián, vagy részt vett ilyen fajta zenét bemutató hangversenyen, "hang-áhítaton" - az pontosan tudja, hogy mennyire más élményt nyújt, a lélek más bugyraiba hatol be, mint egy másfajta zenei műfajban létrehozott koncert.
A Szent Efrém Férfikar tavaly elindított Orientale lumen (Kelet világossága) című négyrészes hangversenysorozatának óriási sikere is alátámasztja ezt a megállapítást. 

null

Ezért határoztuk el, hogy folytatjuk a sorozatot, ismert és (Magyarországon) ismeretlen sztárvendégeket fölkérve az Orientale lumen 2012/13 négy hangversenyére, amelynek helyszíne most is a budapesti Szent István Bazilika különös, egyedi szépségű belső tere lesz. 
A bizánci rítusú zene kimeríthetetlen gazdagságú kincsestárából hozunk létre a négy alkalommal egy-egy órányi "hang-áhítatot". Hazánkban jól ismert művészek(Sebestyén Márta, Szabóki Tünde, Fokanov Anatolij) mellett Kocsis Fülöp Hajdúdorogi megyéspüspök is énekel majd a hangversenyeken. 
Külföldi vendégeinkről: Görögországban mindenki ismeri Nektaria Karantzi művésznő nevét, aki a görög-bizánci liturgikus zene avatott mestere, ő nyitja meg Sebestyén Mártával és a Szent Efrém Férfikarral a sorozatot decemberben. Itthon mindeddig soha nem hallott repertoár csendül föl ezen az estén: a hellén egyházi kultúra szépséges himnuszai, zsoltárai - párhuzamba állítva kárpát-medencei megfelelőikkel. 
A hazánkban élő kiváló orosz énekesről, Fokanov Anatolijról talán kevesebben tudják, hogy karnagyi diplomával is rendelkezik, s ezért különös várakozás előzi meg az ortodox karácsony napján megrendezésre kerülő hangversenyét a férfikarral, ahol a szláv bizánci rítusú zenék nagy mestereitől (Csajkovszkij, Csesznokov, Hrisztov, Ludkevics, Rachmaninov, stb.) hallhatunk műveket. 
A szerb egyházi zene egészen sajátos csengésű és gazdag hagyományon alapul. Déli szomszédaink előadó művészetének legendás alakját: Dragan Pavle Aksentijevicet, valamint a pozsarevaci Barilli Nőikart Tasic Katalin vezetésével a sorozat ortodox húsvéti koncertjén hallhatjuk. Balkáni kolostorok egyházzenéje mellett nagy szerb mesterek alkotásaival (Stankovic, Mokranjac) is megismekedhetnek. 
A sorozat záróeseményén Kocsis Fülöp püspök és Szabóki Tünde a férfikar vendégei. A Szentlélek kiáradásának ünnepén megrendezésre kerülő hang-áhítatot az idén megjelent Bizánci mozaikok II album zenei anyagából és magyar görögkatolikus énekek feldolgozásaiból állították össze.

 

Találkozzunk a bizánci zenei világ sokszínű, ám a bizánci vallásos érzület által mégis egybe kapcsoló hangversenysorozat eseményein. Szeretettel várjuk vendégeinket!
Bubnó Tamás és a Szent Efrém Férfikar

 

null

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?