NULLPONT - Lovas Ilona kiállítása

— Felvéve: , ,

A kiállítás november 20-ig tekinthető meg.

NULLPONT - Lovas Ilona kiállítása

NULLPONT - Lovas Ilona kiállítása

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2015. november 02., 08:20 meddig:
2015. november 20., 18:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

NULLPONT - Lovas Ilona kiállítása

Budapest, Inda Galéria
2015. október 29 - november 20.

 

 http://janos.romvari.com/cd_katalogus/szivugyek_cd-katalogus/sziv-ugyek/kortars/l/images/big/lovas_i_big.jpg

Függőlegesen előttünk álló, alulról látszó, sokszorosra nagyított-nőtt talpak nagyméretű fotói: a vándorlás, eljutás folyamatának és az ahhoz kapcsolható konnotációknak a szimbólumai, az áttetszővé száradt, egykor konkrétan, most metaforikusan élethordozó anyag, az immár átlátszó marhabél által tárggyá, anyaggá szervesülve. Egymás felett rétegzett üveglapokon lebegő szavak, a térben materializálódott írás (Írás), a levegőben folyamatosan jelenlévő szöveg, a mindent átható logosz megmutatása, az állandóvá merevített pillanatban. Egy videón a térbe, illetve a földre hulló, képpé absztrahált, valós ostyák – Lovas Ilona Nullpont című kiállítása egy az 1970-es években indult, konkrét tárgyaiban, formáiban változatos, ugyanakkor folyamataiban ugyanilyen következetes és egységes életmű újabb állomása.

 

Az említett változatosság és letisztult következetesség forrása is az anyagokkal való, legközvetlenebb érzéki kapcsolat – a korai textiltől a papírmasszán, vízen, búzán át a fűig, fémig, majd a marhabélig –, az anyagokban megtestesülő természetes folyamatok, és az ugyanilyen természetes, azokkal azonos lényegű folyamat, a velük való művészi munka tárgyteremtő, megmutató konkrétsága és szimbolikussága.

 

Lovas Ilona munkáiban az érzéki-érzékelhető mivoltában jelenlévő, formált, érzett anyag önmaga absztrakciója is egyben – így is válik természetesen alkalmassá arra, hogy spirituális, szellemi tartalmak közvetlen megtapasztalás tárgyává váljanak általa. Ugyanezzel a természetességgel vezetik vissza más munkák a fotó és videó konkrét képiségében jelenlévő közös tapasztalatot a spiritualitáshoz, a szellemi tartalmak konkrét képekben való megjelenését a legalapvetőbb eredendő és mai kérdésekhez. Lovas művei ugyanakkor távolról sem illusztrációk, nem tételek vagy kérdések leképezései, hanem két világ, a spirituális-szellemi és az anyagi összekötésének, természetes átjárásának, egylényegűségének, sőt, azonosságának felmutatásai.

 

NULLPONT - Lovas Ilona kiállítása

 

Kortárs és szakrális? Lovas Ilona és Jelenits István beszélgetése a Ludwig Múzeumban

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek