Európai utasok

— Felvéve: , ,

Kolozsvári képzőművészet az ezredforduló után

Európai utasok

Európai utasok - Műcsarnok

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2012. május 15., 16:25 meddig:
2012. július 01., 18:00
Helyszín: Budapest
Név Műcsarnok
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Budapest, Műcsarnok

2012. április 19 - 2012. július 01.

Kurátor: Angel Judit
Kiállító művészek: 
Marius Bercea, Berszán Zsolt, Betuker István, Mihut Boscu, Razvan Botis, Mircea Cantor, Radu Comsa, Csiki Csaba, Duo van der Mixt, Oana Farcas, Adrian Ghenie, Simon Cantemir Hausi, Mihai Iepure Gorski, László István, Victor Man & Papp Anna-Bella, Miklós Szilárd, Miklósi Dénes, Alex Mirutziu, Nita Mocanu, Ciprian Muresan, Cristian Opris, Cristi Pogacean, Victor Racatau, Cristian Rusu, Serban Savu, Leonardo Silaghi, Mircea Suciu, Szabó Péter, Sergiu Toma, Gabriela Vanga, Veres Szabolcs
Kölcsönzők: 
Mircea Pinte, Zenoviu Ioan Haiduc, Timotei Nadasan, Galeria SABOT, Kolozsvár; Galeria Plan B, Kolozsvár / Berlin; Razvan Banescu, Ivan Gallery, Galeria Andreiana Mihail, Bukarest; magángyűjtemény , Párizs; Rodica Seward, Galerie Hussenot, Yvon Lambert Gallery, Párizs; magángyűjtemény, TAJAN SA, Párizs ; magángyűjtemény, Svájc ; Galerie Rüdiger Schöttle, München; Johnen Galerie, Galerie Barbara Thumm, Berlin; Tim Van Laere, Antwerpen; Michel & Brigitte Verliefden, Brüsszel; Robert Bosisio, Bolzano; Galeria Zero …, Prometeogallery di Ida Pisani, Milánó; magángyűjtemény, Olaszország; Larm Gallery, Koppenhága; Melle Hendrikse, Rotterdam
Építészeti installáció: Kim Attila 
Építészeti asszisztens: Chis Bulea Gabriel
Kolozsvár kortárs művészete évek óta rendkívüli nemzetközi érdeklődésnek örvend. A 2000-es évek közepén megjelenő, az új figuratív festészetre vonatkozó ‒ egyébként azóta is vitatott –Kolozsvári iskola elnevezés vagy a nemrég létesült, műtermeknek és független kulturális intézményeknek otthont adó Ecsetgyár hamar közismertté váltak Európa-szerte. A kolozsvári művészek közül jó néhányan olyan rangos nemzetközi helyszíneken állítottak ki, mint például az amszterdami Stedelijk Múzeum, a New York-i MOMA, a zürichi Kunsthaus vagy a Neuer Berliner Kunstverein. Nemzetközi viszonylatban is meghatározó kiadványokban írtak a munkáikról, rangos galériákkal működtek együtt. A helyi művészeti intézmények számottevő nemzetközi kapcsolathálózattal rendelkeznek, és folyamatosan látnak vendégül neves külföldi szakembereket.
A kolozsvári sikertörténet azonban nem máról holnapra létrejött „csoda”, hanem folyamatosan épülő, rétegzett jelenség. Kialakulásához és fejlődéséhez kivételes művészi tehetség, inspiráció és talán némi szerencse is kellett – de mindezek hátterében a jórészt magánjellegű kezdeményezések mellett független művészeti intézmények sok-sok munkája, nyitott szellemisége, kitartása és tudatos önpozicionálása áll.

A Műcsarnok kiállításának célja a„kolozsvári szcéna” hiteles megjelenítése. A tárlat egyik érdekessége, hogy a műalkotásokon kívül a helyi művészeti élet meghatározó intézményei is szerepelnek. Ezek az intézmények sokfélék: vannak közöttük kortárs művészetet bemutató, valamint színházi és táncprodukcióknak helyet adó központok, digitális eszközökkel kísérletező műhelyek, közösségi és aktivista művészeti platformok, kiadói projektek, s megjelenik a kolozsvári képzőművészeti egyetem is, amely különösen nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére. A kiállításon részt vevő több mint harminc művész, valamint tizenhét művészeti csoportosulás és intézmény kiválasztása az utóbbi évtized – nemzetközi viszonylatban is mérvadó – kolozsvári fejleményeire fókuszál.

A kolozsvári kortárs művészet nemzetközi beágyazottságát már önmagában az is jól jelzi, hogy a művek számottevő részét nyugat-európai gyűjteményekből kölcsönöztük. Az itt látható festmények, grafikák, objektek, fotók, videók és installációk között találhatók frissen készült, illetve helyspecifikus alkotások. S ha nem is olyan közvetlenül, mint a kilencvenes évek művészgenerációjának képviselői, de ezek a művészek is érzékenyen reagálnak a helyi társadalmi-kulturális közeg kihívásaira. A történelem és az emlékezet mechanizmusaihoz, az átmeneti korszak kétértelműségeihez vagy az ideológia változásaihoz éppen úgy reflektáltan viszonyulnak az alkotások, mint ahogy a művészettörténethez vagy a festészeti hagyományokhoz. A kolozsvári kortárs művészet két markáns trendje, a figuratív festészet, valamint a kritikai és lírai konceptuális tendenciák egymást kiegészítő módon jelennek meg a Műcsarnokban. A kiállítás különleges installációjának része egy aktív pihenőtér is, amely információk sokaságával várja a látogatókat. 

Támogatók: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Max City, UNIQA, Román Kulturális Intézet, Galeria Plan B, Bázis, MB Art Agency Amsterdam.

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?