Nemzetközi kántor koncert

— Felvéve: ,

Egy izraeli, egy szerb és egy magyar kántor különleges koncertje, mindösszesen egy zongora és egy gitár kíséretében a Dohány utcai zsinagógában.

Nemzetközi kántor koncert

Nemzetközi kántor koncert

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2017. 09. 05.
mikortól: 20:00 meddig: 21:55
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

NEMZETKÖZI KÁNTOR KONCERT

Budapest, Dohány utcai zsinagóga
2017. szeptember 5. 20:00

 

Nemzetközi kántor koncert

 

A bécsi zsidó hitközség főkántora Shmuel Barzilai, a müncheni Beth Shalom Zsinagóga főkántora Nikola David, és a budapesti Frankel Zsinagóga főkántora Nógrádi Gergely, most először ad közös koncertet. Külön-külön mind szerepeltek már a világ nagyobb koncerttermeiben, kisebb és nagyobb zenekarok kíséretében adtak koncertet.

Budapesti koncertjükön két kiváló zenész – Neumark Zoltán és Lakatos György – közreműködésében állnak színpadra, a zongora és a gitár kiváló kísérői lesznek a három tenor hangjának. Repertoárjukon szerepel voltaképp a teljes vokális zeneirodalom, a liturgikus kántorzenétől, a zsidó örökzöldeken át, az opera klasszikusokig. Európa három vezető kántorának mostani produkciója igazán egyedülálló, egyszerre lesz ünnepélyes, könnyed és fennkölt.

Shmuel Barzilai főkántor (Bécs)

A bécsi zsidó hitközség főkántora jól ismert kántorcsaládba született Jeruzsálemben. Izraeli jesivákban tanult, kántorképzését a bécsi Zalman Polak és a Magyarországról Izraelbe emigrált Moshe Stern irányította. 1992 óta él Bécsben, ahol filózófiából és judaisztikából szerzett tudományos fokozatot.

Barzilai a világ legnagyobb koncerttermeiben koncertezik, fellépett többek között a salzburgi Mozarteumban, a müncheni Prinzregententheaterben,  a zürichi Tonhalleban, a melbourne-i National Gallery Victoriában, valamint számos európai koncertteremben és operaházban. Emellett alegjelentősebb szimfonikus zenekarokkal vendégszerepelt Európában, Izraelben és az USA-ban, számos zsidó kulturális fesztivál vendége lehetett Oroszországtól Új-Zélandig.

Repertorája voltaképp a teljes vokális zeneirodalmat felöleli  a liturgikus kántorzenétől az operai klasszikusokig. Számos CD-vel büszkélkedhet, amelyek közül többet is a zenei világ olyan jelentős szereplőivel készíthetett el, mint a Wiener Sängerknaben vagy Mordechai Sobol.

Képtalálat a következőre: „dohány utcai zsinagóga”

Nikola David főkántor (München)

Az egykor Jugoszlávia (ma Szerbia) szülötte, a ragyogó tenor hangú Nikola David Novi Sad Zeneakadémiáján kezdte meg énekesi és zenepedagógiai tanulmányait. 1998-ban ösztöndíjat nyert a mainzi Peter Cornelius Konzervatóriumba, ezután indult el énekesi karrierje.  Fellépett a Trieri Ünnepi Játékokon, a Rheinsbergi Kamaroperában, koncertezett Bulgáriában, Izraelben, Norvégiában, Svájcban, Görögországban, az Eisenachi Operában, a Dessaui Színházban és az Augsburgi Színházban.

2008-ban felvételt nyert a Potsdami Egyetem zsidó vallástudományi tanszékére, ugyanakkor kántori tanulmányokat folytatott a berlini Abraham Geiger Kolleg kántorképző szakán.

Kántordiplomája átvétele után az erfurti zsinagóga szerződtette, mint a holokauszt utáni első, Németországban végzett kántort.

Ma a Beth Shalom Zsinagóga főkántora Münchenben, emellett évek óta az augsburgi zsidó hitközség kulturális fesztiváljának művészeti vezetője és az esslingeni zeneművészeti főiskola docense.

Nógrádi Gergely főkántor (Budapest)

Generációja kiemelkedő tehetségű előadója a budapesti Frankel Zsinagóga főkántora. A szakkritikusok és a nagyközönség egyöntetű véleménye szerint övé a zsidó zene valaha volt legjelentősebb hangjainak egyike.

Nógrádi a budapesti és a stuttgarti zeneakadémián, valamint a Veronai Aréna ösztöndíjasaként csiszolta énektudását, s miközben a legnagyobb operai tenorszerepekben mutatkozott be világszerte, bölcsészdiplomát szerzett Budapesten (ELTE).

A kétezres évek végén iratkozott be a magyarországi zsidó egyetemre (OR – ZSE), ahol 2013-ban vehette át kántordiplomáját. 2014-ben felvételt  nyert az egyetem doktori képzésére, valamint egyéves doktori ösztöndíjat a Potsdami Egyetem zsidó vallástudományi tanszékére és három hónapos ösztöndíjat a világhírű Naftali Herstik vezette Tel Aviv-i Kántorintézetbe.

Ma már számos elismeréssel büszkélkedhet a világszerte ünnepelt kántor, akit 2015-ben Leedsben Európa Legjobb Kántorhangja címmel tüntetett ki az Európai Kántorszövetség és akinek 2016-ban The Jewish Pavarotti díjat adományoztak Floridában.

A főkántor 2017-ben A Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Nagykövete címet vehette át a Washingtoni Magyar Nagykövetségen.

Képtalálat a következőre: „dohány utcai zsinagóga”

Lakatos György gitárművész (Palm Beach)

Az Amerikai Egyesült Államokban elő világhírű gitáros a legnagyobb koncerttermek népszerű előadója. Virtuóz játékával 2016-ban kiérdemelte a Goldenhand-díjat.

Három amerikai elnököt kápráztatott el játékával, legutóbb Donald Trump hívta meg a Fehér Házba fellépni.

2017 feburárjában együtt koncertezett Nógrádi Gergellyel a New York-i Carnegie Hallban.

“A zene a levegő számomra, nem tudok élni nélküle” – nyilatkozta legutóbbi, ausztráliai koncertkörútja során.

Neumark Zoltán zongoraművész (Budapest)

A nemzetközileg elismert zongoraművész-korrepetítor épp úgy otthon van az opera, az operett, a musicalek világában, mint az ősi és a modern zsidó zene területén.

Dolgozott a legnagyobb színházak zenei vezetőjeként és fellépett a világ öt kontinensén, világhírű énekesek megbecsült koncertpartnereként.

Jelenleg a zsidó egyetem (OR – ZSE) adjunktusa.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek