IV. Szakrális Művészetek Hete

— Felvéve:

SZAKRÁLIS MŰVÉSZETEK HETE FESZTIVÁL - 2010 SZEPTEMBER 17-26. A Fesztivál 10 napja alatt több mint száz, a művészet különböző ágait felölelő program közül válogathatnak. A Templomok éjszakája, szeptember 18-án, melyet a Kulturális Örökség Napjaival közösen szervezünk, Budapesten több mint 20, országosan több mint 50 templom nyitja ki kapuit, bemutatva művészeti kincseit.

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2010. szeptember 17., 15:05 meddig:
2010. szeptember 26., 20:00
Helyszín: országos
Név
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

SZMH logó EPS IV. Szakrális Művészetek Hete

 

Az Ars Sacra Közhasznú Szakrális Művészeti Alapítvány szervezésében idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a határokat átívelő Szakrális Művészetek Hete című művészeti fesztivál.

 

Kiemelt program a Templomok éjszakája, szeptember 18-án, melyet a Kulturális Örökség Napjaival közösen szerveznek. Budapesten több mint 20, országosan több mint50 templommutatja meg kincseit az érdeklődőknek. Előadásokat hallhatunk az egyház zenei hagyományairól.

A Józsefvárosban kisvasúttal járhatják körbe a kerület középső részének épített örökségét.

A Városmajori Jézus Szíve templomban fel lehet mászni a toronyba, meg lehet nézni közelről a harangokat és csodálatos panorámában gyönyörködhetnek.

Siófok–Kilitibenfáklyás templomkerti estet rendeznek.

ZebegénybenBogányi Gergely Kossuth díjas zongoraművész ad koncertet a 100 éves templomban.

Devecserbena Jézus ösvényen egész napos, a keresztény néphagyományra épülő séta lesz, este gyertyás körmenettel vonulnak a templomhoz.

Monorona katolikus és a református templom közösen mutatkozik be, megismerkedhetnek a templomok történetével.

Bevezetőként 18-án délután 3 órakor a Budapesti Történeti Múzeumban „Mondom nektek, ha ezek elhallgatnak, a kövek fognak megszólalni” (Lk 19,40) c.előadáson a Budapest modern utcái alatt szunnyadó sok híres és egykor igen jelentős templom, kolostor és kápolna – dzsámi, medresze és tekke - egy-egy kőfaragványán keresztül veszik számba gazdag szakrális örökségünket. E napon sok-sok templomban egyszerre szólal meg este 20 órakor J.S.Bach egy-egy műve, és püspökkenyeret is osztogatnak.

A fesztivál napjain több mint száz, a művészet különböző ágait felölelő rendezvény közül válogathatnak.
Néhány példa:

A Magyar Nemzeti Múzeumbana Széchenyi év kapcsán megrendezett kiállításhoz kapcsolódóan mutatják be azt a Szent István ábrázolást, amelyik különös módon Széchenyi arcvonásait hordozza. A Széchenyi társaság alelnöke „Széchenyi István üzenete a mának” címmel tart előadást a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony templomban.

A Négy Nagy Történelmi Egyház Közös Zenei Áhítatát a Szent István-bazilikában a közös szál keresése és egymás értékeinek megismerése szándékával szeretnék immár hagyománnyá tenni.

„A kenyér Istentől való”cigány közmondást választották annak a kiállításnak címadójául, ahol roma művészek maguk is elmondják, hogyan születtek szakrális alkotásaik. A „Krisztus szege” roma kápolnában Wesley műveiből hallgathatunk gyöngyszemeket. A Felsővízivárosi Szent Anna templomban Sass Sylvia operaénekesnő és Teleki Miklós orgonaművész hangversenye hallható.

Tematikus színházi napot rendeznekk 25-én szombaton. Délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban„Barokk pompa a színpadon – Jezsuita színpadtervek” tárlatvezetése lesz.

Debrecenbena Csokonai színházban„Én Károli Gáspár” c. monodráma hangzik el.

A Magyar Nemzeti Galériában„Meditáció” Dóczy Péter előadóestje.

„Isten ingyér teremtette a világot”színházi előadás a Textilmúzeumban.

Az Istenhegyi Szent László templombanTallián Mariann és Lázár Balázs Békesség-óhajtás című estjének bemutatója lesz.

A Hét kiemelkedő estje, egyben záró eseménye lesz Klukon Edit és Ránki Dezső különleges zongora hangversenye a Semmelweiss Szalonban.

 

Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma

A programfüzet PDF fájlban letölthető innen!

 

SZMH

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?