Imák Auschwitz után - emlékezet-kiállítás Győrött

— Felvéve: , , ,

A budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában történt bemutatót követően a győri zsinagógában is megtekinthető az emlékezet-kiállítás.

Imák Auschwitz után - emlékezet-kiállítás Győrött

Imák Auschwitz után - emlékezet-kiállítás Győrött

Esemény megnevezése:
  • Győr
  • hír
  • Asztali
  • kiállítás
Időpont: 2014. október 08., 17:00 meddig:
2014. november 09., 18:00
Helyszín: Győr
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Imák Auschwitz után

2014. október 8 - november 9.
Győri zsinagóga
null

A győri zsinagóga

 

Megnyitó: 2014. október 8. /szerda/ 17:00

Köszöntőt mond: Szemerei János evangélikus püspök és Varga Mátyás bencés szerzetes

 

      Felekezeti résztvevők: Fabiny Tamás – evangélikus püspök, Fischl Vilmos – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Fröhlich Róbert – főrabbi, Gáncs Péter – evangélikus elnök-püspök, Papp János – baptista elnök, Róna Tamás – rabbi, Steinbach József – református püspök, Szabó István – református püspök, Varga Mátyás – bencés szerzetes, Várszegi Asztrik – pannonhalmi főapát, Verő Tamás – rabbi

      Képzőművészek: Benczúr Emese képzőművész, Haász István festőművész, Haraszty István szobrász, kinetikus művész, Klimó Károly festőművész, Konok Tamás festőművész, Krajcsovics Éva festőművész, Lovas Ilona képzőművész Matzon Ákos festőművész, Nádler István festőművész, Szüts Miklós festőművész Tölg-Molnár Zoltán festőművész, Vojnich Erzsébet  festőművész

      Zene: Kurtág György – zeneszerző, zongoraművész, Szent Efrém Férfikar

     Kurátor: Galambos Ádám – evangélikus teológus

 

Megosztott társadalmunkban, a magyar Soá hetvenedik évfordulóján úgy látjuk, hogy szükségszerű megfogalmaznunk: a Soá tragédiája nem zsidó ügy, hanem keresztény és össztársadalmi trauma egyaránt. Ennek kifejezéseként rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók írtak Ima Auschwitz után címmel imádságokat, melyeket kortárs képzőművészek kaptak meg és a művészet eszközeivel vizuális tartalommá formálva tettek egyetemes üzenetté.

Az imádság meggyőződésünk szerint nem állásfoglalás, nem embereknek való megfelelési kényszer, hanem az Isten felé fohászkodó bocsánatkérés és megbocsátás hangja tud lenni. Az, hogy ebben több felekezet és művész is képviselteti magát egyúttal kifejezi, hogy összefogásra van szükség a megbékéléshez és az őszinte szóhoz. Bízunk abban, hogy a bocsánatkérés és a fohász eme halk, de reménység szerint őszinte hangja a szétszakadás és megosztottság helyett az összefogás jele – mintegy kiáltvány –, az alázat kifejezője lehet.

 

Szervező: Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum


További fotók ITT
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. július »
július
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?