Dante – egy hónapon át – a Párbeszéd Házában

— Felvéve: ,

Szoborkép-kiállítás, könyvbemutatók, kerekasztal-beszélgetés, tudományos előadások, zenei programok várják a Párbeszéd Házában az irodalom, az európai kultúra, a Dante iránt érdeklődő közönséget szeptember 3-a és október 5-e között.

Dante – egy hónapon át – a Párbeszéd Házában

Dante – egy hónapon át – a Párbeszéd Házában

Esemény megnevezése:
  • Budapest
  • hír
Időpont: 2016. szeptember 05., 08:30 meddig:
2016. október 05., 20:30
Helyszín: Budapest
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

Dante

– egy hónapon át – a Párbeszéd Házában

Madarassy István szobrászművész a napokban fejezte be az Isteni Színjátékhoz készített szoborképeinek teljes sorozatát, amely szombattól már a Párbeszéd Házában nyilvánosan is megtekinthető. A Pokol 2011-ben, a Purgatórium 2013-ban készült, és az alkotó most egészítette ki a Paradicsom képeivel a csoportot. A műegyüttes decemberben a Párbeszéd Házából megy a firenzei Dante Múzeumba. A kiállítást Prokopp Mária nyitja meg szeptember 3-án 18 órakor. Az ünnepélyes megnyitón fellép Mécs Károly színművész és Horváth Márton Levente orgonaművész. Az orgonaművész-zeneszerző a szoborképek ihlette Madaradante című művéből ad elő részletet. A darab ősbemutatója is a jezsuita központban lesz, szeptember 17-én 18 órakor.

Az orgonamű bemutatóján kívül a programsorozat további zenei csemegéket is ígér a dzsessz és a komolyzene kedvelőinek. Szeptember 27-én 18 órától Szakcsi Lakatos Béla és Kathy–Horváth Lajos improvizál a kiállított alkotásokra. Szeptember 29-én pedig Ránki Dezső és felesége, Klukon Edit Liszt Ferenc Dante-szimfóniáját a mester által két zongorára átírt változatban adja elő. A zenész házaspár a hangversenyt követően beszélgetésre várja a közönséget.

Október 5-ig számos további program segíti a szoborképek értő befogadását és egyúttal Dante művének értelmezését. Több kötetbemutatóra is sor kerül: Tusnády László „Boldog Dantéjével”, Nádasdy Ádám új, teljes Commedia-fordításával, a Kaposi Márton professzor gondozta Új Élet-fordítással, valamint Baranyi Ferenc Pokol-kötetével és fordítói műhelymunkájával is megismerkedhetnek a házba látogatók. Prokopp Mária professzor asszony pedig feltárja, kutatásai során hogyan jutott arra az eredményre, hogy a híres Dante-kódex nem Itáliában, hanem a királyi Magyarországon készülhetett. Október 1-én dantisztikai tudományos kerekasztal keretében irodalmárok és filozófusok hozzák közelebb Dante szellemi hátterét a kortárs olvasóhoz. Kelemen János professzor a bűnök dantei felosztásáról, Bíró Anna Márta Dante és a zeneterápia kapcsolatáról tart előadást. Nagy József pedig a költőzseni teológiai-politikai vízióját vázolja fel.

Egy biztos, aki szeptemberben ellátogat a Párbeszéd Házába, biztosan kedvet kap ahhoz, hogy a középkori-reneszánsz költő Új Életét vagy Isteni színjátékát kézbe vegye.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f7/DanteDetail.jpg

 

Program:

Szeptember 3. 18.00

Pokol, Purgatórium, Paradicsom Madarassy István Dante Isteni színjátékához készített szoborképei

A kiállítást megnyitja: Prokopp Mária művészettörténész.

Közreműködik: Mécs Károly színművész és Horváth Márton Levente orgonaművész. Az orgonaművész-zeneszerző a szoborképek ihlette művéből ad elő részletet. Az ősbemutató szeptember 17-én 18 órakor lesz a Párbeszéd Házában.

Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.

Madarassy István ötvös-szobrászművész szoborképei rézlemezen. A Pokol 2011-ben, a Purgatórium 2013-ban látható volt a firenzei Dante Múzeumban. A teljes művet (énekek szerinti 100 kép és 3 szobor) először a Párbeszéd Háza mutatja be most, majd az anyag Firenzébe kerül decemberben.

A kiállítás október 7-ig látogatható hétköznapokon 15-18 óráig, előzetes jelentkezés esetén más időpontban is fogadjuk a csoportos érdeklődőket: parbeszedhaza@jezsuita.hu.

 

Szeptember 17. 18.00

Horváth Márton Levente Madaradante című orgonaművének ősbemutatója és beszélgetés a zeneszerzővel

A háromrészes zeneművet Madarassy István Divina Commediához készített szoborképei ihletették. A hallgatót a Dante és Madarassy ihlette világ harmóniáival kalauzolja végig a Poklon, a Purgatóriumon és a Paradicsomon. A bemutatót beszélgetés követi a két alkotóval.

Az orgonamű 38 perces.

Horváth Márton Levente orgonaművész, zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, számos díj és kitüntetés tulajdonosa

 

Szeptember 20. 18:00

A Dante-fordítás nehézségei – Baranyi Ferenc költő és Madarász Imre irodalomtörténész beszélgetése

Milyen nehézségekkel kell megküzdenie a Dante-fordítónak,  ha nem csupán a költőóriás gondolatait akarja közvetíteni, hanem a tercináiban zengő zenét, a ritmikai „beszédes” bravúrokat is? A Dante ihlette zenei világ is szóba kerül. A program házigazdája Sajgó Szabolcs SJ.

Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas költő, Dante-fordító. Madarász Imre irodalomtörténész, italianista.

 

Szeptember 21. 18.00

A boldog Dante – Tusnády László könyvének bemutatója

Dante örök szellemi forrás az emberiség számára. A szenvedésnek a látomásos bemutatását általában jobban ismerik, mint a boldogságét. Ezt a hiányt pótolja Tusnády László Dante-könyvével – elsősorban a főmű újszerű megközelítésével.

Az est házigazdája Sajgó Szabolcs SJ.

Az „Isteni Színjáték” olyan üdvtörténet, melynek a főhőse – maga a költő – életútjának a felén döbben rá arra, hogy eltévedt. Reménye túl kevés immáron a boldogságra, az üdvözülésre. A szenvedés honának a látása sokakban a pokoli kínok döbbenetét, felejthetetlen emlékét idézi fel, pedig Dante épp azt az utat mutatja meg, amelyen haladva, a körülmények ellenére megérkezik a teljességbe. Olyan húsvéti ünnep várja, mely sohasem ér véget, mert a szeretet átélésével eljut az időtlenbe: meglátja az Istent. 

 

Szeptember 22. 19.00

„Óh, boldog Magyarország! Csak ne hagyja magát félrevezetni már” – Prokopp Mária Dante-előadása

A professzorasszony kutatásai során arra jutott, hogy a budapesti Dante-kódex Velence ajándékaként került I. Anjou Károly királyunk könyvtárába. A miniatúrák stílus-vizsgálata pedig arra enged következtetni, hogy a miniatúrák nem Itáliában, hanem a magyar királyi festőműhelyben készültek.

A budapesti Egyetemi Könyvtárban őrzött XIV. századi Dante-kódex a legkorábbi és a leggazdagabban illusztrált példánya Dante Isteni Színjáték c. művének. Fakszimile kiadása a 2008-ban jelent meg Veronában. A kódex velencei dialektusban átírva tartalmazza Dante Alighieri Isteni színjátékának majdnem teljes szövegét. A miniatúrák stílusa szerint. 1330-40 körül készülhetett Az eddigi kutatás feltételezte, hogy a nyelvezete miatt, Velencében festették a miniatúrákat is. A kódex II. Abdülhamid Han török szultán ajándékaként 1877-ben került az Egyetemi Könyvtárba, miután Ipolyi Arnold, Henszlmann Imre és Kubinyi Ferenc 1862-ben felfedezte az isztambuli szerájban őrzött 72 Corvina-kódex között, amelyeket még Nagy Szulejmán szultán vitt magával Budáról a város 1541. évi elfoglalását követően. II. Abdülhamid Han a krími háború után döntött úgy, hogy viszonzásképpen a magyar népnek az orosz–török háború idején tanúsított török-pártiságáért, visszaad a „magyar ifjúságnak” harmincöt kódexet.

Prokopp Mária professzor asszony a budapesti Dante-kódex művészettörténeti elemzése során arra a meggyőződésre jutott, hogy a kódex Velence ajándékaként került I. Anjou Károly magyar király könyvtárába, akinek édesapját, Martell Károlyt Dante személyesen ismerte, és az Isteni Színjátékban, a Paradíso VIII. énekében őt dicsőítette.

 

Szeptember 27. 18.00

Kathy-Horváth Lajos és Szakcsi Lakatos Béla Madarassy István Dante Isteni Színjátékához készített szoborképeire improvizál

 

Szeptember 28. 18.00

Nádasdy Ádám új Divina Commedia-fordításának bemutatója és kerekasztal-beszélgetés. Résztvevők: Nádasdy Ádám műfordító, Mátyus Norbert, a kötet szaklektora. Moderátor: Várkonyi Borbála esztéta. Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.

 

Szeptember 29. 18.00

Ránki Dezső és Klukon Edit Liszt Ferenc Dante-szimfóniáját, a mester által két zongorára átírt változatban adja elő. A koncertet beszélgetés kíséri.

 

Október 1. 16.00

Dantisztikai tudományos kerekasztal. Előadók: Bíró Anna Márta, Kelemen János, Nagy József. Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.

Köszöntőt mond: Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója. Levezető elnök: Kelemen János akadémikus. Program:

Kelemen János: A bűnök felosztásának alapjai a Pokolban és a Purgatóriumban

Bíró Anna Márta: Dante és a zeneterápia

Nagy József: Dante politikai-teológiai víziója

 

Október 5. 18.00

Koltay-Katner Jenő olasz hadifogságban készített Dante-fordításának bemutatója. A kötetet bemutatja a szöveg gondozója: Kaposi Márton. Házigazda: Sajgó Szabolcs SJ.

Dante – egy hónapon át – a Párbeszéd Házában

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek