HOL VAN A TE TESTVÉRED? - Ámos Imre és a 20. század

— Felvéve: ,

Kortárs összművészeti kiállítás Varsóban.

HOL VAN A TE TESTVÉRED? - Ámos Imre és a 20. század

HOL VAN A TE TESTVÉRED? - Ámos Imre és a 20. század

Esemény megnevezése:
  • Asztali
  • kiállítás
Időpont: 2014. június 23., 18:00 meddig:
2014. augusztus 30., 18:00
Helyszín: Varsó, Lengyelország
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

 

Hol van a te testvéred? – Ámos Imre és kortárs magyar művészek összművészeti kiállítása nyílik Varsóban.

 

Cikk a megnyitóról ITT

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, a Lengyelországi Magyar Kulturális Intézet és a Varsói Zsidó Történeti Múzeum együttműködésében a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából a történelem tragikus időszakára, a magyar Soá-ra reflektálva Ámos Imre festőművész huszonöt alkotásából – többek között a Szolnoki vázlatkönyvből – és közel negyven kortárs művész reflexióiból 2014. június 23-án nyílik kiállítás a lengyelországi Zsidó Történeti Múzeumban. A többek között Nádler István, Konok Tamás, Haraszty István, Vojnich Erzsébet és Deim Pál vagy Aknay János alkotásai mellett megtekinthető lesz Gothár Péter Akasztottak című filmje, valamint hallható lesz a Szent Efrém Férfikar, Fassang László és Vukán György zenéje is. Kortárs írók is részt vesznek a kiállításon, így olvasható lesz többek között Lator László, Kertész Imre, Takács Zsuzsa és Závada Pál kézzel írott emlékezése is. A korábban már többek között Budapesten, Pécsett, Dunaszerdahelyen és Berlinben is bemutatott kiállítás fővédnöke Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, védnökei Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

A kiállításmegnyitó is méltó emlékezés lesz, hiszen Paweł Śpiewak, a Varsói Egyetem szociológiaprofesszora, az Emanuel Ringelbaum Zsidó Történeti Intézet igazgatója köszöntőjét követően beszédet mond Galambos Ádám evangélikus teológus, a kiállítás kurátora, valamint az alkotások alapján zenei előadást tart a kiállításon is szereplő művész, Dés László is.

A kiállítás kiáltványa:

  1. Az élet tisztelete alapvető, mindenkit megillető és mindenkit a másik tiszteletben tartására kötelező érték.

  2. Az európai etika a XX. században sérült; helyreállítása megtörténhet a zsidó-keresztény kultúrára alapozva.

  3. Az emberi kreáció magában hordja az egymásért, az emberért és a természetért való felelősségvállalást. A visszaélésektől elzárkózik, az igazságnak ad helyet.

  4. Az emberi kultúra felelőssége, hogy elutasítson mindenféle bántalmazást; az erőszakot elítéli, és békességre törekszik.

  5. Az individuum nem önmagában áll; szem előtt tartja a közösséget és annak értékeit, és ezek tudatában, a jót keresve dönt.

  6. A faji, nemi, származási vagy bármilyen egyéb megkülönböztetéssel szemben az egyenlőség, az egyetemes emberi értékek mellett áll ki.

  7. Az egyéni, társadalmi, politikai érdekeken felül áll egy egyetemes norma, amely ezeket meghatározza. Ez a másik ember elfogadásán, az élet tiszteletén alapul.

null

HOL VAN A TE TESTVÉRED?

A kiállítás fővédnöke: 

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.

 

A kiállítás védnökei:

Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.


Kiállító művészek: 


IRODALOM

Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Závada Pál

 
 

KÉPZŐMŰVÉSZET

Aknay János, Ámos Imre, Benczúr Emese, Böröcz András, Deim Pál, Ézsiás István, Fehér László, Haász István, Haraszty István,Kalmár János, Konok Tamás, Kovács-Gombos Gábor, Matzon Ákos, Nádler István, Pauer Gyula, Szüts Miklós, Tölg-Molnár Zoltán, Vojnich Erzsébet

 

ZENE

Dés László, Fassang László, Vukán György, Szent Efrém Férfikar

 FILM

Gothár Péter


Kurátor: Galambos Ádám

Szervező: Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, Varsói Magyar Kulturális Intézet, Zsidó Történeti Intézet (Varsó)

null

null

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?