Karátson Gábor kiállítás

— Felvéve: , ,

Karátson Gábor Akvarellek Máté evangéliuma szerint című kiállítás az Evangélikus Országos Múzeumban

Karátson Gábor kiállítás

Karátson Gábor Akvarellek Máté evangéliuma szerint című kiállítás az Evangélikus Országos Múzeumban

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2018. február 05., 14:35 meddig:
2018. február 17., 18:35
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Karátson Gábor

Akvarellek Máté evangéliuma szerint

2018. február 17-ig.
Evangélikus Országos Múzeum
Budapest, V. Deák Ferenc tér

 Karátson Gábor kiállítás

„Mindegy, hogy honnan érkezett, egyszer csak itt volt. Itt volt a Biblia és itt volt a Krisztus.

Jó, akkor nem mindegy. Úgy fogjuk mondani inkább, hogy mennyből szállt alá. De hát mi ez a „mennyből”? Egy szó, egy mozdulat, egy valamerre mutató kéz; akár az Ég kékje, oly megfoghatatlan. Amely színről, arról a boldogító kékről meg nem tudnánk mondani, hol van; semmiképp sem egy kékre mázolt felület. Itt van a Föld Egében. Kiterjedve a levegőég egészére, maga után csalogatja tekintetünket egy értelmünk számára felfoghatatlan irányultságba, olyanba, amely lényünk legmélyére vonatkozik.

Ha nagyon el vagy keseredve, ha életed romba dőlni látszik, eridj el sétálni, emeld fel tekinteted azokba a kéklő távolokba.

Meghalnánk nélkülük.

Azt a könyvet, semmi kétség, előbb-utóbb meg kell ennünk.

Az a könyv, az Ó- és Újszövetség egységében maga a Krisztus. Az is meg nem is: éppen eléggé Ő, hogy olvasásakor minden nap annak tekintsük, és éppen eléggé különböző, hogy a könyv bálványozásának hibájába ne essünk. Valamely Szöveg és Valaki Ismerős. Ismerősnek ismerős, hiszen egyébként nem tudnánk érintkezni vele; csakhogy egy megrendítően különös aspektusában az.” (Karátson Gábor: Az életnek fája)

 

Kísérőrendezvények:

Február 7. - Lányi András szubjektív tárlatvezetése

Február 10. - Schneller János Karátson sétát tart. (Regisztrálni a Resident Galéria oldalán lehet)

Február 17. - Sinkó István festő, művészetpedagógus a finisszázs napján, délelőtt 10.00 órakor fog akvarellezni a vállalkozó kedvű gyermekekkel. Utóbbi program regisztrációköteles: eom@lutheran.hu (A gyermekek belépője 600 forint, a kísérő szülők ingyen látogathatják meg ekkor a múzeumot.)

 

Karátson Gábor bibliai akvarelljeiben a fogalmi helyett a képi gondolkodásra helyezi a hangsúlyt. Misztikus sugalmazású, imaszerű alkotásai számára éppen megfelel az az intim tér, amely a múzeum bővítésével a pinceszinten kialakult. A paravánokon a Máté evangéliumához készített 40 akvarell látható. A képekhez sétálófüzetben olvashatók a Károli-fordítás – Vizsolyi Biblia – citátumai. 

 

Az Evangélikus Országos Múzeum kiállítása mellett Karátson Márk evangéliuma c. sorozata a Biblia Múzeumban látható: http://www.bibliamuzeum.com/events-view/karatson-gabor-idoszaki-kiallitas/

Lányi András megnyitója:

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?