Imák Auschwitz után

— Felvéve: , , ,

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába szervezett kiállításunk szeptember 1 – szeptember 30. között tekinthető meg. A belépés ingyenes!

Imák Auschwitz után

Imák Auschwitz után

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • Asztali
  • kiállítás
Időpont: 2014. szeptember 01., 18:00 meddig:
2014. szeptember 30., 18:00
Helyszín: Budapest, Rumbach zsinagóga
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Imák Auschwitz után

2014. szeptember 1 - szeptember 30.
Budapest, Rumbach utcai zsinagóga

 

Felekezeti résztvevők:

Fabiny Tamás – evangélikus püspök, Fichl Vilmos – a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Fröhlich Róbert – főrabbi, Gáncs Péter – evangélikus elnök-püspök, Papp János – baptista elnök, Róna Tamás – rabbi, Steinbach József – református püspök, Szabó István – református püspök, Varga Mátyás – bencés szerzetes, Várszegi Asztrik – pannonhalmi főapát, Verő Tamás – rabbi

 

Képzőművészek:

Benczúr Emese képzőművész, Haász István festőművész, Haraszty István szobrász, kinetikus művész, Klimó Károly festőművész, Konok Tamás festőművész, Krajcsovics Éva festőművész, Lovas Ilona képzőművész Matzon Ákos festőművész, Nádler István festőművész, Szüts Miklós festőművész Tölg-Molnár Zoltá,n festőművész, Vojnich Erzsébet  festőművész

 

Zene:

Kurtág György – zeneszerző, zongoraművész

 

Kurátor: Galambos Ádám – evangélikus teológus

 

Megosztott társadalmunkban, a magyar Soá hetvenedik évfordulóján úgy látjuk, hogy szükségszerű megfogalmaznunk: a Soá tragédiája nem zsidó ügy, hanem keresztény és össztársadalmi trauma egyaránt. Ennek kifejezéseként rabbik, püspökök és egyházi gondolkodók írtak Ima Auschwitz után címmel imádságokat, melyeket kortárs képzőművészek kaptak meg és a művészet eszközeivel vizuális tartalommá formálva tettek egyetemes üzenetté.

Az imádság meggyőződésünk szerint nem állásfoglalás, nem embereknek való megfelelési kényszer, hanem az Isten felé fohászkodó bocsánatkérés és megbocsátás hangja tud lenni. Az, hogy ebben több felekezet és művész is képviselteti magát egyúttal kifejezi, hogy összefogásra van szükség a megbékéléshez és az őszinte szóhoz. Bízunk abban, hogy a bocsánatkérés és a fohász eme halk, de reménység szerint őszinte hangja a szétszakadás és megosztottság helyett az összefogás jele – mintegy kiáltvány –, az alázat kifejezője lehet.

Megnyitó:

2014. szeptember 1. 18:00 (Rumbach utcai zsinagóga)
Köszöntőt mond: Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke
Beszédet mond: Galambos Ádám evangélikus teológus, a kiállítás kurátora
Közreműködik a Szent Efrém Férfikar; vezető: Bubnó Tamás

 

Szervező: Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány

Együttműködő partner: Zsidó Nyári Fesztivál


null
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?