Nemzetközi kortárs mesterek I. - Párizsi kocka

— Felvéve: , ,

A rendezvény-sorozat első állomásaként megrendezett, „Párizsi kocka” c. tárlat a geometrikus absztrakció nagy külföldi mestereinek ismertetését tűzte ki célul.

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2011. február 20., 19:10 meddig:
2011. március 19., 18:00
Helyszín: Budapest
Név Abigail Galéria
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Nemzetközi kortárs mesterek I. - Párizsi kocka

 Március 19-ig

Párizsi kocka

Az Abigail Galéria 2011. februárjától új kiállítás-sorozatot indít "Nemzetközi Kortárs Mesterek" címmel. A vállalkozás küldetése, hogy a tárlatokon és az azokat kísérő honlapon, rendezvényeken, előadásokon keresztül jobban megismertesse a magyar közönséggel, gyűjtőkkel a nemzetközi kortárs művészetet, és hogy új és izgalmas képet adjon a külföldi művészeti szcéna neves alkotóiról.


A rendezvény-sorozat első állomásaként megrendezett, "Párizsi kocka" c. tárlat a geometrikus absztrakció nagy külföldi mestereinek ismertetését tűzte ki célul. A tárlat művészei hazánkban kevéssé ismertek, azonban mindannyian nemzetközileg számon tartott és nagy népszerűségnek örvendő festők. Egy-két kivétellel (az 1960 után született Helen Vergouwen és Gaël Bourmaud), a kiállító művészek mind egy idősebb, megbecsült, nagy sikereket elért generációhoz tartoznak. Alkotásaik a világ számos rangos magán- és közgyűjteményében szerepelnek. Az Abigail Galéria februárban nyíló kiállítása hiánypótló szerepet tölt be, ugyanis közülük sokan mindezidáig még soha sem állítottak ki Magyarországon.


A minden egyes alkotótól legalább 3 művet - összesen kb. 60 alkotást - bemutató tárlat anyaga igen gazdagnak és változatosnak ígérkezik. A bemutatott festők a legkülönfélébb irányzatokat képviselik: a szigorú matematikai elveken alapuló absztrakciótól a színesebb, lágyabb, játékosabb válfajokig. A tárlat emellett a festők régebbi és frissebb alkotásaiból egyaránt merít majd, teljesebb képet adva munkásságukból.


A világ minden tájáról (Uruguay, Argentína, Japán, Belgium, Olaszország, Franciaország, stb.) származó kiállítók közötti kapocs az, hogy mindannyian Párizsban élnek, alkotnak és a mértani formák, a geometria világának elkötelezett hódolói. Sokan közülük (Bolivar, Michel Jouët, Mitsouko Mori) a nagy múltú, az absztrakció mellett 1946 óta elkötelezett párizsi Salon des Réalités Nouvelles rendszeres résztvevői.


A tárlaton a MADI nemzetközi művészeti mozgalom több taggal is képviselteti magát: a csoport egyik alapítója, az uruguayi Carmelo Arden Quin mellett Giancarlo Caporicci, Mitsouko Mori is több alkotással szerepel majd. A két argentin résztvevő, Luis Tomasello és Horacio Garcia-Rossi az Op Art és a kinetikus művészet jeles képviselői. A svéd Thorsten Riddel komplex matematikai folyamatokra épülő kompozícióival a számítógépes művészet egyik úttörője. Nem's Judit festményei a permutációs elvek adta korlátlan lehetőségeket kutatják. Robert Saint Cricq használt anyagokból készült asszemblázsai pedig egy poétikusabb, humortól sem mentes világba vezetik a nézőt.

 

A kiállítás nyitását megelőző hónapokban honlapunk friss hírekkel, a tárlaton szereplő művészeket ismertető gazdag háttéranyaggal folyamatosan bővül majd.

 

A kiállító művészek névsora (születési sorrendben):

ARDEN QUIN, Carmelo (1913 Uruguay – 2010 Franciaország)
TOMASELLO, Luis (1915 Argentina)
SAINT CRICQ , Robert (1924 Franciaország)
GARCIA-ROSSI, Horacio (1929 Argentina)
BOLIVAR (1932 Uruguay)
BONIES, Bob (1937 Hollandia)
PASQUER, Claude (1937 Franciaország)
GLATTFELDER, Hans-Jörg (1939 Svájc)
JOUËT, Michel (1943 Franciaország)
RUBENS, Albert (1944 Belgium)
MORI, Mitsouko (1944 Japán)
CAPORICCI, Giancarlo (1946 Olaszország)
RIDELL, Torsten (1946 Svédország)
NEM'S Judith(1948 Magyarország)
VERGOUWEN, Helen (1960 Hollandia)
BOURMAUD , Gaël (1975 Franciaország)

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?