Hager Ritta kiállítása

— Felvéve: ,

Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész kiállítása

Hager Ritta kiállítása

Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész kiállítása

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2013. szeptember 05., 18:00 meddig:
2013. október 04., 18:00
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Hager Ritta kiállítás

2013. szeptember 5 - október 4.

Forrás Galéria - Bp, VI. Teréz krt. 9.

 

Megnyitó: 2013. szeptember 5. 18.00
Köszöntő: Simonffy Márta
Megnyitó: Beer Miklós
 

Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész 1948-ban végzett az Országos Magyar Iparművészeti Iskola textil szakán Molnár Béla tanítványaként. 1964-től önálló alkotó. Művészi világát, életművét indulása óta a spirituális tartalmakhoz való vonzódás, az ünnepélyes, drámai fogalmazásmód jellemzi. Az egyedileg megfogalmazott, eredendően a szakrális és a keresztény szellemiséget magukban hordozó alkotásai technikailag és tartalmilag végig törekednek a hagyományok, a klasszikus eszmék feltárásához, mégis ezzel egyidejűleg a megújulás kísérletező szándéka is jelen van bennük. 

Hager Ritta fontos helyet foglal el a magyar textilművészet 1960-as évek végén, 1970-es évek elején megkezdődő megújulási folyamatában, amikor is a művészek erőfeszítéseket tettek a textilművészet képzőművészeti rangra való emelésére. Az 1970-től megrendezett szombathelyi textilbiennálékon sorra tűntek fel a síkból kilépő, absztrakt, plasztikus művek, melyekben egyre inkább tért hódított a spiritualitás eszméje. Az 1980-as évektől Hager Ritta egyre inkább karakteresebben fogalmazta meg egyéniségét, spirituális világnézetét. Bonyolult technikával készült művein a szövött fonalak sorából felsejlő árnyak, színek és formák belső megfigyelésre ösztönzik a szemlélőt, hogy rátaláljon a láthatatlan gondolatra, belső békéjére, önmagára.
 
Természetes, saját maga festette anyagokból - gyapjú, juta, kender, len, selyem - szőtt falikárpitjai sokszor kilépnek a sík két dimenziójából, plasztikusak, térbe nyúlóak, reliefszerűek. Felületükön csak ritkán rajzolódnak ki figurális motívumok, emberek, angyalok, felhők és egyéb jelképek körvonalai. A művész nem a konkrét válaszok átadására törekszik, meditatív módon, a szemlélődés útján próbálja átadni azt a szellemi-lelki tartalmat, melyet művei hordoznak. A tiszta művészet eszközével élve jeleníti meg a metaforikus jellegű témákat, a fényt, a forrást, a ragyogást, a csendet.
Nagyméretű gobelinjei mellett jelentősek minitextiljei is. Textilkompozíciói a világ számos pontján leltek végleges otthonra. A berlini Brandenburgi kapu Csend-termében 1994-ben helyezték el Sugárzó csend című kárpitját, szőtt oltárképei hollandiai, németországi és hazai templomok, kápolnák falait díszítik. Munkái megtalálhatóak többek között a Magyar Nemzeti Múzeumban, Magyar Iparművészeti Múzeumban és a Savaria Múzeumban.
 
A Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 1988-ban Munkácsy Mihály-díjjal, 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki munkásságáért.
 
 
 
 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. június »
június
HKSzeCsPSzoV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?