Orgona 10

— Felvéve: ,

Különleges zenei fesztivál - 10 éve avatták fel a Müpa mára világhírűvé vált orgonáját...

Orgona 10

Különleges zenei fesztivál - 10 éve avatták fel a Müpa mára világhírűvé vált orgonáját...

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2016. 05. 22.
mikortól: 12:45 meddig: 23:45
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Orgona10

Budapest, MÜPA
2016. május 22.

 null

10 éve avatták fel a Müpa mára világhírűvé vált orgonáját, amelyet a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft, valamint a német Mühleisen Werkstätte für Orgelbau GmbH épített.
A 10. születésnapon kétnapos ünnepi rendezvénysorozattal várjuk a közönséget, köztük azt a több ezer érdeklődőt, akik az elmúlt években már oly sokszor meggyőződtek a hangszer és az orgonaművészet sokszínűségéről.

Az eseménysorozatot a 2009 óta népszerű Orgona-sztorik újabb epizódja nyitja május 21-én este. Utána, éjjel 11-től a Frank Zappa-projekt várja azokat, akik számára a komolyzenén kívül is létezik élet az orgonán. 
A május 22-i, vasárnapi hangverseny-program délután 3-kor, egyórás koncertekkel kezdődik: Bachot, Bachot és még több Bachot játszik Elekes Zsuzsanna és Pétery Dóra. Fél 5-kor Gárdonyi Zoltánra emlékezik fia, Gárdonyi Zsolt és unokája, Gárdonyi Dániel a Cantabile Regensburg közreműködésével. 6-kor a magyar zenéé a hangszer: Szathmáry Zsigmond és Szabó Balázs Lisztet, Kodályt, Bartókot játszik – népszerű műveket, saját átiratban. Este 8-kor ünnepi finálé koronázza meg a napot: a párizsi Notre-Dame két világhírű orgonistája, Olivier Latry és Philippe Lefevbre játszik.

Nem lenne teljes az ünnep, ha a rendezők megfeledkeznének a gyerekekről. Vasárnap délelőtt 10-kor gyerekeknek szervez OrgonaExpedíciót Fassang László Liszt-díjas művész, a Müpa orgonaprogramjainak szerkesztője, akinek szakértő közreműködésével épült meg annak idején a nagyszerű hangszer. 11-kor Mészöly Ágnes erre az alkalomra írt mesejátéka, A királynő álma várja a gyerekeket a Fesztivál Színházban. A vasárnapi Cifra Palota is az orgonáról szól majd és délután is számos ingyenes kísérőprogram színesíti az ünnepi programot.

 

Részletes program ITT

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek