Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Programajánló Nyílt nap - Búcsú a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumtól
Bekezdések

Nyílt nap - Búcsú a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumtól

— Felvéve: , ,

Március 1-én és 2-án 10.00 órától 18.00 óráig ingyenesen látogatható a Ráth György Múzeum

Nyílt nap - Búcsú a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumtól

Búcsú a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumtól

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2014. március 01., 10:00 meddig:
2014. március 02., 18:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Búcsú a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumtól

Március 1-én és 2-án 10.00 órától 18.00 óráig ingyenesen látogatható a Ráth György Múzeum

                             


Az elmúlt hatvanöt évben az Iparművészeti Múzeum elválaszthatatlan és elidegeníthetetlen része volt a keleti gyűjteményeket bemutató és gondozó Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum. Az EMMI miniszteri döntése alapján Intézményünknek 2014. március 1-től meg kell válnia a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumtól és az időszaki kiállításoknak helyt adó Andrássy úti villától, amely ezt követően a Szépművészeti Múzeum gondozásában működik majd tovább.
További veszteség is ér minket, hiszen el kell búcsúznunk azoktól a kollégáinktól, akik hosszú évtizedek kitartó munkájával őrizték és gondozták ezt a felbecsülhetetlen tárgyi és eszmei értéket felvonultató gyűjteményt. Bízunk benne és reméljük, hogy ez az elválás csak időleges lesz.

2014. március 1-én és 2-án - a kiállítások végleges bezárása előtt-, ingyenes látogatásra hívunk mindenkit – várjuk azokat, akik még nem ismerik és azokat is, akik az elmúlt évtizedben már megismerték és megszerették kiállításainkat -, hogy közösen búcsúzzunk el a Ráth György Múzeumban a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Gyűjtemény állandó kiállításaitól!


Az Iparművészeti Múzeum alapító igazgatójának, Ráth Györgynek Városligeti Fasor 12. alatti villája, ahol 1954 óta a Múzeum keleti gyűjteményének a kiállításai voltak láthatóak, Ráth György törvénybe foglalt akaratának megfelelően, az állandó keleti kiállítások lebontását, az épület rendbetételét követően, az Iparművészeti Múzeum részeként, annak kiállításait fogja befogadni.

Ráth György Múzeum
Cím:
 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.

 

Állandó kiállításaink:

  • Hamvas őszibarack és mohamedán kék - A kínai kerámia művészete

Különleges formájú edények, egyedi használati tárgyak, hajóroncsból kimentett épen maradt emlékek láthatók a kiállításon, ami bemutatja a kínai kerámia történetének egzotikus világát. A látogatók megismerhetik a művészeti ág belső fejlődését, és betekintést nyerhetnek ezen különleges műfaj sajátos jellemzőibe. A távoli kelet egyedi kulturális és társadalmi jellegzetességei elevenednek meg előttünk. A túlvilági kultusztól a számunkra ismeretlen formájú mindennapi használatra szánt eszközökig.

  • Keleti műgyűjtés Magyarországon - Hopp Ferenc emlékszoba, Schwaiger Imre emlékszoba, Csapek Károly emlékszoba, Indiai művészet, Kínai művészet Japán művészet

Már a főúri kincstárakban is megjelentek az egzotikus tárgyak, a keleti műtárgyak gyűjtésének virágkora mégis a 19. század utolsó harmadára tehető. A távoli kelet iránti érdeklődésünket főként az határozta meg, hogy Ázsiában gyökereinket, őseink nyomait és rokonainkat kerestük. Ismereteinket és a Magyarországra került műalkotások összetételét pedig az is befolyásolta, hogy Magyarország évszázadokon át kényszerű kapcsolatban állt az Ottomán Birodalommal, a gyarmati háborúk korában viszont nem volt ott a hódító hatalmak sorában.
Kiállításunk válogatott részleteket idéz a hazai keleti műgyűjtés történetéből, emléket állít a jelentősebb gyűjtőknek, adományozóknak, bemutatja érdeklődési területüket és gyűjteményüket, a látogatók elé tárva India, Kína, Japán és más keleti országok művészetének jellegzetes alkotásait.

  • Ukiyo-e - japán fametszetek gróf Vay Péter gyűjteményéből

Bátran mondhatjuk azt, hogy ez a különleges elnevezésű (ukiyo-e), a 17. századtól virágkorát élő japán grafikai műfaj a legismertebb a világon. Az impresszionisták tették közkeletűvé, amikor vizuális világukat beemelve művészetükbe megrengették a festészetről vallott szilárdnak hitt elképzeléseinket. A kiállításon a keleti kultúrkörből származó virtuóz, természet közeli grafikákkal találkozhat a közönség. Felelevenítve a fametszetek egyedi technológiáját, és ennek a sajátos műfajnak, az egyedi művészi rangú oldalát.

  • Ráth György emlékszoba

A kiemelkedő mecénás és műgyűjtő, az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának műemléki védettségű ebédlőjét tekintheti meg a közönség.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?