Hommage á Ligeti

— Felvéve:

HOMMAGE À LIGETI - LIGETI GYÖRGY: LE GRAND MACABRE KONCERTSZERŰ ELŐADÁS A NEUE OPER WIEN ÉS A MŰVÉSZETEK PALOTÁJA EGYÜTTMŰKÖDÉSÉBEN

Hommage á Ligeti

Ligeti György

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2013. 05. 22.
mikortól: 19:00 meddig: 21:50
Helyszín: Budapest
Név MÜPA
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

HOMMAGE À LIGETI - LIGETI GYÖRGY: LE GRAND MACABRE

KONCERTSZERŰ ELŐADÁS A NEUE OPER WIEN ÉS A MŰVÉSZETEK PALOTÁJA EGYÜTTMŰKÖDÉSÉBEN

2013. május 22. 19:00 - 22:00 
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Ligeti György: Le grand macabre - kétfelvonásos opera
Nekrotzar: Réti Attila
Piet vom Fass: Timur Bekbosunov
Astradamors: Nicholas Isherwood
Mescalina: Várhelyi Éva
Venus/Gepopo: Jennifer Yoon
Amanda: Bányai Júlia
Amando: Anna Manske
Fekete miniszter: Matthias Raupach
Fehér miniszter: Gerhard Karzel
Go-go herceg: Arno Raunig 

Szövegíró: Ligeti György és Michael Meschke 
Magyar fordítás: Kovalik Balázs 
Neue Oper Wien művészeti vezető: Walter Kobéra 
Vezényel: Vajda Gergely

Közreműködik: Pannon Filharmonikusok, Amadinda Ütőegyüttes (művészeti vezető: Rácz Zoltán), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás) 

 

Május 28-án lenne kilencvenéves a 20. század már életében klasszikussá lett zeneszerzője, Ligeti György. A Művészetek Palotája az Új Magyar Zene Egyesülettel közösen indított, Hommage à Ligeti címet viselő sorozatában Ligeti egyik főműve, egyetlen operája kerül színre a kerek évfordulón. Az esemény különlegességét az adja, hogy Magyarországon eddig mindössze két napon volt látható a Le grand macabre: 1998-ban, a stockholmi ősbemutató után húsz évvel, amikor a Thália Színházban állították színpadra Kovalik Balázs rendezésében. 
Szerzője vallomása szerint a mű minden egyes pillanatát halálfélelem itatja át, ugyanakkor a halálosan komoly mondandót abszurd humorba csomagolja - ettől válik jellegzetesen Ligeti-opusszá. Jelenetei csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, a cselekménynek nincs iránya, ellentétben a hagyományos operákkal. "Megmaradtam a színes, képregényszerű zenei és drámai történés ötlete mellett: legyenek a karakterek és a színpadi szituációk közvetlenek, rövidre fogottak, nem pszichologizálók, és meghökkentőek - emlékezett vissza a Ligeti György a komponálás menetére. - A színpadi történés és a zene legyen veszélyesen bizarr, egészen túlzó, egészen őrült. A nagy világvége következtében - mely mint egy szappanbuborék, kipukkad - senki nem hal meg, csak éppen a Nagy kaszás; és ha valóban ő volt a halál, akkor megvalósul az »Örök Élet«". 
Ez Ligeti György komikus apokalipszise, vagy vérfagyasztó rekviemje - döntse el a néző. A produkció, amelyet a kortárs zene egyik vállalkozó szellemű és avatott karmestere, Vajda Gergely vezényel, az évad egyik kiemelkedő eseményének ígérkezik.

Rendező: Művészetek Palotája

 

Erre a koncertre jegyét a Művészetek Palotája saját jegypénztáraiban Edenred Ticket Culture & Sport- és Top Prémium ajándékutalvány, Sodexo Kultúra-, Bónusz és Ajándékutalvány, Puebla Ajándék- és Kultúra utalvány, Művészetek Palotája ajándékutalvány ellenében, valamint a SZÉP-kártya szabadidő keretének terhére is megvásárolhatja.

Érvényes Élmény-, illetve Ínyenc-kártyával a Müpa-kártya által nyújtott kedvezmény személyes vagy online vásárláskor is igénybe vehető.

 

Jegyárak: 2500, 3200, 3900, 4900 Ft

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?