Könyvbemutató - Tamás könyve

— Felvéve: ,

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2010. 03. 23.
mikortól: 16:00 meddig: 18:30
Helyszín: Budapest
Név Nyitott Műhely
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

 Március 23. kedd 16.00 KÖNYVBEMUTATÓ

A Kieselbach Galéria és Aukciósház, ill. a Nyitott Műhely örömmel tudatják, hogy megjelent
 
a TAMÁS KÖNYVE című dokumentumkötet
- Dr. ANNA MARIA HABERMANN-nal, továbbá TÓTH ILDKÓ szerkesztővel V. BÁLINT ÉVA beszélget -
Helyszín: Nyitott Műhely - 1123 Budapest, Ráth György u. 4.


http://www.nyitottmuhely.hu/system/files/tamaskonyve.jpg
A 20. századi magyar képzőművészet értékeit gyűjtő Kieselbach Galéria és Aukciósház jó ideje olyan könyvek kiadásával is bővíti szolgáltatását, melyek a múltszázad homályából kerülnek elő vagy arra világítanak rá. Most például egy napló, melynek részleteit összeállítva, korabeli fotókkal illusztrálva, könyv született. Tamás könyve.
Kieselbach Tamást a Milánóban élő Tóth Ildikó kereste meg Tamás történetével, fotókkal, képeslapokkal, megrázó tartalmú levelekkel. "Az események nem másodkézből, egy beavatatlan személy tárgyilagos szűrűjén jutnak el hozzám, hanem részese lehetek a történet alakulásának, hogy körbevesz egy gazdag, szavakból, képekből, érzésekből összeálló közeg, amely magával sodor" - írja a kiadó előszavában.
A tartalomból: Egy titkos doboz nyílt fel. Egy név: Tamás. Egy történet. A fiú, az apa, a köztük lévő kapcsolat, az elszakadás, az elveszés. Egy kisfiú élete, vágyai, örömei, bánata az 1936 és 1944 között Olaszországba, édesapjának küldött levelezőlapokon, levélpapírokon. Szülei elváltak, ő Baján, anyai nagyanyjánál nevelkedett, édesanyja Budapestre költözött. Apja Milánó környékén dolgozott orvosként, újra nősölt, és ott, 1943-ban született olasz feleségétől Anna Maria. Tamás tudott róla, húga semmit sem Tamásról, a papa nem mesélt "előző" életéről. Nem volt ereje hozzá, nem vitte rá a lélek. De megmaradtak a kisfiú neki küldött levelei, fényképei és a gondolatai az 1944-ben, egy májusi vasárnap Auschwitzba deportált gyermek után...
A könyv egyik főszereplője Anna Maria Hábermann, Tamás féltestvére. Ő kommentálja a kötet lapjain közölt dokumentumokat, ő adja kezünkbe családja elveszettnek hitt múltját. Évtizedekig semmit nem tudott családja magyar életéről. Csupán a véletlen révén derült rá fény. Anna Maria sorsa jól modellezi Magyarország helyzetét: volt egy rejtett múlt, amit ki sem mondtak előtte, mégis jelentős részben ez mozgatta az életét édesapja elfojtott tragédiáján keresztül. Most, amikor egyszerre felszínre került a titok, frissen megtalált múltját próbálja átélni és megbékélni vele.
Tamás levelei visszatértek hazájukba, ahová ő már nem jöhetett haza. Könyve a mi 20. századunk sokáig titkolt és elfelejtett drámája. (Váczy András)
A belépés díjtalan.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?