Múzeumok majálisa

— Felvéve:

május 15-17.

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2010. május 15., 10:20 meddig:
2010. május 17., 20:20
Név Múzeumok majálisa
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Múzeumok majálisa

május 15-17.

MÚZEUMOK MAJÁLISA 2010

 

A 15. Nagy Múzeumünnep! Május 15-én és 16-án reggel 9-től 21 óráig a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeum épületében.

A belépés díjtalan!

 

 

Ezt látni kell!

 

Több mint 100 múzeum, több mint 70 kézműves, számtalan koncert, előadás, interaktív foglalkozás, filmvetítések, rendhagyó tárlatvezetések, és szakmai programok minden korosztálynak. Kiderül, hogy melyik lesz  az Év Múzeuma és ki büszkélkedhet a 2010 Vendégbarát Múzeuma címmel.

 

A számos újdonság közül, az egyikkel már rögtön a kert bejáratánál találkozhat. A Múzeumkert kerítését ugyanis idén a VIII. kerületi iskolások díszítik fel a majális hangulatához illően. Bárki készíthet saját ólomkatonát, a Közlekedési és Műszaki Múzeum sátrában meghódíthatja az világűrt, de gyermekei társaságában némi testmozgásra is lesz lehetősége a Sportmúzeumnak köszönhetőn.

 

A Múzeumok Majálisa egyik törekvése, hogy kézzelfoghatóvá tegye mindazt, ami elsőre inkább elméletinek és eszmeinek tűnik. Így van ez az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) ez évi jelmondatával, melyet a Múzeumok Világnapja, május 18-a kapcsán tett közzé: MÚZEUMOK A TÁRSADALMI HARMÓNIÁÉRT. E gondolat jegyében ezen a hétvégén a helytörténeti, kisebbségi gyűjtemények állnak az érdeklődés fókuszában, hiszen az általuk őrzött és közvetített értékek elmélyítik a környezetünkhöz való kapcsolatunkat. A másik kiemelt téma a FOTÓ, a megragadott pillanat, így a kertben is több lehetőség lesz a beállított vagy spontán felvételek elkészítésére és készíttetésére, a Díszteremben pedig Robert CAPA képeiből láthatnak válogatást az érdeklődők.

 

A fesztiválon a Korai Öröm tagjaitól kezdve, Egyházi Géza énekesig számos hírességgel is összefuthatunk. A legnagyobb nevű, és egyben a legidősebb sztárvendég azonban bizonyosan „Bádog Böske”, vagyis „Tin Lizzy” lesz. Ha elsőre nem ugrik be, ki is „ő”, eláruljuk: a Ford autógyár híres T-modellje kapta annak idején ezt a becenevet. Hogy az öreg „hölgy” még ma is milyen feltűnő jelenség, arról a Majálison személyesen is meggyőződhet. A makói József Attila Múzeum ugyanis a szombati napon kiállítja a híres típus egy 91 éves példányát, amit Makó városa nemrég egy magyar veterán autó-gyűjtőtől vásárolt meg. Az automobilt, amely egy mondás szerint négy kerékre ültette Amerikát, egy magyar férfi tervezte. Részletekről a helyszínen …

 

A Majálison persze a régebbi korok értékei és hagyományai tökéletesen megférnek a friss szellemmel és a modern kreativitással. Ez utóbbiakat többek között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében létrejött programok képviselik, amelyek között találunk olyat is, amit látni kell, de olyat is, amit csinálni kell! Két blokkban zajló vetítéssorozatuk a Magyar Nemzeti Múzeum második emeleti Dísztermében tekinthető meg.  Láthatunk egy válogatást a kortárs költők művei által ihletett animációs versfilmekből, melyeket a MOME hallgatói a Mese Tv-vel együttműködve készítettek. Megnézhetünk továbbá jó pár alkotást a MOME tavalyi és tavalyelőtti végzőseinek diplomafilmjei közül is. A kertben pedig a DEMO, vagyis a Design és Egészség Modell program keretén belül a gyerekeknek tart workshopot egy a MOME végzős és már végzett hallgatóiból álló elkötelezett csapat Mint mondják, számukra a DEMO hobbi és mozgalom egyben. A DEMO célja, hogy a mobiltelefonjukkal összenőtt, naphosszat internetező, számítógépes játékokon szocializálódott gyerekeket érdeklődési körük figyelembevételével terelje a környezetkultúrára való igényesség és egyben az egészségtudatos életmód felé. Teszik mindezt sok humorral, lelkesedéssel és rugalmassággal, a feladatokat az aktuálisan összeverbuválódott gyerekek egyedi igényeihez igazítva. A 7-től 14 éves korosztályt megcélzó foglalkozásokon lehet majd animációt vagy éppen porcelánt készíteni, ruhát tervezni, netalán ékszert gyártani alternatív anyagokból. Bármiből lehet bármi és bárkiből lehet dizájner.

 

Azt, hogy a Nemzeti Múzeumban és környékén a Majális hétvégéjén bármi megtörténhet, bizonyítja majd az Aguaviva Formáció is, akik először a 2009-es Múzeumok Éjszakáján vették birtokba a Múzeumkertet, majd a Múzeumok Őszi Éjszakáján a Királylányok messzi földről kiállításhoz kapcsolódóan lepték meg rendhagyó akcióikkal a közönséget, Don Quijote nyomába szegődve. Ezúttal Egyházi Géza, Balogh Anna, Bartsch Kata, Vári-Kovács Péter, Simon Kornél, Harangi Mária és Fisli Éva közreműködésével láthatunk a Magyar Nemzeti Múzeum történeti kiállításában egy mozgó-fénykép-színházi produkciót. És, hogy mire számíthat a közönség? „Szellemjárás az óvóhelyen, mesék a 30-as évek filmvásznán és nézőterén, gyerek-álmok az iskolapadban… Benépesül és jelen lesz a múlt – hiszen minden pillanatban jelen van. Előadásainkat elsősorban a tér szüli, a tér emlékei, amelyet mi magunk is megpróbálunk belakni valahogy. A közönség velünk mozog. Ebből következően sosincs két egyforma út”- fogalmazta meg a formáció egyik alapítója, Fisli Éva.

 

A Magyar Koronaőrök Egyesülete többszáz éves hagyományokat ápol és büszkén viseli a koronaőrök festői egyenruháját. Háromnegyed egykor ünnepélyesen vonulnak be a Múzeum főkapuján, díszőrséget adnak a Koronázási Palást előtt, a II. emeleti József nádor termekben pedig három turnusban – 13, 14 és 15 órai kezdettel – személyesen is találkozhatunk velük. Kiképzésük nehézségei, ünnepi szolgálatuk különlegességei mellett az öreg koronaőrök   elárulnak néhány történeti érdekességet.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?