Margó - Irodalmi Fesztivál

— Felvéve: ,

"Lapozz bele a városba!"- idén ezzel a felkiáltással indul útjára, s várja látogatóit immár negyedszer, június 11-15. között a Margó Irodalmi Fesztivál. A Margó beköltözik a Petőfi Irodalmi Múzeumba: "megszálljuk az egész intézményt, egy kis irodalmi oázist rendezünk be, ahol napközben lehet ejtőzni, könyvet olvasni, találkozni, miegymás" mondják a szervezők, de - szokás szerint a fesztivál a város különböző pontjain, több tucat izgalmas programmal készül idén is. Grecsó Krisztián, Háy János, Rakovszky Zsuzsa, Lackfi János, Lovasi András és John Rambo - csakhogy párat említsünk a Margó idei résztvevői közül.

Margó - Irodalmi Fesztivál

Margó - Irodalmi Fesztivál

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2014. június 11., 10:00 meddig:
2014. június 15., 20:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

 

 

Június 11., szerda


18:00 Rambo átviszi a szerelmet

Petőfi Irodalmi Múzeum

#kiallitas #szinkron #magyarhangja #muzeum #internet #megnyito

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett Boldizsár Péter a magyar költészetet és a filmes popkultúrát társítja. A kiállításon a népszerű internetes sikertörténetet mutatjuk be új kontextusban. Hogyan értelmeződik át az iskolai kötelező memoriter, ha Rambo szavalja? A kiállítást megnyitja Vári György irodalomtörténész, újságíró. Közreműködik Spilák Klára és Gáti Oszkár.

A kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeummal közös szervezésben valósul meg.


19:30 Szív Ernő

Petőfi Irodalmi Múzeum

#alterego #szerelem #fajdalom #tarca #elet #irodalom

A Szív Ernő álnév húsz éve egy hírlapírót takar, olyan embert, akinek elhiszik, amit ír, akire kíváncsiak, akinek hatnak a tárcái és aki hiányzik, amikor nem ír. Mert a hírlapírónak hatalma van. Mindent tud, mindent ért. Már-már nem is ember, hanem varázsló, Isten, aki nélkül, nem vitás, megállna a világ. A Szív-univerzumba Winkler Nóra kalauzolja el az olvasókat Darvasi László értő közreműködésével.

21:00 Megyek utánad

Dés András, Dés László, Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán estje

Petőfi Irodalmi Múzeum

#szovegtanczene #irodalom #tánc #szerelem #csalodas #zene #szinhaz

A szöveg ihleti a zenét, a zene a táncot. Mennek Grecsó Krisztián új regénye után, a fülledt, szerelmes, csalfa és romlott történeteket előbb Dés László szaxofonja és Dés András különleges ütőhangszerei mesélik tovább, aztán Grecsó Zoltán mozdulataiban élednek föl. Egyedi, mindig változó este, a művészek a színpadon inspirálják egymást, ritkán látott intim párbeszéd jön létre köztük.

 

2014. 06.12., csütörtök


17:00 Szerettem másképp is - Hidas Judit beszélget Tore Renberg norvég íróval

PREZI

#diszvendeg #norvegia #beszelgetes

Tore Renberg író, kritikus, forgatókönyvíró, a Modan Garu zenekar tagja, a fiatal norvég irodalom fenegyereke, új könyve, a Charlotte Isabel Hansen a L’Harmattan kiadónál jelenik meg a Könyvhéten. Hidas Judit a Hotel Havanna című könyv szerzője, a Kibic főszerkesztője, szerepelt az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján.

A program a SkandinávHázzal és a Norvég Nagykövetséggel közös szervezésben valósul meg.


18:00 Nemere István

PREZI

#beszelgetes #krimi #alnevek #eletmu

Nemere Istvánnal nehéz versenyezni: 500 könyv, 38 álnév és 11 millió eladott példány. A krimik, scifik, történelmi és romantikus regények szerzője rosszul érzi magát, ha nem ír napi 40 ezer leütést. A Könyvfesztiválra jelent meg ifjúsági regénye, a Lidércfény nyomozóiroda, a Könyvhétre jön kiGyilkosságok a bankvilágban című krimije. A szerzővel Valuska László beszélget.

 

 

19:00  Háy come Beck

PREZI

#vers #dal #szinhaz #interaktivitas #pop

Egy rockzenész és egy író találkozása, határbontás a szépirodalom és a popkultúra között. Versek, dalok, novellák. Kettős figyelem, közös játék. Kis szerelem, kis küzdelem az apákkal és az anyákkal, nagy küzdelem az idővel. Minden, ami jó, minden, ami rossz. Háy János és Beck Zoltán (30Y) műsora.


20:00 Egy könyvespolc képei - Winkler Nóra előadása, vendég: Gerhes Gábor, képzőművész, az Európa Könyvkiadó művészeti vezetője

Prezi

#kepzomuveszet #konyvborito #eloadas #sztorizas

Sminktükörnél, csíkos rekamién, hason macskával, bíborosi kacajjal, hímzett kabátban vagy az orgazmus szélén - mindenki olvas a képzőművészetben is. Kedvenc könyveinket mi is minden nap, de hogy a borítók mennyi művészeti ajtót nyitnak meg, az most fog kiderülni Winkler Nóra előadásán sok képpel és a sztorijaikkal.20:30 Slam.Pont

André Ferenc, Csider István, Mavrák Kata Hugee, Pion István, Süveg Márk Saiid

Ustream/360Bar (1061 Andrássy út 39.)

#slam #avarostetejen #showcase #konyvbemutato

Az idei margós slameseménynek különleges apropót ad, hogy ekkorra jelenik meg a Libri Kiadónál a magyar irodalomtörténet legelső slamperiodikája Slam.pont címmel. Élő zene, slamsztárok, költészet, körpanoráma.


22:00 Margó After: CADIK

360 Bar

#buli #tanc #hiphop #terasz #varostetejen

Budapest legmagasabb tetőteraszán Cadik zenél.


2014. 06.13., péntek


17.00 Térey János: Átkelés Budapesten

Katona Ka:ntin kávézó

#ezbudapest #vers #versnovella #konyvbemutato

Térey János verses novellái átvilágítják Budapest ismert és ismeretlen helyszíneit és annak hol hatalmas, hol fájdalmasan parányi figuráit. Apró gesztusok, csendes élethazugságok és észrevétlen tragédiák tárulnak fel. Egy pornórendező érzelmi válsága, testvérféltékenység egy külvárosi rockzenekarban, a temetetlen múlt feltámadása a Svábhegyen.

Közreműködik Bojár Iván András, Fekete Ernő és Németh Gábor.


18:00 Weör-EST - Üdvözlet a harmadik évezredből

Petőfi Irodalmi Múzeum

#verskoncert #weores #versmondas #hiphop #koncert #teljessegfele

„Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” írta Weöres Sándor a Nagyságban. Egészestés, izgalmas vers-koncert és (nem szájtáti) tisztelgés a sokszínű és ma is aktuális életmű előtt. Köszöntés Weöres Sándornak, versmondás, hip-hop, beatbox, slam.

Előadják: Horváth Kristóf „Színész Bob”, Tengler „Napherceg” Gergely.


19.00 Pőcze Flóra: A Moszkva tér gyermekei

Katona Ka:ntin kávézó

#moszkvater #hajlektalanok #ezbudapest #konyvbemutato

A fiatal társadalomkutató, Pőcze Flóra elsőként vállalkozott arra, hogy ne kívülállóként tanulmányozza a hajléktalan létet: 2009 nyarát a Moszkva téren töltötte az ottani közösség részeként. Bővített kiadás köztörvényes legendákkal, zsebtolvajokkal és világcsavargókkal.

A Moszkva téri közeget-közösséget Dorkó Dániel fotózta, a szerzővel Till Attila beszélget, közreműködik Fullajtár Andrea.

19:00 Az életművész  (Jeg reiser alene)

Told mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

#mozi#torerenberg #norvegia #apalanya #szex #proust

Jarle Kleppre egyetemista, a zene, a szex és Marcel Proust között osztja meg az idejét, amikor is kiedrül, hogy hétéves kislány apja, aki ráadásul látogatóba érkezik, és ez a találkozás felér egy nukleáris bomba hatásával. AzÉletművészt eredeti nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítjük, utána beszélgetés Tore Renberggel.


20:00 Boldog Észak - Beszélgetés Kun Árpáddal, az Aegon Művészeti Díj győztesének műsora

Petőfi Irodalmi Múzeum

#norvégia #afrika #budapest #idegenseg

A Boldog Észak főhőse Aimé Billion igazi kívülálló, nemcsak Afrikában vagy Európában, de a saját bőrében is idegennek érzi magát. Az afrikaiak fehérnek, a fehérek afrikainak tartják. 38 évesen költözik Norvégiába, ahol a boldogságot keresi. Ahogy a Norvégiában élő Kun Árpád is. Közreműködik Kemény István, Vörös István és Winkler Nóra.


21:00 Lanczkor Gábor: Folyamisten - könyvbemutató és koncert

Katona Ka:ntin kávézó

#koncert #konyvbemutato #regeny #jocim

Lanczkor Gábor író, drámaíró, költő és zenész, a Médeia fiai nevű zenekar tagja. Négy verseskötet és egy kisregény (A mindennapit ma) szerzője. A Folyamisten igazi 21. századi, regényes ördöglakat, mely Magyarország lerobbant panelházaitól Anglia fülledt koncerttermeiig, Olaszország árnyas sikátoraitól India ezerszínű forgatagáig járja be a világot egy titokzatos mítosz nyomában. Közreműködik Sirokai Mátyás költő, zenész és az Anarchitecture formáció.

21:00 Elefánt koncert

Petőfi Irodalmi Múzeum

#koncert #melankolia #ero #dalszoveg

Mint egy elegáns elmebeteg cigarettázás közben a Duna parton, mintha filmzenéket írnánk nem létező filmekhez, mondta magáról a szomorkás dalparkját posztsanzonként definiáló szombathelyiElefánt. A Vérkeringő más, gypsy punk és pszichedélia, 3/4-es lüktetés és elektonikus beatek,héjanász az avaron.


22:00 A múzeum fantomja

Petőfi Irodalmi Múzeum

#zarasutan #felolvasas #paraproza

Valamikor, egy régi, sötét éjjelen életre kelt a palota falai közt a fantom. Minden éjszaka pontban tízkor útjára indult, bejárta a termeket, pincétől a kápolnáig. Amerre ment, meghibásodtak a biztonsági kamerák, kikapcsolt a riasztórendszer, tárlók törtek szét, értékes relikviák tűntek el. Legyőzhetetlen volt, nem ismert félelmet. Az ő nyomát követjük a múzeumban, hogy a tanúk történeteiből, amelyek a Millennium évétől máig estek, rájöjjünk, ki vagy mi lehet ő. A különös és félelmetes helyszíneken megjelennek, és mesélnek: Finy Petra, Kiss Noémi, Simon Márton, Tallér Edina. A bolyongó teremőr Scherer Péter.

A program a József Attila Körrel közös szervezésben valósul meg.

 

2014. 06.14. szombat


11.00 Szállj be a sárkányjárgányba! - gyerekprogramok

Katona Ka:ntin kávézó

#boldoggyerekkor #vidamsag #sarkany #tolgyfa #mesevilag

Egy délelőtt, melyen Sárkányjárgányra pattanunk Rutkai Borival. Kiderítjük Mikó Csabával, miért vanVeszélyben a Tölgy. Egy Álomutazó nyomába szegődünk Kalas Zsuzsával. Teljes lesz Bosnyák Viktória Tündérboszorkány-trilógiája, hiszen Analfa visszatér. Fellép a Rutkai Bori Banda is. A bemutató után kézműves foglalkozás. A Kolibri Kiadó könyvheti újdonságainak bemutatója. Közreműködik Mészáros Béla és Elek Ferenc.16:00 Rakovszky Zsuzsa: Szilánkok

Rózsavölgyi Szalon

#videk #konyvbemutato #regeny #csalad

Rakovszky Zsuzsa új naplóregénye a Szilánkok Magyarország huszadik század eleji történelmének monumentális foglalata, központi helyszíne az írónő otthonára, Sopronra sokban emlékeztető fiktív vidéki nagyváros. Nagyszabású próza, gazdag lélektani realizmus, zord költőiség. A szerzővel Szegő János beszélget.

 


21:00 Az irodalom éjszakája

Bevezetés a magyar irodalomba: 22 író felolvasása 7 helyszínen 3 óra alatt

#seta #mindenholirodalom #turacipokell #budapestegykonyv

A szöveget kiszakítjuk megszokott közegéből, az érdeklődőket pedig mozgásba hozzuk, hogy rendhagyó helyszíneken találkozhassanak a kortárs írókkal és műveikkel. Az olvasók csapatokban vonulnak az esti pesti irodalmi mátrixban, az írók loopban olvasnak, bizarr, provokatív helyzetek adódnak. Megnyitja és elindítja: Esterházy Péter (17.30, PIM)


 

21:00 Legesleg: Kollár-Klemencz László koncertje Erdős Virág verseire

A Rájátszás bemutatja

Petőfi Irodalmi Múzeum

(Az Irodalom éjszakája zárókoncertje)

#koncert #vers #rajatszas #dalbanmondjael

Kollár-Klemencz László megzenésítette Erdős Virág verseit. Elő-lemezbemutató.

 

2013. 06.15. vasárnap


16:00 A Bereményi-séta

Sétálnak: Bereményi Géza, Jánossy Lajos és Szegő János

Petőfi Irodalmi Múzeum

#varosseta #neveisvanbudapest #sztorizas #froccs #rumkave

Bereményi Géza úgy ismeri Budapestet mint a tenyerét. Az író, filmrendező, dalszövegíró egy vasárnapi séta keretében idézi fel nekünk az egykorvolt Belvárost: így jutunk el az Elizélt Palotától a Muskátliig, a Ferenciek terétől a Felszab térig. Megáll egy bő órára az idő: kevertek és rumos kávék, no meg anekdoták, legendák a Vadnai Bébi című regényből.


17.00 A befejezetlen ember

Hankiss Elemér, Jelenits István és Takács M. József beszélgetése

Katona Ka:ntin kávézó

#beszelgetes #let #nemlet #isten #konyvbemutato

„Nagyon romantikusan és fellengzősen hangzik majd, amit itt írok, de tény, hogy a kezdetektől szinte ellenállhatatlanul vonzottak a lázadó és tragikus hősök. Azok a gondolkodók, akik nem fogadták el a szenvedéssel, szolgasággal, igazságtalansággal teli világot. Akik hittek abban, hogy az embernek van ereje és lehetősége arra, hogy a szabadság és az emberi méltóság nevében szembeszálljonezzel az elfogadhatatlan, abszurd világgal”  - Hankiss Elemér

 

19:00 Természetes fény - regénnyé váló képek

Závada Pál estje

Petőfi Irodalmi Múzeum

#foto #masodikvilaghaboru #bekesmegye

A Természetes fény döntően a második világháborúban játszódik. A szereplők javarészt Békés megyeiek,magyar magyarok, magyar szlovákok és magyar zsidók - ettől is függően veti őket a történet az öldöklés, a kényszermunka, a fogság vagy az áttelepülés közép- és kelet-európai helyszíneire. Eközben szeretnek és csalódnak, áldozattá vagy tettessé is válnak, elbeszélnek vagy fényképeznek. Závada válogat és vetít , az archív képek történetekké, életekké és regénnyé állnak össze. A szerzővel Szegő János beszélget.

 

 

20:30 Lovasi és a Véletlen

Petőfi Irodalmi Múzeum

#zene #vers #koncert #lovasicsakenekel

“Ezen az albumon nem vagyok szerző, nem játszom semmilyen hangszeren, nem nagyon ordítozom, tehát semmi olyat nem csinálok, amit a Kispál és a Borz zenekarban” - állítja Lovasi András. A zenész Lackfi János verseit énekli Heidl György megzenésítésében, az előadáson Lackfi János verseket mond.

 

HELYSZÍNEK:

Katona Ka:ntin kávézó 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6.

Petőfi Irodalmi Múzeum 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Prezi 1065 Budapest, Nagymező utca 54-56.

Rózsavölgyi Szalon 1052 Budapest, Szervita tér 5.

Ustream 1061 Budapest, Andrássy út 39.

Toldi mozi 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?