Dr. Jane Goodall és Prof. Dr. Urs Niggli előadása

— Felvéve:

A remény magvai és gyümölcsei – Dr. Jane Goodall és Prof. Dr. Urs Niggli előadása. Élő közvetítés magyar nyelven (HD minőségben)

Esemény megnevezése:
  • hír
Időpont: 2015. 06. 16.
mikortól: 18:00 meddig: 20:25
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

 A remény magvai és gyümölcsei 

Dr. Jane Goodall és Prof. Dr. Urs Niggli előadása.

Jane Goodall újra Magyarországra látogat idén júniusban! A nagyközönség számára is nyilvános programra 2015.06.16-án, kedden, 18 órától kerül sor a MOM Kulturális Központban, melyet élőben is lehet követni.
Téma: Dr. Jane Goodall és Prof. Dr. Urs Niggli: A remény magvai és gyümölcsei – előadás, beszélgetés és könyvbemutató

 

 

Dr. Jane Goodall, DBE

Dr. Jane Goodall a csimpánzok viselkedését tanulmányozó, új korszakot nyitó kutatását 1960 júniusában kezdte el Tanzániában. Mentora Dr. Louis Leaky, antropológus és paleontológus volt. Tanulmányait a Gombe Nemzeti Parkban (eredeti nevén Gombe Stream Chimpanzee Reserve) végezte, amely megalapozta a későbbi primatológiai kutatásokat és melyek segítségével újra kellett fogalmazni az emberek és állatok közötti viszonyt.

csimpánz csimpánz csimpánz

Dr. Jane Goodall csimpánzok társaságában Tanzániában

Dr. Goodall 1977-ben alapította a Jane Goodall Intézetet, mely folytatja a Gombéi kutatásokat, és vezető szerepet tölt be a csimpánzok és élőhelyeik védelmében. Az Intézet széles körben ismert az új, közösség-központú természetvédelem megalapozásáról és afrikai fejlesztési programjairól, valamint a Rügyek és Gyökerek (Roots & Shoots) környezeti nevelési világhálózatról, melynek több mint 9000 csoportja van a világ közel 100 országában.

rs1 rs2 rs3

Dr. Jane Goodall és Roots & Shoots csoportok a világ minden táján

 

Dr. Goodall átlagosan évi 300 napot utazik, és előadásokat tart a csimpánzokat veszélyeztető fenyegetettségekről, és más környezeti válságokról, mert hiszi és reméli, hogy az emberiség képes megoldani azokat a problémákat, melyeket saját maga előidézett. Folyamatosan arra ösztönzi hallgatóságát, hogy ismerjék fel személyes felelősségüket, és higgyenek abban, hogy életstílusuk megváltoztatásával és közösségi tettekkel képesek változásokat előidézni.

Dr. Goodall számos elismerést kapott munkája során, többek között a Tanzánia Medált, a National Geographic Társaság Hubbard Medálját, Japán Kyoto Díját, Asturia Hercegének 2003-as Technikai és Tudományos Kutatói Díját, a Benjamin Franklin Élettudományi Medált, és a Gandhi/Királyi Díjat az Erőszakmentességért. 2002 áprilisában Kofi Annan, az ENSZ főtitkára "az ENSZ Békenagykövete" címet adományozta Dr. Goodallnak. 2004-ben a Buckingham Palotában Károly herceg a Brit Birodalom Dámájává nevezte ki Dr. Goodall-t, mely egyenértékű a lovagi címmel. 2006-ban Dr. Goodall átvette az UNESCO Arany Medál Díjat, és a Francia Becsületrendet Dominique de Villepin miniszterelnöktől.

 

Dr. Goodall publikációs listája tartalmazza legutóbbi könyvét "A remény gyümölcsei: kalauz az ésszerű táplálkozáshoz", két átfogó könyvet a Gombéban végzett munkájáról "Az ember árnyékában" és "Az ablakon át", valamint két önéletrajzi írást levél formában, és a legnagyobb példányszámban eladott önéletrajzát "Amíg élek, remélek címmel", emellett számos gyerek könyvet. "A Gombéi Csimpánzok: viselkedés minták" a legmeghatározóbb tudományos könyve, és Jane Goodall tudományos munkájának betetőzése is. Számos televíziós dokumentumfilm készült személyéről, valamint 2002-ben egy film Jane Goodall vad csimpánzai címmel. 2004-ben pedig két film is szólt Róla a Discovery Channel és Animal Planet műsorán: "Jane Goodall's return to Gombe" és "Jane Goodall's State of the Great Ape".

Dr. Jane Goodall... életéről, gyermekkoráról, munkásságáról, a Gombében töltött évekről, inspirációjáról ... és még sok minden másról, ami érdekelhet szervezetünk alapítójával kapcsolatban a www.janegoodall.org oldalon olvashattok! (Csak angolul!)

Címlap

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek