Hűlt helyek - múltfaggató séta

— Felvéve:

Hűlt helyek - múltfaggató séta a várban és a vár alatt, középkori zsidó városnegyedek nyomában

Hűlt helyek - múltfaggató séta

Hűlt helyek - múltfaggató séta a várban és a vár alatt, középkori zsidó városnegyedek nyomában

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2015. 08. 08.
mikortól: 18:50 meddig: 18:50
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Hűlt helyek - múltfaggató séta a várban és a vár alatt, középkori zsidó városnegyedek nyomában


A Szembenézés Alapítvány programját ajánljuk figyelmébe:


Hűlt helyek - múltfaggató séta

Gyere velünk, fedezzük fel együtt a vár alatti középkori zsidó városnegyedet!

Szakértő kalauzunk a feltárások egyik vezetője, aki e közös történelmi-kulturális örökség minden hozzáférhető részét élőben mutatja meg. Elbeszéléseiből láthatóvá válik az is, amit 8-10 réteg takar, illetve amit a történelem elpusztított.

Legendákat és tényeket hallhatunk a várbeli középkori zsidóság életről. Eljutunk a jelenlegi feltárás melletti zsidó otthonok helyére, elsétálunk az egykori zsinagóga fölött, megnézzük egy középkori vallási rituálé helyszínét (korabeli mikvét), az egykori piac helyét és az első zsinagógát (imaházat), valamint a XIII. századi budavári nagyzsinagógát. (Azaz utóbbinak csak a helyét.
A fölötte levő ház kertjében az épület teteje sem látszik, csak amivel lefedték. A néhány évtizeddel ezelőtti feltárás eredményeképp tudunk róla. Akkor pénzhiányra hivatkozva visszatemették a majdnem ép, világviszonylatban is egyedülálló leletet. A jelenlegi polgármester kertje alatt van.) Csak remélni lehet, hogy a szomszédos Táncsics börtönnel együtt ez is közkinccsé válik, bár a Hauszmann tervben egyelőre csak a börtön helyreállításának, látogathatóvá tételének terve szerepel.

Múltidéző sétánkon a zsidó városnegyed három időszakát kutatva, az egykori régi Zsidó utcától az új Zsidó utcáig tart az utunk, lépcsőket is megjárunk. Aki velünk tart, számítson erre.

Sétánk állásfoglalás is.
Azt is kifejezi, hogy egyetértünk abban, hogy a történelmi-kulturális örökség mindannyiunké, közös kötelességünk feltárni és megmutatni mindenkinek, aki erre kíváncsi.

KIZÁRÓLAG AZ JÖHET VELÜNK, AKI A SÉTÁKRA REGISZTRÁLT ÉS ERRŐL ÍRÁSBAN VISSZAIGAZOLÁST KAPOTT.
Mindannyiunk érdeke ez a korlátozás. Kényelmes, kellemes körülmények között szeretnénk értéket adni, ezért limitált létszámmal indítunk csoportokat.

Regisztrációhoz klikk ide: http://szembenezes.net/var_seta_zsidonegyed.php
Ha kérdésed van: varseta2015@gmail.com

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek