KIÁLLÍTÁS Holokauszt-emlékezet és irodalom

— Felvéve: , ,

A kiállításon a következő szerzők műveiből szerepelnek részletek: Schein Gábor, Závada Pál, Németh Gábor, Sándor Iván, Balla Zsófia, Márton László, Kertész Imre, Spiró György, György Péter, Takács Zsuzsa, Heller Ágnes, Konrád György, Somlyó Zoltán, Örkény István

KIÁLLÍTÁS Holokauszt-emlékezet és irodalom

KIÁLLÍTÁS Holokauszt-emlékezet és irodalom

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2014. 11. 25.
mikortól: 18:00 meddig: 19:15
Helyszín: Budapest, PIM
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Holokauszt-emlékezet és irodalom

Kiállításmegnyitó
2014. november 25., 18:00
Petőfi Irodalmi Múzeum

 

Megnyitja: Závada Pál író
Felolvas: Gergely Ágnes költő és Turi Tímea költő, kritikus
Közreműködik: Bársony Péter (brácsa) és Szabadi Vilmos (hegedű)

A Magyar Holokauszt Emlékév keretében megrendezett kiállítás célja kettős: nyomatékot adni a szembenézés megkerülhetetlenségének, ugyanakkor megmutatni, hogy az emberöltőnyi idő, amely ma elválaszt a Holokauszt traumájától, fogódzókat is kínál a feldolgozáshoz.  Nem egyszerűen magukra a szövegekre szeretnénk ráirányítani a figyelmet, amelyekben a magyar irodalom e trauma megidézésének hiteles formáit hozta létre. Azt is fontosnak tartjuk jelezni, hogy a Holokausztot átélők, illetve a rákövetkező generációk esetében a múlttal való szembesülés tétje, körülményei és módjai egyaránt változtak, s hogy e folyamat a jelenben is tart. A kiállítás több, egyformán létjogosult megközelítésmódhoz is adalékokkal szolgál, egyfelől a dokumentum- valamint önéletrajzi irodalom, másrészt a fikció, illetve a kortárs médiaművészet területéről hozott példákkal. A felhasznált szövegek nemcsak tartalmuk révén, hanem látványelemként is olyan kiállítási tér létrejöttét szolgálják, amely alkalmas arra, hogy emlékezethelyként működjék.

Nem egyszerűen magukra a szövegekre szeretnénk ráirányítani a figyelmet, amelyekben a magyar irodalom e trauma megidézésének hiteles formáit hozta létre. Azt is fontosnak tartjuk jelezni, hogy a Holokausztot átélők, illetve a rákövetkező generációk esetében a múlttal való szembesülés tétje, körülményei és módjai egyaránt változtak, s hogy e folyamat a jelenben is tart.
 
A kiállítás több, egyformán létjogosult megközelítésmódhoz is adalékokkal szolgál, egyfelől a dokumentum- valamint önéletrajzi irodalom, másrészt a fikció, illetve a kortárs médiaművészet területéről hozott példákkal. A felhasznált szövegek nemcsak tartalmuk révén, hanem látványelemként is olyan kiállítási tér létrejöttét szolgálják, amely alkalmas arra, hogy emlékezethelyként működjék.
 
A kiállításon a következő szerzők műveiből szerepelnek részletek:
Schein Gábor, Závada Pál, Németh Gábor, Sándor Iván, Balla Zsófia, Márton László, Kertész Imre, Spiró György, György Péter, Takács Zsuzsa, Heller Ágnes, Konrád György, Somlyó Zoltán, Örkény István
 
A kiállítás kurátora: Török Dalma irodalmi muzeológus , PIM
Látványterv: Jerger Krisztina művészettörténész
Grafikai, tipográfia: Gerhes Gábor grafikus
 
Videómunkák: Barnaföldi Anna, Horváth R. Gideon, Maria Lima Victor, Mécs Miklós, Tillmann Hanna, Zilahi Anna – Magyar Képzőművészeti Egyetem, Intermédia Tanszék.
Koordinátor: Rigó Mária, Sólyom András.
 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. június »
június
HKSzeCsPSzoV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?