Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Programajánló Fabiny Tamás evangélikus püspök tárlatvezetése az Ámos Imre és a xx. század kiállításon
Bekezdések

Fabiny Tamás evangélikus püspök tárlatvezetése az Ámos Imre és a xx. század kiállításon

— Felvéve: , ,

Ámos Imre és a XX. század - kortárs összművészeti kiállítás a budapesti Rumbach utcai zsinagógában

Esemény megnevezése:
  • hír
  • Asztali
  • kiállítás
Időpont: 2013. 10. 14.
mikortól: 16:00 meddig: 18:00
Helyszín: Budapest
Név
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Fabiny Tamás evangélikus püspök tárlatvezetése az Ámos Imre és a xx. század kiállításon

Budapest, Rumbach utcai zsinagóga

2013. október 14. /hétfő/ 16:00

null  null

Ámos Imre és a XX. század - kortárs összművészeti kiállítás 

Budapest, Rumbach utcai zsinagóga

2013. augusztus 25 - október 31.

 


null

A kiállítás fővédnöke: 

Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi.

 

A kiállítás védnökei:

Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.

 

null

 

A berlini Collegium Hungaricumban rendezett Hol van a te testvéred című kiállítás miatt szeptember 20-ig a kiállítás kamarakiállítása tekinthető meg. Szeptember 20 és október 31-e között az Ámos Imre és a xx. század - kortárs összművészeti kiállítás teljes anyaga megtekinthető a Rumbach utcai zsinagógában.

Kiállító művészek: 


IRODALOM

Darvasi László, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Závada Pál

 
 

KÉPZŐMŰVÉSZET

Aknay János, Ámos Imre, Anna Mark, Benczúr Emese, Bohus Zoltán, Böröcz András, Deim Pál, Ézsiás István, Fehér László, Haász István, Haraszty István, Hollán Sándor, Kalmár János, Konok Tamás, Kovács-Gombos Gábor, Lugossy Mária, Matzon Ákos, Megyik János, Nádler István, Pauer Gyula, Szüts Miklós, Tölg-Molnár Zoltán, Váli Dezső, Vojnich Erzsébet

 

ZENE

Dés László, Fassang László, Vukán György, Szent Efrém Férfikar

 

Kurátor: Galambos Ádám
 
 null
Nyitvatartási idő:
hétfő-csütörtök: 10:00 - 18:00
péntek: 10:00 - 16:00
szombat: -
vasárnap: 10:00 - 18:00
Belépő: 500 Ft - amivel a Rumbach utcai zsinagóga felújítását segíti.

A KIÁLLÍTÁSRÓL


A Magyarországi Evangélikus Egyház és az azzal együttműködő Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány  2012 decemberében a szentendrei  Régi Művésztelepi Galériában Ámos Imre és a XX. század címmel kortárs összművészeti kiállítást szervezett, amely vándorkiállítás formájában Dunaszerdahelyen, Pécsett és Berlinben is bemutatásra került. A kiállítás záró helyszíne, a Zsidó Nyári Fesztivállal együttműködve a Rumbach utcai zsinagóga.

A kiállítás koncepciója: Ámos Imre életművéből kiindulva kortárs reflexiókat bemutatni, továbbá az életműből és élettörténetből adódó, a XX. századra és jelenünkre irányuló kérdéseket feltenni.


Ámos Imre festőművész életútja szorosan összefügg a XX. századdal, a holokauszt érthetetlenségével, az európai etika megingásával. Ezekre kíván reflektálni a kiállítás az alábbi témákon keresztül: Megtört tér; Megtört idő; Törvény és törvénytelenség; Apokalipszis; Remény és áldás.
Mindezeket zsoltáridézetek szemléltetik.

Kortárs írókat, szobrászokat, festőművészeket és zeneszerzőket szólítottunk meg, hogy a kiállítás keretében az európai etika XX. századi állapotára reflektáljanak. Célunk egy zsidó-keresztény párbeszéden alapuló, a kortárs művészeti életet megszólító kezdeményezés kiállítás formájában való életre hívása.

A Magyarországi Evangélikus Egyház felelősséget érez a múltban elkövetett mulasztásaiért, és a jelen kiállítást a bocsánatkérés és a szeretet kifejezésének szolgálatába kívánja állítani.

A kiállításon szereplő műtárgyak meglátásunk szerint kifejezik, hogy az élet sérthetetlen érték, melyet semminemű ideológia nem bánthat, így embertársaink bármelyikének megsértése nemcsak másokra, hanem miránk is tartozik. Felelősséget érzünk azért, hogy felemeljük szavunkat bárminemű megkülönböztetés ellen.

A második világháborút megelőzően a párizsi világkiállítás idejére az Eiffel-torony oldalára a művészek akaratából a PAX felirat került. Bízunk abban, hogy mai korunk embere visszaemlékezik a múltra, tanul belőle, a jövőben alázattal törekszik a békességre és mások megbecsülésére. Hisszük, hogy a keresztény-zsidó gondolkodás lehet olyan etikai alap, amely a jövőben képes a szeretet és a békességre törekvés eszközével felülírni minden kirekesztést, megkülönböztetést és békétlenségre törekvést.

null

KIÁLTVÁNY

 

1, Az élet tisztelete alapvető, mindenkit megillető és mindenkit a másik tiszteletben tartására kötelező érték.


2, Az európai etika a XX. században sérült; helyreállítása megtörténhet a zsidó-keresztény kultúrára alapozva.


3, Az emberi kreáció magában hordja az egymásért, az emberért és a természetért való felelősségvállalást. A visszaélésektől elzárkózik, az igazságnak ad helyet.


4, Az emberi kultúra felelőssége, hogy elutasítson mindenféle bántalmazást; az erőszakot elítéli, és békességre törekszik.


5, Az individuum nem önmagában áll; szem előtt tartja a közösséget és annak értékeit, és ezek tudatában, a jót keresve dönt.


6, A faji, nemi, származási vagy bármilyen egyéb megkülönböztetéssel szemben az egyenlőség, az egyetemes emberi értékek mellett áll ki.


7, Az egyéni, társadalmi, politikai érdekeken felül áll egy egyetemes norma, amely ezeket meghatározza. Ez a másik ember elfogadásán, az élet tiszteletén alapul.

 

Megnyitó: 2013. augusztus 25. 18:00
Megnyitja: 

Konrád György - író
Köszöntő:

Schweitzer József - ny. országos főrabbi

Ilan Mor - Izrael magyarországi nagykövete

Prőhle Gergely - a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjenull null

null null

null null

null

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?