IX. Arcus Temporum - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

— Felvéve:

2012. augusztus 24-26. Pannonhalma - Törékeny! Az álmoknál csak a valóság törékenyebb. Amíg azonban a széttört álmok elenyésznek (vagy régi-új formában visszatérnek), addig a - kezünk között, vagy fejünk felett - szétroppant valóság szilánkjai itt maradnak velünk, elkísérnek bennünket: emlékeztetnek, akadályoznak, fájdalommal töltenek el - vagy egyszerűen a névtelenségbe süllyednek. Ott ropognak a talpunk alatt, beléjük ütődik a testünk. Akárhogy is van, mindig kijelölik egyre szűkülő mozgásterünket, s egyszerre visznek bennünket a bezártság és a szabadság új útjaira...

IX. Arcus Temporum - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

IX. Arcus Temporum

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2012. augusztus 24., 12:05 meddig:
2012. augusztus 26., 21:05
Helyszín: Pannonhalma
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

IX. Arcus Temporum - Pannonhalmi Művészeti Fesztivál

null

Törékeny!

Az álmoknál csak a valóság törékenyebb. Amíg azonban a széttört álmok elenyésznek (vagy régi-új formában visszatérnek), addig a - kezünk között, vagy fejünk felett - szétroppant valóság szilánkjai itt maradnak velünk, elkísérnek bennünket: emlékeztetnek, akadályoznak, fájdalommal töltenek el - vagy egyszerűen a névtelenségbe süllyednek. Ott ropognak a talpunk alatt, beléjük ütődik a testünk. Akárhogy is van, mindig kijelölik egyre szűkülő mozgásterünket, s egyszerre visznek bennünket a bezártság és a szabadság új útjaira.

Az idei Arcus Temporum arra az emberi, szociális, vallási és kulturális törékenységre kérdez rá, amely az elmúlt években egyre nyilvánvalóbbá vált mindannyiunk számára.

A zenei időív egyik pontján Igor Sztravinszkij, a másik ponton a Franciaországban élő finn zeneszerzőnő, Kaija Saariaho világa áll. Míg Sztravinszkij számára igen alapvető kérdés a zenei hagyomány és pátosz mibenléte, határa és folytathatósága, addig Saariaho zenéjében a valóság és álomszerűség egymást átjáró és átható terrénumán mozgunk, s mintha éppen ez a bolyongásszerű határ-lét tenne mindkét világban idegenné bennünket. Miközben Sztravinszkijt egy látszólag egységes hagyomány elfogadása vagy radikális elutasítása, a történelmileg artikulált és artikulálatlan alternatívája foglalkoztatja, addig Saariahonál a valóság és a látomás mezsgyéjének átlépéséből adódó szüntelen és komplex drámai feszültség működik.

Idei „+1” koncertünk egy élet törmelékének és a szabadulás útjának egyik legradikálisabb zenei megfogalmazását szólaltatja meg Carlo Gesualdo „Tenebrae” című művében. Ehhez tér vissza Sztravinszkij – Gesualdo-töredékek nyomán írt – műve az utolsó koncerten. A Saariaho-féle “titkos kertek” vasárnap délután a fesztivál másik fontos helyszínére, az apátsági arborétumra utalnak vissza, ahol idén két egymást követő estén láthatjuk, hogy mire indítja a kert és annak környezete azt a több mint húsz alkotót, akik Európa különböző pontjairól érkeznek Pannonhalmára . A Parkinprogress keretében olyan sokrétű művészi reakciók jönnek majd létre, amelyek az arborétumot elsősorban nem múzeumnak (egy többé-kevésbé rekonstruált történelmi pillanatot megidéző helynek) vagy díszletnek tekintik, hanem szándékuk szerint azzal az eleven valósággal lépnek dialógusba, amely a rendezettség és esetlegesség, beékeltség és elidegenedettség feszültségében létezik. A két éjszakai előadás - a művészeti ágak sokszínűségével - várhatóan a jól ismert kert ismeretlen arcait mutatja meg.

Évek óta nagy érdeklődés kíséri az Arcus Temporum filmes programját. Idei rövidfilmjeinket - egy új együttműködés keretében - a Trieszti Filmfesztivál versenyprogramjából válogattuk. Olyan német alkotásokat hívtunk meg, amelyek az egyes ember és a társadalom életének törésvonalaihoz közelítenek, amelyek egyaránt rámutatnak kultúrák, történelmek és történetek kibogozhatatlan összefonódására.

Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Arcus Temporum. Minden évben igyekszünk megőrizni a fesztivál eredeti arculatát, ugyanakkor mindig valami újat is szeretnénk mutatni. Mindezek mellett egyik nagy büszkeségünk az a sajátos atmoszféra, amelyet az apátság befogadó gesztusa, a résztvevő művészek koncentrációja és a közönség figyelme teremt meg alkalomról alkalomra.

Örülünk az alakuló szakmai együttműködéseknek, amelyek keretében a poszonyi Konvergencie után a Trieszti Filmfesztivállal is közös terveket kezdtünk szőni. Külön köszönetemet szeretném kifejezni Bent Sorensen zeneszerzőnek, aki második éve a fesztivál zenei igazgatója.

 

Várjuk az augusztusi találkozást, várjuk az új vendégeket – és visszavárjuk a régieket.

 

Varga Mátyás o.s.b.

fesztiváligazgató

Részletes program ITT

JEGYÁRAK:

Felnőtt jegy: 1.500 Ft

Diák jegy:  1.300 Ft

 

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?