Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Programajánló Időszaki kiállítás a 100 éve született Raoul Wallenberg emlékére
Bekezdések

Időszaki kiállítás a 100 éve született Raoul Wallenberg emlékére

— Felvéve: ,

Magyar Nemzeti Múzeum, 2012. január 17. (kedd) - február 12. (vasárnap)

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2012. január 17., 15:00 meddig:
2012. február 12., 18:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

"Számomra nincs más választás"

Időszaki kiállítás a 100 éve született Raoul Wallenberg emlékére

A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2012. január 18.- 2012. február 12.
Magyar Nemzeti Múzeum - József nádor termek
Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulóját Svédország és Magyarország is emlékév megrendezésével ünnepli. A két ország külügyminisztériuma közreműködésével és a Svéd Intézet szervezésében az emlékév nyitányaként a Magyar Nemzeti Múzeumban "Számomra nincs más választás" címmel elsőként nyílik meg egy  különleges utazókiállítás, melynek további nemzetközi állomásai Moszkva, Berlin, Tel Aviv, Washington, New York és Toronto.

1945. január 17-én három szovjet katona kíséretében munkatársai utoljára látták Raoul Wallenberget. "Nem tudom, vendég vagyok-e vagy fogoly" – mondta, mielőtt végleg elköszönt.

Magyarország német megszállását követően egyre riasztóbb hírek kerültek napvilágra a magyarországi zsidóság sorsáról. A svéd külügyminisztérium, az Egyesült Államok stockholmi nagykövete és a háborús menekültekkel foglalkozó amerikai kormányszervezet, a War Refugee Board megbízásából – a magyar származású Lauer Kálmán export-import vállalkozásánál üzletemberként dolgozó, útjai során Budapestre is eljutó – Raoul Wallenberget kérték fel a budapesti mentőtevékenység megszervezésére. Így lett a Svéd Nagykövetség másodtitkára.

Wallenberg a diplomáciai érintkezés szokásos formáit messze meghaladó módon küzdött az emberéletek megmentéséért. Mindenhová eljutott, ahol segíteni lehetett és kellett. Határozott fellépése és egyéniségének varázsa feledtette ellenségeivel, hogy ő is ugyanolyan védtelen és kiszolgáltatott, akár védencei. A svéd humanitárius akció 1945. január 16-i kimutatása szerint a svéd védelem mintegy ötven épületre és nyolcezer személyre terjedt ki. Embermentő küldetésének teljesítése közben Wallenberg a háború utáni viszonyokra is gondolt, és az újjáépítéssel kapcsolatos gazdasági terveket dolgozott ki. Ezek tárgyalására készült, amikor 1945. január 17-én munkatársai utoljára látták.

 

Raoul Wallenberg, a világ egyik legismertebb svéd diplomatája, születésének 100. évfordulóját mind Svédország mind Magyarország emlékév megrendezésével ünnepli.

2012. január 17-én, a svéd diplomata elhurcolásának évfordulóján, a stockholmi Svéd Intézet szervezésében a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül elsőként bemutatásra az a kiállítás, amelynek célja, hogy nemzetközi szinten tegye ismertté Raoul Wallenberg vállalásait, tetteit és végzetét. A világkörüli útját Budapesten kezdő tárlat, melynek további állomásai Moszkva, Berlin, Tel Aviv, Washington DC, New York és Toronto az egyén felelősségét, a toleranciát, a civil kurázsit emeli központi témájává.

A svédországi Raoul Wallenberg Emlékév nyitánya 2011. december 20-án a kiállítás ünnepélyes bemutatóján volt Stockholmban, míg a magyarországi Wallenberg Emlékév nyitóeseménye a két ország külügyminisztériuma közreműködésével megvalósuló, a Magyar Nemzeti Múzeumban 4 héten át látogatható tárlat 2012. január 17-i ünnepélyes megnyitója lesz.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?