Mi mennyi? – Örkény István százéves

— Felvéve: ,

Emlékkiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban Meghosszabbítva 2013. március 31-ig!

Mi mennyi?  – Örkény István százéves

Örkény István

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2012. április 29., 18:25 meddig:
2013. március 31., 18:25
Helyszín: Budapest
Név PIM
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Mi mennyi?  – Örkény István százéves


A centenáriumi kiállítás Örkény István életműve előtt tiszteleg. Bemutatja az életút főbb állomásait: a jómódú polgári családban született, gyógyszerész és vegyészmérnöki diplomát szerzett, ámde írói ambíciókat dédelgető fiatalemberből a háborút, hadifogságot megjárt, az 50-es évek végén kényszerű hallgatásra ítélt, majd a 60-as 70-es években világhírű szerzővé, alkotó művésszé váló embert.
 

„Arról, hogy mi a groteszk” Örkényt olvasva tanulhatunk legtöbbet.

 
A kiállítás Örkény legnépszerűbb műveit, az Egyperceseket és a világ számos színpadán bemutatott, máig játszott abszurd drámáit állítja középpontba, azokon keresztül mutatja meg írói filozófiáját, groteszk látásmódját. A kiállítás látványát a világhírűTóték című művének fő motívuma, a dobozolás ihlette. A látogató az életrajzot bemutató első terem után egy dobozlabirintusba jut, ahol rátalálhat kedves egyperceseire, miközben feltárulkozik a rendkívül röviden és tömören, sokszor filozofikus mélységgel megfogalmazott örkényi groteszk világ. A feje tetejére állított világot szemlélve a közönség magára ismerhet, mindennapi szorongásait, rémületét oldhatja nevetés közben. Egy-egy szöveg újraolvasásakor rádöbbenhet arra, hogy ezek ma is aktuálisak, semmit nem vesztettek érvényességükből, és érezheti, hogy írójuk is otthonosan mozogna mai világunkban.
 
Örkény számít olvasóira, amikor egyperceseiben – a szokásosnál jobban megdolgoztatva képzelőerőnket – a „közlés minimumát nyújtja és a képzelet maximumát várja”  tőlünk. Ugyanígy a kiállítás is számít a látogatók aktív részvételére, felfedező kíváncsiságukra.*
 
Mennyi? Harminchárom. Mi harminchárom? Mi mennyi?
Örkény István százéves – jegyezzük meg, és ünnepeljük őt egész évben!
 
A kiállítást rendezője: Pádár Eszter, PIM
Látványterv: Kemény Gyula, PIM
Tipográfia: René Margit, grafium 
*A kiállítás megtekintése nem mentesít Örkény műveinek olvasása alól!

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?