Mózes, avagy a Tízparancsolat

A Magyar Fesztivál Balett előadása a Művészetek Palotájában.

Mózes, avagy a Tízparancsolat

Mózes, avagy a Tízparancsolat

Esemény megnevezése:
Időpont: 2012. 03. 04.
mikortól: 19:00 meddig: 21:00
Helyszín: Budapest
Név MÜPA
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Mózes, avagy a Tízparancsolat – a Magyar Fesztivál Balett előadása

2012. március 4. 19:00 - 21:00

Művészetek Palotája, Fesztivál Színház


Mózes, avagy a Tízparancsolat

Az álmodó: Markó Iván
Mózes: Nyári Gábor
A Fáraó, Gyilkos: Vári Bertalan
Miriam: Stetina Szonja
Áron: Kiss Krisztián
Aranyborjú: Gomes
Továbbá: Bokrossy Barbara, Csernyi Mariann, Csizmadia Katalin, Elseikh Zsófia, Gosztom Petra, Hucker Katalin, Krenyác Éva, Márton Zita, Nikitaeva Svetlana, Piros Xénia, Szabó Edina, Stana Alexandra, Szuhánszki Gréta, Bodri Balázs, Chiaravalloti Ivano, Csöppüs Márton, Dajka László, Hegedűs Imre, Kelemen Alpár Zsolt, Köcse György, Pintér Sándor, Szepsi Szilárd és a Madách Musical Táncművészeti Iskola növendékei

Koreográfus, művészeti vezető: Markó Iván
Zeneszerző: Faltay Csaba
Díszlet, jelmez: Gombár Judit

„Az Ótestamentum és az Újtestamentum értékrendje az égő csipkebokorból a Jó Isten elrendeltetése, melyet Mózes által küldött el az emberiség számára. A főhős szétválasztotta a Vörös-tengert, a sziklából vizet tudott fakasztani és negyven éven keresztül a rabszolgaságból kimenekített népét a Sínai-sivatagban megpróbálta megnevelni, ami természetesen nem sikerült neki, mert ez a Mindenható privilégiuma, illetve minden ember saját elhatározása, aki önmagát egy magasabb minőségbe, jobbá kívánja tenni.
Gyermekorom egyik nagy élménye volt, amikor nagymamám, Guttmann Amália, szegény tokaji gazdálkodó zsidók ötödik gyermekeként a Testamentum vidéki legendái szerint elmesélte nekem, hogy Mózest csecsemőként elvitték a fáraó udvarába, ahol a hatalom tulajdonosa azt mondta alattvalóinak : >>Tegyetek két tányért elé, az egyikben legyen parázs, a másikban pedig arany, és ha a kisded ahhoz a tálhoz nyúl, ahol az arany van, halálra van ítélve, ha azonban a parázstálhoz nyúl, életben maradhat.<< A kisgyermek természetes ösztönei az arannyal telített tál felé vitték el a kezét, de egy védőangyal a parázzsal teli tálhoz lehelte a gyermek kis tenyerét. Megmenekült. Az emberiség történetének egyik legnagyobb legendája, Mózes és népének története innen indult. A Tízparancsolat kőbe vésett törvényei a mai napig a legmeghatározóbb parancsolatok azon emberek számára, akik meg akarnak felelni a Mindenség Urának.

Én vagyok az Úr a te Istened. Ne legyen más Istened!
Ne vedd hiába Istened nevét!
Szenteld meg az ünnepnapot!
Tiszteld atyádat és anyádat!
Ne ölj!
Ne paráználkodj!
Ne lopj!
Ne tégy felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot!
Ne kívánd felebarátod házát!
Ne kívánd felebarátod házastársát vagy bármiféle tulajdonát!

A táncszínházi előadás a csodák világát, valamint a saját magával küzdő Mózes és a Jó Istennek megfelelni vágyó ember belsőséges harcát, gondolatait, küzdelmét eleveníti meg.
Nagymamám utolsó története azt mesélte el, hogy Mózes, aki már vénséges vén ember volt, amikor a népe az ígéret földjére lépett, ezt kérte a Mindenhatótól: >>Csak egy madárka szeretnék lenni egy fán, engedd meg, hogy láthassam a Te csodálatos adományodat<<. Az Úr azonban elutasította Mózes kérését: >>Nem! Nem! És nem!<<
A válasz elgondolkoztató…”
Markó Iván

Rendező: Művészetek Palotája

Jegyárak: 2200, 3600, 4700 Ft

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?