Kun Éva - Párhuzamok

— Felvéve: , ,

kiállítás

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2010. 03. 03.
mikortól: 17:00 meddig: 18:50
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Kun Éva keramikusművész kiállítása


 

 

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját, Kun Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész

 

Párhuzamok

 

című kiállításának megnyitójára március 3-án, szerdán 17 órára,
a Museion No. 1 Galériába (Budapest, IX. ker. Üllői út 3.)

 

 

 

A kiállítást megnyitja Lovag Zsuzsa

Ferenczy Noémi-díjas művészettörténész,

a vendégeket köszönti Probstner János

 a Nemzetközi Kerámia Stúdió igazgatója.

 

„A kerámia: élet sűrítmény. Ahhoz, hogy elnyerje végső alakját 8-10 óra és 1300 fok szükséges. Nekünk, embereknek egy egész élet és 37 fok adatik, hogy megalkossuk személyiségünk végső formáját.”

- Kun Éva.

 

Nyitva tartás: keddtől péntekig 12-18 óra, szombaton 11-14 óra között. A kiállítás megtekinthető 2010. március 3-tól március 20-ig

 

 


 

Kun Éva keramikus a maga jellegzetes szobrászi látásmódjával a modern figurativitás egyik úttörője. Szokatlan tárgycsoportosításai éppúgy, amint a japán eredetű raku technika mesterségbeli adottságainak ügyes használata az utóbbi évtized kedvelt és ismert művészévé tették. Ehhez nagyban hozzájárult az a széleskörű hagyományápoló tisztelete is, amellyel néhány társához hasonlóan a kárpát-medencei művelődés forrásaihoz is fordult. Számos díja, kiállításainak, megbízatásainak gazdagsága a jó művészi választás ékes bizonyítékai.

 

N. Dvorszky Hedvig, művészettörténész

 

Éva valami eredetit kapott és azt ápolja híven még ma is, iránymutatón.
Már korán, alig néhány évvel a művészeti főiskola elvégzése után rögtön kiderült, hogy valami olyat és úgy tud, amire művészek nagy többsége csak vágyik. Ezért történt az, hogy miután a galériások felfigyeltek edényei összetéveszthetetlen formáira, díszítésének egyéni hangvételére, látványos, érzelmileg telített kisplasztikáira és sikerrel árulni kezdték, a keramikusok sora próbálta meg utánozni, sikertelenül, belső tartalom nélkül. Stílusteremtővé vált és az ma is.
Követhetetlensége másik erőssége az állandó megújulási képesség és őszinteség. Minden, ami kezébe kerül – egy rücskös felületű könnyen faragható tűzálló tégladarab – sajátos, csak rá jellemző mintanyomóvá lényegül át. Érzékeny rajzaiból kitépdesett papírdarabok résein átfestett színfolt, csak ott és csak úgy – szerves részévé válik azonnal – a játszó gyermek örömével és belefeledkezésével mintázott festett elbeszélő reliefjeinek, tálainak.
Ősi és mély gyökerekről, befelé figyelésről vall, ha magáról beszél. Igaza van. Kultúrák nagyon régi összefüggéseinek feltárására adnak élményszerű lehetőséget munkái. Figuráit oly szabadon és finoman mintázza, mint a görög elődeink a „híres” tanagra-figurákat. Edényeinek éppúgy előképei az évszázados magyar paraszti cserépedények, mint az egyszerű, hatalmas krétai gabonatárolók, mitikus emberarcú állatfiguráinak az asszírok szárnyas bikái. Úgy nyúl mindig az emberi kapcsolatok érzelmi rétegeinek ábrázolásához, hogy átsejlik rajtuk az örök, a lényegi. Köztéri plasztikái népmesék esszenciái.

 

Probstner János, Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, A Nemzetközi Kerámia Stúdió igazgatója

 

A tudatalattim vezérel inkább mindig, mint a tudatos megközelítés. Sejtettem és ma már tudom is, hogy nekem ezt az irányt kellett vállalnom. Példaképem nekem maga a NÉPMŰVÉSZET volt, a nagybetűs értelemben. A természetes és ösztönös, mely a kollektív tudatalattit fogalmazza meg, azt hordozza. Nem tudatosan kreálja a nép a dolgait. Valamije van, ami – mint a talentumok – adatott neki. A népdalok és éneklésük az abszolút és eredendő szorongás alóli felszabadulást adják nekem. Gyerekkoromban a rádióból a rockzenével együtt vettem fel az igazi népdalokat, akkor szerettem beléjük – egymást fedeztük fel.

- Kun Éva

Probstner János:

A stílusteremtő- Kun Éva kerámiaplasztikái, In: Magyar Iparművészet 2007/2 21.

 


 

MUSEION No. 1. Budapest

 

1091 Budapest, Üllői út 3.

Tel.: (+36-1) 216 4784, (+36-20) 417 2731

E-mail: museion@t-online.hu; icshu@t-online.hu

 

Nyitva tartás: keddtől péntekig 11-től 17 óráig, szombaton 11-től 14 óráig.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?