Fabiny Tamás tárlatvezetése az Értékmentők kiállításon

— Felvéve: , ,

Fabiny Tamás Szubjektív tárlatvezetés az Értékmentők kiállításon, a Magyar Zsidó Múzeumban

Fabiny Tamás tárlatvezetése az Értékmentők kiállításon

Értékmentők kiállítás

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2013. 04. 16.
mikortól: 16:00 meddig: 17:40
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Szubjektív tárlatvezetés az Értékmentők kiállításon, a Magyar Zsidó Múzeumban


Hogyan látja egy nem-művészettörténész 30 képzőművész világszínvonalú 100 művét, amelyek 1939 és 1944 között szerepeltek az OMIKE Művészakció tárlatain?


Egy sötét korszak fényes eseményeit idézi fel a Magyar Zsidó Múzeumban most nyíló Értékmentők című kiállítás. A nagyszabású tárlat az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) Művészakciója keretében megrendezett, 1939 és 1944 közötti hat kiállítás anyagából válogatva 30 magyar művész mintegy száz alkotását vonultatja fel. Válogatás, amelyben szerepelnek a magyar képzőművészet legkiemelkedőbb egyéniségei mellett olyan művészek, akik felfedezésre, vagy éppen újrafelfedezésre méltók.


Aki a tárlatvezetéskor a látogatókat vezeti és gondolatait elmondja:

Fabiny Tamás evangélikus püspök


A tárlatvezetés helye és ideje: Magyar Zsidó Múzeum, Dohány utca 2., 2013. április 16. kedd 16 óra.

A csoportos belépőjegy ára személyenként 500 forint. Gyülekezés a Dohány utcai Zsinagóga és Múzeum jegypénztára előtt, 15.45-től.


ÉRTÉKMENTŐK - OMIKE Művészakció 1939-1944

(2013. február 28 - április 30.)

 

 

T__li_falur__szlet_Jankay_Tibor_2009.61.1_Jankay_Tibor_M__v__szeti_K__zalap__tv__ny__B__k__scsaba.JPG

 

 

A kiállítás kurátora: Dr. Basics Beatrix

 

Egy sötét korszak fényes eseményeit idézi fel a Magyar Zsidó Múzeumban most nyíló Értékmentők című kiállítás. A XX. század képzőművészetének jeleseit bemutató nagyszabású tárlat az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) Művészakciója keretében megrendezett hat, 1939 és 1944 közötti kiállítás anyagából válogatva 30 magyar művész mintegy száz alkotását vonultatja fel. Az Értékmentők a május 20-ig tartó Goldmark Fesztivál legnagyobb szabású eseménye.

A múzeum a Nonprofit Társadalomkutató Egyesülettel közösen emléket kíván állítani egy nagyszerű polgári kezdeményezésnek, amely célul tűzte ki, hogy a magyar zsidó polgárság a nehéz években is magas színvonalú kulturális programokon vehessen részt, így megőrizze méltósága egy részét, ugyanakkor megélhetést biztosítson művészeknek, akik elsősorban tehetséges magyarok, mellesleg véletlenül zsidók voltak. 

Az OMIKE Művészakcióra emlékező kiállítás nem lehet teljes rekonstrukció, inkább fölidézése a hat kiállításon egykor megjelent képzőművészeti anyagnak, amely egyúttal két évtized legjobb magyar művészeinek munkáit is jelenti, hiszen a művészek nemcsak az éppen adott év terméséből válogattak a tárlatokra.

Harminc művész mintegy 100 műve – olyan válogatás, amelyben szerepelnek a magyar képzőművészet legkiemelkedőbb egyéniségei mellett olyan művészek, akik felfedezésre, vagy éppen újrafelfedezésre méltók, és akiknek tehetsége, értéke vitathatatlan.

Mellettük, körülöttük dokumentumok, fényképek – a környezetük emlékei.

A műveket országos és vidéki közgyűjteményekből, valamint magángyűjtőktől, galériáktól kölcsönöztük. A háborút átvészelt alkotásokból lenyűgöző értékű kiállítási anyagot lehetett összeállítani, amelyben a „nagy nevek” mellett méltó helyükre kerülhetnek az eddig kevéssé ismert művészek is.

A kiállítás, illetve az egyéb művészeti ágak előtt is tisztelgő Goldmark Fesztivál megvalósításának kiemelkedően fontos része az OMIKE honlap (www.omike.hu), amely a lehetőség szerint teljes – fellelt, megtalált – anyagát adja az összes, a Művészakcióban részt vett, és a kiállításokon szerepelt művésznek, életrajzokkal, és a műveik reprodukcióival. A kiállításon hang- és filmanyag, valamint terminálokon bemutatott anyag is elérhető lesz a közönség számára.

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?