Fassang László és Rohman Ditta jótékonysági hangversenye

— Felvéve: ,

A Budapest-fasori evangélikus templomban a két művész jótékonysági hangversenyére december 16-án kerül sor

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2010. 12. 16.
mikortól: 18:00 meddig: 19:30
Helyszín: Budapest
Név
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Fassang László és Rohman Ditta jótékonysági hangversenye

2010. december 16. /csütörtök/ 18:00

Budapest-fasori evangélikus templom /Bp. VII. Városligeti fasor 17./

 

 

 

A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség idén második éve rendez a Hetedhét Gyermekjóléti Központ segítségével gyülekezetének területén, a VII. kerületben élő, a létmimimum alatt élő gyermekek és kísérőik számára karácsonyi estet. Az itt kapott ajándékok és élmények sokuk számára az egyedüli igazi karácsonyi ajándék. Ami a társadalom döntő többsége számára természetes, az nekik kivételes pillanat lehet. Kérjük, hogy jelenlétükkel, adományaikkal járuljanak hozzá az ajándékozás öröméhez.

 


Fassang László

A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László pályája 2002 óta töretlenül ível felfelé. Diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt.

2002-ben a kanadai Calgary-versenyen elnyerte az improvizáció aranymedálját, 2004-ben pedig neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott Chartres-i verseny interpretációs nagydíját és közönségdíját. Szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban. Világszerte koncertezik, emellett a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskoláján improvizációt tanított. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Ugyancsak 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal és Prima Díjjal tüntették ki. 2008 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára lett.

 

Rohmann Ditta Rohmann Ditta

1983-ban született Budapesten, 7 éves kora óta csellózik. 10 évesen Bostonban a New England Conservatoryban tanult egy évig Suren Bagratuninál, majd 1995 és 2005 között a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendéke volt, előbb az előkészítő tagozaton Kertész Ottó osztályában (4 évig), majd Perényi Miklós növendékeként. 2005-ben kitüntetéses művész-tanári diplomát szerzett. 2005-től 2007-ig a zürichi opera zenekarában játszott ösztöndíjasként miközben a Baseli Akadémián Ivan Monighetti növendékeként 2007-ben ismét kitüntetéssel előbb ún. koncert-, majd 2008-ban szólistadiplomát kapott.

Tanulmányait jelenleg doktoranduszként ismét a Liszt Zeneakadémián folytatja. 2009 szeptemberétől a Debreceni Egyetem tanársegéde.

Első önálló koncertjét tizenegy évesen adta Bostonban. Fiatalkora óta rendszeresen koncertezik Európa-szerte mint kamarazenész és szólista. Alkalma volt olyan kiváló művészekkel együtt játszani, mint Peter Lukas Graf, Ittzés Gergely, Keller-kvartett, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin (utóbbiakkal Weiner Leó Kamarazenei díjat nyertek), Nagy Péter, Perényi Miklós, Rév Livia, Rohmann Imre, Rainer Schmidt, Takács-Nagy Gábor és Várjon Dénes. Állandó duó-partnere Mali Emese, akivel az Il Premio Trio di Trieste kamarazenei versenyen különdíjakat nyert 2003-ban. Számos hazai és külföldi hangversenyt adott. 2008-ban a zürichi Orpheus Fesztiválon a finn zongorista Anna Kuvajával is díjat nyert.

Fellépett kamara- és szimfonikus zenekarokkal egyaránt (pl. Baseli Szimfonikusok, Mendelssohn-, Liszt-, Schengeni Kamarazenekar). 2009-től szerepel az Európai Kamarazenekarban is.

Több hanglemez- és rádiófelvételen közreműködött (Hungaroton, BMC, Magyar Rádió, Svájci DRS).

Részt vett a santanderi, ösztöndíjasként a kronbergi, luzerni, prussia cove-i fesztiválokon, ahol olyan nagyszerű muzsikusok tanították, mint Boris Pergamenschikow, Steven Isserlis, Schiff András, Rados Ferenc, Frans Helmerson, Jean-Guihen Queyras, Bernard Greenhouse, Natalia Sahovszkaja).

Repertoárja a barokktól napjaink zenéjéig ível. Alkalma volt különböző fesztiválokon a szerző vezetésével fellépni Szofia Gubajdulina műveiben. Több kortárs magyar szerző, pl. Dukay Barnabás, ajánlott darabot Rohman Dittának. Zeneakadémiai diplomáján Ligeti György csellóversenyét játszotta. Artisjus-díjjal tüntették ki a kortárszenében nyújtott tevékenységének elismeréseképpen.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?