Csíkszentmihályi Róbert életmű kiállítása

— Felvéve: ,

Megtekinthető a szentendrei Művészetmalomban 2010. május 30-ig

Esemény megnevezése:
  • hír
  • kiállítás
Időpont: 2010. 05. 12.
mikortól: 10:10 meddig: 10:10
Helyszín: Szentendre
Név Művészetmalom
Esemény hozzáadása a naptárhoz vCal
iCal

CSÍKSZENTMIHÁLYI RÓBERT ÉLETMŰ KIÁLLÍTÁSA A MŰVÉSZETMALOMBAN

Megtekinthető május 30-ig

Csíkszentmihályi Róbert Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló szobrászművész - akinek köztéri alkotásai megtalálhatók idehaza és külföldön, műveit nemzetközi és itthoni közgyűjtemények őrzik - 2010-ben hetven éves. Ebből az alkalomból nyílik meg az 1964 óta Szentendrén élő és alkotó művész retrospektív kiállítása.

Az alkotó a plasztika minden ágában kiemelkedő életművet hozott létre, a kiállítás bemutatja nagyméretű kő-, bronz- és faszobrait, kisplasztikáit - köztük a különleges Bestiárium sorozatot - és a kortárs éremművészet legjavához tartotó több száz érméből mintegy 140-et.

 

A kiállítás kurátora:
Urbán Ágnes művészettörténész

A kiállítás megtekinthető:
március 28-tól május 30-ig,
hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

Csíkszentmihályi Róbert pályája kezdetén a magyar szobrászat figurális tradícióihoz, elsősorban Borsos Miklós, Medgyessy Ferenc munkásságához kötődik. Korai művei természeti anyagokból, főként mészkőből és fából készülnek. Témáiban ember és természet viszonyát elemzi, plasztikáit alapvetően a matéria és a tematika kölcsönhatásában kibontakozó lehetőségek, az anyag tulajdonságait a legteljesebb mértékben kiaknázó, ugyanakkor híven meg is őrző organikus szemlélet jellemzik. Formailag az absztrakció irányába mozdul az 1975-ben készült Aréna című sorozata, amely ló és lovas küzdelmét dolgozza fel, itt az anyagelvűséget egyre inkább a mondanivalót kiteljesítő erőteljes stilizáltság, expresszív szobrászi formanyelv váltja fel. Új aspektusokat vet fel a hetvenes években készült munkái kapcsán az emlékműszobrászat terén. A hetvenes, nyolcvanas évek fordulóján a korszak művészetében is gyakori sorozatműveket készít (Idő I–XXIV). A nyolcvanas évek elejétől az évtizeden végigvonulnak a szobrászi tőmondatokként is felfogható, egy, illetve páros figurából álló kisbronzai, melyeken az emberi kapcsolatok, sorsok, élethelyzetek drámaiságát jeleníti meg. A kilencvenes években készült, különös állat-ember figurákban egyesül a művész korai periódusában felvetett tematika a nyolcvanas évek kisplasztikáinak expresszív mintázású formavilágával. A különböző emberi tulajdonságokat felvonultató groteszk és ironikus ember-állat ötvözetek nagyívű Bestiárium sorozatában érzékeny jellemábrázoló készsége mutatkozik meg. Munkásságában meghatározó helyet foglal el az éremművészet. Talán a műfaj intimitásából fakadóan úgy tűnik, e művek hangvétele plasztikáihoz viszonyítva moralizálóbb, érzelmesebb. A szinte a filmkamera optikáján keresztül láttatott térkivágat, az érmek formai határain belül kialakított kompozíció távolságtartó, megfigyelő szemléletére utal. (Sasvári Edit, http://www.artendre.hu/)

Több információ erről az eseményről

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2024. május »
május
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bejelentkezés


Elfelejtett jelszó?