Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Programajánló JELENTÉS - Tárlatvezetés Esterházy Marcell-lel, Forgács Péterrel és Gerhes Gáborral
Bekezdések

JELENTÉS - Tárlatvezetés Esterházy Marcell-lel, Forgács Péterrel és Gerhes Gáborral

— Felvéve: , ,

JELENTÉS - Tárlatvezetés Esterházy Marcell-lel, Forgács Péterrel és Gerhes Gáborral

JELENTÉS - Tárlatvezetés Esterházy Marcell-lel, Forgács Péterrel és Gerhes Gáborral

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2016. 02. 29.
mikortól: 18:00 meddig: 20:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

JELENTÉS - Tárlatvezetés Esterházy Marcell-lel, Forgács Péterrel és Gerhes Gáborral

Capa Központ
2016. február 29. 18:00
A program ingyenes.

 

Kérdezz, felelnek! – Esterházy Marcell, Forgács Péter és Gerhes Gábor vezetése utolsó alkalommal a Jelentés című kiállításon február 29-én 18 órától a Capa Központban.

A Jelentés kiállítói több ízben beszéltek már saját műveikről és egymás munkáiról, ez alkalommal együtt, a közönség kérdéseire reagálva vezetnek minket végig a közös bemutatójukon.
Három művész, három olvasat – egy kiállítás.

Kérdezz, felelnek!

„A hatalom kommunikációs formáiban rejlő erő és erőtlenség – legfőképpen ez érdekel.”
(Gerhes Gábor – Jelentésfelügyelet)

„»[…] de teljes fölmentést természetesen nem kaptam, és nem is fogok kapni soha. De nem számít, talán csak azért csináltam az egészet, hogy egyszer majd bebizonyítsam neked, hogy tudok én nevetni. […]« – ez szíven ütött.”
(Forgács Péter – Jelentéstulajdonítás)

„Az elforgatás nálam nemcsak egy technikai eszköz, a nézőpontváltás a lényeg.”
(Esterházy Marcell – Jelentéseltolás)


JELENTÉS - Tárlatvezetés Esterházy Marcell-lel, Forgács Péterrel és Gerhes Gáborral


JELENTÉS

Esterházy Marcell, Forgács Péter és Gerhes Gábor kiállítása

2013-ban, Esterházy Marcell Vesd össze és Gerhes Gábor Neue Ordnung című önálló, korszakzáró bemutatói nyomán Forgács Péter fogalmazta meg a három alkotó immanens szellemi közösségének gondolatát. E feltételezett közösség alkotja a JELENTÉS című kiállítás kiindulópontját.

A három művész nem alkotócsoportként lép fel: a JELENTÉS három egyéni bemutatót rendel egymás mellé, hogy így adjon lehetőséget a művészi gyakorlatok közti kapcsolódási pontok felderítésére, összeolvasására, a gondolati közösség igazolására.

Esterházy, Forgács és Gerhes kiállításai úgy működnek együtt, mint három könyv egy közös dobozban − nemcsak a mindhárom alkotónál jelen lévő szövegalapú képzőművészeti alkotások és a különböző módokon beemelt vagy megidézett szakszövegek, irodalmi textusok miatt, hanem egymáshoz való viszonyuk tekintetében is. A bemutatók egyenkénti és együttes értelmezéséhez, a jelentésrétegek feltárásához és összekapcsolásához egyaránt a szövegolvasásnál tapasztalt tartós figyelem szükséges.

A kiállított alkotások új művek, melyek egy 2014 szeptemberében indult munkafolyamat során készültek el. A művészek nem egy előre megszabott téma mentén alkottak; az egyéni kiállítási anyagok megtekintése nyomán – a számos lehetséges értelmezési irány mellett – mégis létezik egy olyan olvasat, amelyből kitűnik, hogy eltérő módon ugyan, de mindhárman a különböző hatalomgyakorlási technikákat, a hatalom és az egyén viszonyát vizsgálják. Esterházy, Forgács és Gerhes legújabb munkáik bemutatásával olyan – sok esetben nyelvi – jelenségeket állítanak a figyelem fókuszpontjába, mint a hatalmi nyelvhasználat, a propaganda, a hazugság, a felülről diktált vagy befolyásolt művészeti kánon, vagy a felszín alatt működő állambiztonsági ügynökhálózat. A különböző történelmi időszakokból önkényesen emelnek ki témákat, hogy újraértelmezéseikkel segítsék megismerni saját korunk jelentésteremtő mechanizmusait.

A három alkotó az egyéves időszak alatt interjúk formájában folyamatosan számot adott elképzeléseiről, dilemmáiról, munkamódszereiről, az alkotás mikéntjéről. A kiállításon olvasható kísérőszövegek ezekből a beszélgetésekből emelnek ki részleteket; a kiállítás-rendezési módszer is elsődlegesen a művészi gyakorlatokból és az első kézből szerzett információkból indul ki. (Mucsi Emese)

GEF_Jelentes_hirkepEsterházy Marcell: Tourner la page, 2015, giclée print, 115 x 115 cm

A kiállítás kurátora:
Mucsi Emese

A kiállítás megtekinthető:
2015. november 17. – 2016. március 13.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek