Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Programajánló Mózes, avagy a Tízparancsolat – a Magyar Fesztivál Balett előadása
Bekezdések

Mózes, avagy a Tízparancsolat – a Magyar Fesztivál Balett előadása

— Felvéve: ,

A Művészetek Palotájában

Mózes, avagy a Tízparancsolat – a Magyar Fesztivál Balett előadása

Markó Iván, a társulat vezetője

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2011. 12. 27.
mikortól: 19:00 meddig: 21:50
Helyszín: Budapest
Név MÜPA
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Mózes, avagy a Tízparancsolat – a Magyar Fesztivál Balett előadása

2011. december 27. 19:00 - 22:00
Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

Mózes, avagy a Tízparancsolat
Az álmodó: Markó Iván
Mózes: Nyári Gábor
A Fáraó, Gyilkos: Vári Bertalan
Áron: Kiss Krisztián
Miriam: Stetina Szonja
Aranyborjú: Gomes
Továbbá: Bokrossy Barbara, Csernyi Mariann, Csizmadia Katalin, Elseikh Zsófia, Gosztom Petra, Hucker Katalin, Krenyác Éva, Márton Zita, Nikitaeva Svetlana, Piros Xénia, Szabó Edina, Stana Alexandra, Szuhánszki Gréta, Bodri Balázs, Chiaravalloti Ivano, Csöppüs Márton, Dajka László, Hegedűs Imre, Kelemen Alpár Zsolt, Köcse György, Pintér Sándor, Szepsi Szilárd és a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékei

Koreográfus, művészeti vezető: Markó Iván
Zeneszerző: Faltay Csaba
Díszlet, jelmez: Gombár Judit

Isten elrendeltetése, melyet Mózes által küldött el az emberiség számára. A főhős szétválasztotta a Vörös-tengert, a sziklából vizet tudott fakasztani és negyven éven keresztül a rabszolgaságból kimenekített népét a Sínai-sivatagban megpróbálta megnevelni, ami természetesen nem sikerült neki, mert ez a Mindenható privilégiuma, illetve minden ember saját elhatározása, aki önmagát egy magasabb minőségbe, jobbá kívánja tenni.
Gyermekorom egyik nagy élménye volt, amikor nagymamám, Guttmann Amália, szegény tokaji gazdálkodó zsidók ötödik gyermekeként a Testamentum vidéki legendái szerint elmesélte nekem, hogy Mózest csecsemőként elvitték a fáraó udvarába, ahol a hatalom tulajdonosa azt mondta alattvalóinak: Tegyetek két tányért elé, az egyikben legyen parázs, a másikban pedig arany, és ha a kisded ahhoz a tálhoz nyúl, ahol az arany van, halálra van ítélve, ha azonban a parázstálhoz nyúl, életben maradhat. A kisgyermek természetes ösztönei az arannyal telített tál felé vitték el a kezét, de egy védőangyal a parázzsal teli tálhoz lehelte a gyermek kis tenyerét. Megmenekült. Az emberiség történetének egyik legnagyobb legendája, Mózes és népének története innen indult. A Tízparancsolat kőbe vésett törvényei a mai napig a legmeghatározóbb parancsolatok azon emberek számára, akik meg akarnak felelni a Mindenség Urának.
A táncszínházi előadás a csodák világát, valamint a saját magával küzdő Mózes és a Jó Istennek megfelelni vágyó ember belsőséges harcát, gondolatait, küzdelmét eleveníti meg. Nagymamám utolsó története azt mesélte el, hogy Mózes, aki már vénséges vén ember volt, amikor a népe az ígéret földjére lépett, ezt kérte a Mindenhatótól: Csak egy madárka szeretnék lenni egy fán, engedd meg, hogy láthassam a Te csodálatos adományodat. Az Úr azonban elutasította Mózes kérését: Nem! Nem! És nem!
A válasz elgondolkoztató…”
Markó Iván

További előadások: Fesztivál Színház, december 27., (19.00)

Rendező: Nemzeti Táncszínház
 

Jegyárak: 1800, 3300, 4200 Ft

Magyar Fesztivál Balett

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?