ÉNEKTERÁPIA? KESERVESEK, ZSOLTÁROK, SIRATÓK

— Felvéve: ,

beszélgetés Dr. JUHÁSZ KATALIN néprajztudóssal, énekessel és FEKETE LÁSZLÓval, a Dohány utcai zsinagóga főkántorával

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2010. 02. 09.
mikortól: 19:00 meddig: 20:30
Helyszín: Budapest
Név Nyitott Műhely
Jelenlévők Fekete László
Juhász Katalin dr.
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal
ÉNEKTERÁPIA? KESERVESEK, ZSOLTÁROK, SIRATÓK
- beszélgetés Dr. JUHÁSZ KATALIN néprajztudóssal, énekessel és FEKETE LÁSZLÓval, a Dohány utcai zsinagóga főkántorával
 
 
A beszélgetés a rituális éneklés pszichológiájáról fog szólni, az énekelve megszólalás olyan formáiról, amelyek az éneklő személyt és a közösséget katarzis révén tisztítják meg. Juhász Katalin népdalokat, keserveseket és siratókat hoz, melyeket különböző nehéz élethelyzetekben „mondanak” – gyász, árvaság, nehéz sors, a szülőföldtől való távolság, szerelem, stb.
Fekete László a zsidó hagyomány felől közelít a témához. Az élet katartikus helyzeteiről, a zsidó gyász rítusairól, a kollektív traumák kérdéséről, imádkozásról és zsoltározásról fog beszélni, gyászszertartási dallamokat, zsoltárokat, zsidó népdalokat idéz fel.
Beszélni fogunk arról, hogyan tud a közösség a személyesség szintjén kapcsolódni az élet drámai, tragikus fordulataihoz. Szó fog esni a szigorúan kötött és kevésbé kötött formákról: a zsoltárszövegekről és a zsoltárdallamok struktúrájáról, a keservesek szövegének, dallamának variálhatóságáról, és a szinte zsigerekbe épült kötött formákon belüli improvizáció, a „szabad” énekelt beszéd pszichológiai és fizikai hatásáról.
 
Kaufmann-haggáda iniciálé      Horváth-Szőke Gyöngyvér: Sirató
 
A 2009-2010-es évadban indítjuk alternatív régi irodalom sorozatunkat.
Hogyan olvastak az emberek sokszáz évvel ezelőtt? Olvastak-e? Hogyan jutott el a közönséghez az írott – vagy „csak” megteremtett, megszületett - szó? Milyen terekben, mikor, milyen rítusok részeként hangzottak el azok a szavak, amelyeket ma irodalomként, lámpafénynél, magunkban olvasunk? Milyen lehetett az elhangzott szó ereje? Hol a határ beszéd, énekes beszéd és ének között? Az előadásokon, amelyek remélhetőleg beszélgetésekké nyílnak, ezekre a kérdésekre keresünk választ. Körbejárjuk és finomítjuk az „irodalom” fogalmát, a témákat múltban-jelenben aktualizáljuk. Az elemzendő szövegeket kontextusukban láttatjuk, tárgyaljuk az egyén és a közösség életében betöltött funkciójukat, igyekszünk felfejteni a kapcsolódó művelődéstörténeti szálakat.
Az első tömböt három előadás alkotja, októbertől kezdve minden hónap második keddjén tartjuk őket (október 13, november 10 és december 8). Témának a megtisztulást választottuk, szó lesz ókori szenvedélyelméletről, a lélek megtisztulásáról, szakrális beszédről (zsoltárok, siratók) és késő középkori drámáról.
Minden alkalommal néhány konkrét szöveg képezi majd a kiindulópontot (a szövegeket remélhetőleg le lehet tölteni az előadások előtt a Műhely honlapjáról).
A sorozat előadásai szervesen összetartoznak, de bármelyik fázisba be lehet kapcsolódni.
A szövegek (az előző találkozásokon megbeszéltek is) letölthetők itt: http://groups.google.hu/group/muhely2009
Az est a MASZRE támogatásásval jött létre: www.maszre.hu
Belépődíj: 300 Ft

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?